Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χαλκού στον κόσμο το 2021

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χαλκού στον κόσμο το 2021

Ο άνθρωπος στηριζόταν στο χαλκό από την προϊστορική εποχή. Ο χαλκός είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό μέταλλο με πολλές εφαρμογές λόγω της υψηλής ολκιμότητας, της ελατότητας και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του. Στη σύγχρονη εποχή, πολλές νέες τεχνολογίες κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, βασίζονται στον χαλκό. Αλλά από πού προέρχεται ο χαλκός που χρησιμοποιούμε;

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Πολλά προϊόντα της καθημερινής μας ζωής εξαρτώνται από τον χαλκό, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των φορητών υπολογιστών, των σπιτιών και των αυτοκινήτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία καταλήγουν στο ότι κάθε Αμερικανός χρειάζεται περίπου 5 κιλά χαλκού κάθε χρόνο για να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για το 2021, η Βόρεια, η Νότια και η Κεντρική Αμερική κυριαρχούν στην παραγωγή χαλκού, καθώς αυτές οι περιοχές φιλοξενούν συνολικά 15 από τα 20 μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού. Η Χιλή είναι ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού στον κόσμο κατέχοντας το 27% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού. Επιπλέον, η χώρα φιλοξενεί τα δύο μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο, το Escondida και το Collahuasi. Τη Χιλή ακολουθεί μια άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής, το Περού, το οποίο κατέχει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Κίνα μοιράζονται την τρίτη θέση κατέχοντας το 8% της παγκόσμιας παραγωγής η καθεμία. Μαζί με το να είναι κορυφαίος παραγωγός, η Κίνα καταναλώνει επίσης το 54% του εξευγενισμένου χαλκού στον κόσμο.

Ο ρόλος του χαλκού στην πράσινη οικονομία

Οι τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες απαιτούν πολύ περισσότερο χαλκό από τις αντίστοιχες που βασίζονται σε συμβατικά ορυκτά καύσιμα. Για παράδειγμα, η χρήση χαλκού στα ηλεκτρικά οχήματα είναι έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την Copper Alliance, τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να απαιτούν έως και 12 φορές περισσότερο χαλκό σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ενεργειακά συστήματα. Με την ταχεία και μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, η ζήτηση χαλκού για την ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 600% έως το 2030. Καθώς επιταχύνεται η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροδότηση, τόσο θα επιταχυνθεί η πίεση για περισσότερα ορυχεία χαλκού να τεθούν σε λειτουργία.

Με πληροφορίες από visualcapitalist.com 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER