Τα μέταλλα που αποτελούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες το 2023

Τα μέταλλα που αποτελούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες το 2023

Η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα αποτελεί πλέον παγκόσμια προτεραιότητα καθώς χώρες και ρυθμιστικοί φορείς εργάζονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Η μετάβαση στις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 επιβαρύνει ήδη τη ζήτηση για τα βασικά μέταλλα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων τεχνολογιών, και με την αυξανόμενη ζήτηση που τα χαρακτηρίζει, παρέχουν μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η ζήτηση των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2040, σύμφωνα με την μία πρόσφατη έκθεση της KraneShares, δημιουργώντας μια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την αξία αυτών των μετάλλων σε υψηλότερα επίπεδα. Τα μέταλλα αυτά είναι το λίθιο, το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Αλουμίνιο

Το αλουμίνιο είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα στη γη και χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος βιομηχανιών και τομέων. Είναι πολύτιμο λόγω του μικρού του βάρους και της αντοχής του και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και σε ηλιακά panel και ανεμογεννήτριες.

Επί του παρόντος, οι ανησυχίες για τους διεθνείς περιορισμούς στην προσφορά του αλουμινίου (περιλαμβανομένης της προτεινόμενης απαγόρευσης των εισαγωγών αλουμινίου από τη Ρωσία από την κυβέρνηση Biden και το ετήσιο ανώτατο όριο παραγωγικής ικανότητας των 45 εκατομμυρίων μετρικών τόνων της Κίνας) θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ανοδικές πιέσεις στην τιμή του αλουμινίου το επόμενο έτος.

Δειτε ακομη

Χαλκός

Ο χαλκός είναι το μέταλλο με την ευρύτερη τρέχουσα χρήση και μπορεί να είναι το πιο σημαντικό μέταλλο για την ενεργειακή μετάβαση. Χρησιμοποιείται στις κατασκευές, τις μεταφορές και τις υποδομές, καθώς και στις πράσινες τεχνολογίες που περιλαμβάνουν την αποθήκευση ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το χάσμα προσφοράς-ζήτησης στο χαλκό είναι τεράστιο. Η ζήτηση χαλκού προβλέπεται να αυξηθεί από 25 εκατ. μετρικούς τόνους σήμερα σε περίπου 50 εκατ. μετρικούς τόνους έως το 2035, ένα επίπεδο ρεκόρ που προβλέπεται να διατηρηθεί και να συνεχίσει να αυξάνεται στα 53 εκατ. μετρικούς τόνους μέχρι το 2050», αναφέρει έκθεση της KraneShares. «Η προσφορά μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, δημιουργώντας ένα μεσομακροπρόθεσμο διαρθρωτικό έλλειμμα».

Η Χιλή, το Περού και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) είναι οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί χαλκού και όλες αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν πολιτική και δημοσιονομική αβεβαιότητα. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Χιλής έφτασε σε υψηλό 30 ετών πέρυσι, και τόσο το Περού όσο και η ΛΔΚ αντιμετωπίζουν επίσης υψηλό και αυξανόμενο πληθωρισμό.

Στο Περού συνέβει επίσης μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτός ο πρόσθετος κίνδυνος και η αβεβαιότητα των επιπέδων προσφοράς, επί του παρόντος, δεν αποτιμώνται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού, αναφέρει η KraneShares, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών του χαλκού στο μέλλον.

Ποσοστά παραγωγής χαλκού ανά περιοχή για το 2021

Ψευδάργυρος

Η προσφορά και η ζήτηση ψευδαργύρου μειώθηκαν πρόσφατα καθώς η ζήτηση από τον κλάδο ακινήτων και κατασκευών της Κίνας μειώθηκε σημαντικά το 2022. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται, παράλληλα με άλλα μέταλλα, ως αντιδιαβρωτικό σε εφαρμογές γαλβανισμού καθώς και ως σταθεροποιητής στις μπαταρίες. Οι μπαταρίες ψευδαργύρου θα μπορούσαν να αποδειχθούν ελκυστική εναλλακτική λύση σε σύγκριση με τις πιο ακριβές μπαταρίες λιθίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και με την πρόσφατη ρυθμιστική στήριξη της Κίνας στον τομέα των ακινήτων της, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το 2023 και μετά.

Λίθιο

Ένα από τα πιο γνωστά μέταλλα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, το λίθιο, παραμένει σε υψηλή ζήτηση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και εφαρμογές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή είναι τόσο το ελαφρύτερο μέταλλο όσο και το λιγότερο πυκνό. Η ζήτηση πέρυσι για ισοδύναμο ανθρακικού λιθίου (LCE) ήταν περίπου 500.000 μετρικοί τόνοι και προβλέπεται να αυξηθεί σε 3-4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030, ενώ η προσφορά λιθίου προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 300% την ίδια περίοδο.

«Η προσφορά και η ζήτηση φαίνεται να είναι ισορροπημένες βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ότι είναι πιθανή μια χρόνια έλλειψη. Η τρέχουσα αύξηση της παραγωγικής ικανότητας προβλέπεται να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση έως το 2025 και ενδεχομένως έως το 2030, εάν γίνουν παράλληλα διαθέσιμα αρκετά προγράμματα ανακύκλωσης μπαταριών. Μετά το 2030, οι προβλέψεις δείχνουν ότι μια αξιοσημείωτη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του λιθίου υψηλότερα», αναφέρει η KraneShares.

Απαιτήσεις πράσινων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας για επιλεγμένες πρώτες ύλες

Νικέλιο

Το νικέλιο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών και ανοξείδωτου χάλυβα και έχει αυξανόμενο ρόλο σε συστήματα επαναφορτιζόμενων μπαταριών καθώς και σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Το νικέλιο παράγεται κυρίως στην Ινδονησία, αλλά η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 9% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου και το 33% του μεταλλεύματος θειούχου νικελίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θειικού νικελίου, συστατικού των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Οι ανησυχίες για την προσφορά νικελίου σε σχέση με τη Ρωσία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης για αυτό το μέταλλο, όταν η παγκόσμια ζήτηση για νικέλιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 44% έως το 2030.

Δειτε ακομη

Κοβάλτιο

Το κοβάλτιο χρησιμοποιείται κυρίως σε μπαταρίες, ενισχύοντας τη σταθερότητά τους και τη μακροζωία τους. Η ζήτηση για κοβάλτιο αυξήθηκε κατά 22% το 2021 λόγω της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες ιόντων λιθίου και αυτή η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμα πιο απότομα τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές του μετάλλου. Η KraneShares αναφέρει ότι ένα σημαντικό γεγονός σχετικά με το κοβάλτιο είναι ότι δεν είναι ένα μέταλλο το οποίο προκύπτει από αποκλειστικές εκμεταλλεύσεις. Αντίθετα είναι υποπροϊόν των ορυχείων νικελίου και χαλκού και επομένως αντιμετωπίζει έμμεσα πιέσεις ανάλογα με τα επίπεδα προσφοράς αυτών των μετάλλων.

Με πληροφορίες από etftrends.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER