Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα χρειαστεί στήριξη τα επόμενα δύο χρόνια

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα χρειαστεί στήριξη τα επόμενα δύο χρόνια

Η Ε.Ε πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την ενεργειακή κρίση και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους στην παγκόσμια αγορά. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με αναλυτές, τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν ισχυρή υποστήριξη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Βλάση Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλο του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές συνέπειες και την ενεργειακή κρίση, η βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξήθηκε κατά 4,9% ετησίως. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και τον Αύγουστο. Ο βιομηχανικός τομέας συνέβαλε επίσης σημαντικά στη μείωση της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Αν και ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης του κατά 15%, που είχε τεθεί στην Ε.Ε το καλοκαίρι, δεν επιτεύχθηκε στις περισσότερες χώρες-μέλη της ένωσης, εντούτοις, σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές, ο βιομηχανικός τομέας, ιδίως οι επιχειρήσεις έντασης ενέργειας, δέχτηκαν πιέσεις. Έτσι, η κατηγορία των ενδιάμεσων αγαθών, που περιλαμβάνει την παραγωγή μετάλλων, σύμφωνα με τη Eurostat, παρουσιάζει σταθερή μείωση από τον Ιούνιο του 2022.

Το υψηλό κόστος της ενέργειας θέτει την ευρωπαϊκή βιομηχανία σε μειονεκτική θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Για να επιβιώσει με επιτυχία τα επόμενα 1-2 χρόνια, ο βιομηχανικός τομέας της Ευρώπης θα χρειαστεί ισχυρή υποστήριξη, όχι μόνο σε επίπεδο Ε.Ε, αλλά και μέσω του συντονισμού των εθνικών πολιτικών για την αποφυγή δυσανάλογης βοήθειας από ορισμένα κράτη-μέλη της ένωσης.

Επί του παρόντος, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια με σκοπό να επιτύχουν οι παραγωγικές διαδικασίες χαμηλά επίπεδα εκπομπών άνθρακα. Η τρέχουσα τάση σε όλες τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι η παροχή ποικίλης υποστήριξης στις τοπικές βιομηχανικές επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πρωτοπόροι στις τεχνολογίες, τα υλικά και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τον πράσινο μετασχηματισμό. Συγκεκριμένα, αυτό κάνουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Κορέα, οι οποίες έχουν ανακοινώσει σχετικές πρωτοβουλίες, αναπτύσσοντας τις δικές τους τεχνολογίες.

Η Ε.Ε συνήθως υστερεί σε αυτόν τον τομέα, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι η πρόσφατη εισαγωγή νομοθεσίας στις ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, η οποία περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και κίνητρα για την ανάπτυξη και εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών, θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει γρήγορα και να υιοθετήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή βιομηχανία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, προσαρμοσμένη στις εποχικές αλλαγές, τον Οκτώβριο του 2022 αυξήθηκε κατά 3,4% έτος προς έτος σε σύγκριση με ποσοστό 3,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2%, ενώ στην ΕΕ κατά 1,9%.

Με πληροφορίες από gmk.center

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER