Η αλυσίδα αξίας από την εξόρυξη έως το τελικό προϊόν

Η αλυσίδα αξίας από την εξόρυξη έως το τελικό προϊόν

Η βελτίωση της απόδοσης του συνόλου της αλυσίδας αξίας από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως τη διάθεση των τελικών προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία νέας αξίας, ωστόσο οι κατακερματισμένες διαδικασίες, οδηγούν συχνά τις εταιρείες στο να χάνουν τη μεγάλη εικόνα.

Η εξορυκτική αξιακή αλυσίδα, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα, από την εξόρυξη πρώτων υλών έως την παράδοση προϊόντων στους πελάτες, είναι η ραχοκοκαλιά του κλάδου. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται καλά την αξιακή τους αλυσίδα, μπορούν να δημιουργήσουν μια σημαντική πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και δημιουργίας αξίας. Αντίθετα, εκείνοι που παραμελούν την αξιακή τους αλυσίδα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημεία συμφόρησης και περιορισμούς που θα μειώσουν το δυνητικό αποτέλεσμα και, κατά συνέπεια, τα κέρδη τους.

Αρχικά, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των αλυσίδων εφοδιασμού, οι οποίες διαχειρίζονται τα εισερχόμενα και εξερχόμενα logistics και την αποθήκευση, και τις αξιακές αλυσίδες, οι οποίες αποτελούνται από ολοκληρωμένες διαδικασίες παραγωγής ή προσθήκης αξίας στο προϊόν. Ιστορικά, η συνολική διαχείριση του τελευταίου δεν ήταν προτεραιότητα για τις εξορυκτικές εταιρείες. Αυτή η παράβλέψη οδήγησε σε απομονωμένες λειτουργίες (logistics και εμπορικές υπηρεσίες) και οργανωτικές δομές στις οποίες οι ευθύνες κατανέμονται για τη βελτιστοποίηση των επιμέρους βημάτων (εξόρυξη, μεταποίηση, σιδηροδρομικές μεταφορές ή μεταφορά μέσω θαλάσσης), αντί για τη βελτιστοποίηση του συνόλου της αλυσίδας.

Οι εξορυκτικές αλυσίδες αξίας αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις από τις πρόσφατες αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτων (ισχυρές διακυμάνσεις τιμών, συρρίκνωση των πηγών δημιουργίας αξίας, αλλαγή δομών της αγοράς με νεοεισερχόμενους και αυστηρότερους κανονισμούς) καθώς και από την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα της πανδημίας COVID-19. Ταυτόχρονα, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες συνεχίζουν να εξελίσσονται και οι νέες ρυθμιστικές πολιτικές συνεχίζουν να θεσπίζονται. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου πίεση να αυξήσουν την ανθεκτικότητα, την ευελιξία και την παραγωγικότητα για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ενώ προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν αυτούς τους αυστηρότερους κανονισμούς, οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει να μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη πίεση για διαφάνεια από τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές και τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους. Έτσι, η πιο προσεκτική ματιά στην αξιακή αλυσίδα από το χώρο εξόρυξης μέχρι τη διάθεση προϊόντων στην αγορά, είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζεται το πώς η ανάπτυξη διαφανών διαδικασιών για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και τη διαθεσιμότητα των σωστών εργαλείων, μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες εξόρυξης να προετοιμαστούν για ένα ολοένα και πιο ασταθές μέλλον. Εκείνοι που αξιολογούν τις προτεραιότητές τους, μπορούν να ενισχύσουν τη θέση τους στο παρόν και να μεγιστοποιήσουν τη θέση τους στην αγορά μακροπρόθεσμα.

Διασφάλιση της συνολικής αποτελεσματικότητας σύνθετων αξιακών αλυσίδων εξόρυξης

Οι εξορυκτικές αξιακές αλυσίδες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και πρέπει λαμβάνουν υπόψη όλους τους πόρους, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού (για παράδειγμα, φορτηγών και φορτωτών), των μονάδων επεξεργασίας και των σιδηροδρομικών και λιμενικών υποδομών (Εικόνα 1). Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, το ευρύ φάσμα σχετικών δραστηριοτήτων απαιτεί μια σειρά αλληλοεξαρτώμενων βημάτων, προτού τα προϊόντα φτάσουν στους ενδιάμεσους πελάτες, πολλοί από τους οποίους έχουν έδρα σε άλλες χώρες ή σε άλλες ηπείρους (βλ. ένθετο: Από την εξόρυξη στον πελάτη: Η αξιακή αλυσίδα από την πρώτη ύλη στο τελικό προϊόν).

Από την εξόρυξη στον πελάτη: Η αξιακή αλυσίδα από την πρώτη ύλη στο τελικό προϊόν

Η πρώτη ύλη εξάγεται τόσο από επιφανειακές όσο και από υπόγειες εκμεταλλεύσεις με τη βοήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού. Στη συνέχεια, το εξορυσσόμενο υλικό μεταφέρεται (συνήθως με μεταφορικές ταινίες ή φορτηγά) σε μια μονάδα επεξεργασίας, όπου υποβάλλεται σε πολλαπλά βήματα για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου προϊόντος. Αυτά τα βήματα ποικίλλουν ανάλογα με την αντίστοιχη πρώτη ύλη - για παράδειγμα, η επεξεργασία μεταλλεύματος αποτελείται από σύνθλιψη και άλεση. Για χύδην υλικό (π.χ. σιδηρομετάλλευμα), το προϊόν στοιβάζεται σε αποθηκευτικούς χώρους και στη συνέχεια στέλνεται για μεταφορά μέσω θαλάσσης. Για τύπους προϊόντων που διατίθενται σε διάφορες κατηγορίες ποιότητας, όπως το σιδηρομετάλλευμα, λαμβάνει χώρα ένα πρόσθετο βήμα γνωστό ως ανάμειξη προϊόντος πριν φορτωθεί το προϊόν σε πλοίο για να μεταφερθεί στον πελάτη.

Εικόνα 1

Μέχρι σήμερα, η αξιακή αλυσίδα από την εξόρυξη έως το τελικό προϊόν, συχνά αντιμετωπίζεται με ανεξάρτητες καθετοποιημένες διαδικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από περιορισμένο συντονισμό και απουσία ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, η κατανόηση της εξορυκτικής αξιακής αλυσίδας ως ενιαίας ολοκληρωμένης διαδικασίας, μπορεί να επιτρέψει στις εταιρείες να έχουν μια πραγματικά ολοκληρωμένη άποψη της απόδοσης του οργανισμού στο σύνολό του.

Οι βελτιώσεις απόδοσης της αξιακής αλυσίδας σε όλο το εύρος της στοχεύουν στο να καταστήσουν διαθέσιμη μία μεγαλύτερη δυναμική, η οποία δεν θα ήταν εφικτή από την μεμονωμένη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, της αλυσίδας αξίας ή των εμπορικών υπηρεσιών. Η έρευνά της McKinsey, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες εξόρυξης σε διάφορες χώρες και με διάφορους τύπους προϊόντων, υποδηλώνει ότι η βελτιστοποίηση της αξιακής αλυσίδας στο σύνολό της, μπορεί να επιφέρει αύξηση 10 έως 15% στα κέρδη EBITDA, βελτιστοποιώντας την απόδοση, τα περιθώρια κέρδους προϊόντος και το λειτουργικό κόστος.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, εντοπίστηκαν 11 μοχλοί για τη βελτίωση της απόδοσης σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας (Εικόνα 2). Αυτοί οι μοχλοί μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε μεμονωμένα είτε συνολικά, αλλά είναι πάντα διασυνδεδεμένοι και βασίζονται σε δεδομένα από βασικά βήματα της αλυσίδας αξίας (βλ. ένθετο: Μοχλοί βελτίωσης απόδοσης της ολοκληρωμένης εξορυκτικής αξιακής αλυσίδας).

Μοχλοί βελτίωσης απόδοσης της ολοκληρωμένης εξορυκτικής αξιακής αλυσίδας

Έντεκα βασικοί μοχλοί συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης της αξιακής αλυσίδας.

Δέντρο μεγιστοποίησης της αξίας: Αναπαράσταση που συνδέει την επιχειρηματική αξία με ένα ολοκληρωμένο και λεπτομερές σύνολο παραγόντων δημιουργίας αξίας, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση της επιχείρησης λειτουργίας.

Γενικοί μοχλοί

Σχεδιασμός: Βελτιώσεις, όπως ο βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για την εκμετάλλευση λιμένων, σιδηροδρομικών μεταφορών και εξορυκτικής παραγωγής μέσω ενός ολοκληρωμένου μοντέλου βελτιστοποίησης της αξιακής αλυσίδας.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός: Βελτίωση της απόδοσης του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για εξορυκτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές, με σκοπό την εύρεση της «βέλτιστης λύσης» για το δίκτυο και τον καθορισμό της βέλτιστης δυναμικότητας της αξιακής αλυσίδας, καθώς και των απαιτήσεων σε παραγωγική δυναμικότητα.

Ολοκληρωμένη παραγωγή: Βελτιωμένη απόδοση όσον αφορά στο κόστος παραγωγής σε όλα τα στάδια, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εξόρυξης (κύκλος γεωτρήσεων και ανατινάξεων και κύκλος ανάσυρσης), επεξεργασίας (ανάμιξη πρώτων υλών) και διατήρηση αποθέματος.

Βελτιστοποίηση περιθωρίου: Βελτίωση των συνδυασμών προϊόντων και των συμβολαίων με πελάτες για τη μεγιστοποίηση του περιθωρίου, με βάση την αντιστάθμιση μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού προϊόντων και του σχετικού κόστους της αλυσίδας αξίας που αυτά επιφέρουν.

Μεμονωμένοι μοχλοί

Εξορυκτικές εργασίες: Εφαρμογή σχεδιασμού των βημάτων παραγωγής βάσει δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων των διαδικασιών γεώτρησης και ανατινάξεων και των κύκλων ανάσυρσης, καθώς και τακτικές ανασκοπήσεις του σχεδιασμού της εξελισσόμενης διάρκειας ζωής του ορυχείου.

Επεξεργασία: Βελτίωση των επιμέρους σταδίων επεξεργασίας, όπως η ανάμιξη πρώτων υλών, για τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος και του προϊόντος προς αποστολή, καθώς και προσαρμογές της δυναμικότητας και του παραγόμενου προϊόντος, όπως καθορίζεται από τη ζήτηση της αγοράς.

Απόθεμα: Μείωση της μεταβλητότητας των σημείων συμφόρησης της αξιακής αλυσίδας (για παράδειγμα, σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές) και συνακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν αντίκτυπο στο κόστος και στο πελατολόγιο, μέσω βελτιωμένης διαχείρισης αποθεμάτων που καθορίζει τους βέλτιστους όγκους και τοποθεσίες αποθήκευσης κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας.

Σιδηροδρομικές μεταφορές: Βελτιωμένα logistics μέσω σιδηροδρομικών υποδομών, με τη βελτιστοποίηση του σχετικού προγραμματισμού δρομολογίων, της διαμόρφωσης των τρένων και των αντίστροφων logistics, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μεταφοράς από το ορυχείο στο πλοίο και το κόστος αποθήκευσης στους λιμένες.

Ανάμιξη προϊόντων: Βελτιστοποίηση της ανάμιξης προϊόντων σε όλο το φάσμα των προδιαγραφών προϊόντων, αυξάνοντας την ευελιξία ανάμιξης για την κάλυψη των πελατειακών αναγκών και τη μεγιστοποίηση των περιθωρίων κέρδους.

Λιμενικές υποδομές: Βελτιωμένα logistics λιμένων (προγραμματισμός δρομολογίων πλοίων, ανάμιξη προϊόντων και διαχείριση αποθηκευτικών χώρων) για τη διασφάλιση της έγκαιρης φόρτωσης εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων, την αποφυγή κυρώσεων και τη μεγιστοποίηση της ποσότητας των προϊόντων που αποστέλλονται.

Εικόνα 2

Η βελτίωση της απόδοσης σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

  1. Οργανωτική ενσωμάτωση
  2. Αρχιτεκτονική δεδομένων και τεχνολογίας.

Η οργανωτική ενσωμάτωση περιλαμβάνει ένα λειτουργικό μοντέλο με αναδιαρθρωμένες επιχειρηματικές μονάδες και μια εξειδικευμένη διαλειτουργική ομάδα, η οποία θα έχει ως σκοπό την κατάργηση των απομονωμένων καθετοποιημένων διαδικασιών και τη διάθεση στους εργαζόμενους κατάλληλων δεξιοτήτων, ιδίως σχετικών με τις προηγμένες τεχνολογίες, που χρειάζονται για να εξελιχθούν εντός της επιχείρησης.

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει μια αλλαγή νοοτροπίας, η οποία απαιτεί μία αντίληψη της εξορυκτικής αξιακής αλυσίδας ως μια ολοκληρωμένη διαδικασία και όχι ως μια σειρά μεμονωμένων βημάτων. Τέλος, το συγκεκριμένο λειτουργικό μοντέλο εισάγει λιτές και ευέλικτες διαδικασίες καθώς και συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία, ενώ υποστηρίζεται από προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων.

Η αρχιτεκτονική δεδομένων και τεχνολογίας αναφέρεται στην υποδομή και τα σημεία λήψης για τη συλλογή, παρακολούθηση και διαλογή των επιχειρησιακών δεδομένων σε όλη την αξιακή αλυσίδα. Κατ’ ουσία, πρόκειται για συστήματα πληροφορικής που διευκολύνουν την ενοποίηση και τη συνεχή εξέλιξη του τεχνολογικού περιβάλλοντος, καθώς και προηγμένα μοντέλα ανάλυσης δεδομένων που υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων. Ορισμένες εταιρείες εξόρυξης έχουν ξεκινήσει τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Η πρόκληση είναι να ενορχηστρωθούν οι επιχειρηματικές αποφάσεις σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της ανάλυσης των δεδομένων. Η διαφάνεια σε όλο το εύρος της αλυσίδας και οι καινοτομίες που βασίζονται σε εκμετάλλευση δεδομένων, μπορούν να καθορίσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να προσφέρουν τη δυνατότητα λειτουργίας με μεγαλύτερη ευελιξία, να αυξήσουν τον έλεγχο και να κάνουν διαθέσιμες ευκαιρίες για την δημιουργία επιπρόσθετης αξίας.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Πως πρέπει να προετοιμαστούν οι εξορυκτικές επιχειρήσεις για ένα ολοένα και πιο ασταθές μέλλον

Μια ολοκληρωμένη οπτική του συνόλου της εξορυκτικής αξιακής αλυσίδας μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να εντοπίσουν και να καταργήσουν τα σημεία συμφόρησης και στη συνέχεια να βελτιστοποιήσουν όλα τα βήματα κατά μήκος της αλυσίδας. Δύο άμεσες δράσεις μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή λύσεων στις στρατηγικές προκλήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Καλύτερη και αμεσότερη γνώση για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων σε περιόδους αβεβαιότητας

Σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και ασταθή κόσμο, τα στελέχη των εξορυκτικών εταιρειών πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις γρήγορα, ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας. Μια διαφανής και άμεση οπτική του συνόλου της αξιακής αλυσίδας μπορεί να εξασφαλίσει τη συνεχή ενσωμάτωση και χρήση όλων των διαθέσιμων δεδομένων για την αποτελεσματική καθοδήγηση της επιχείρησης. Έτσι, το μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του συνόλου των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για να ελαχιστοποιηθεί σημαντικά ο κίνδυνος ακούσιων και δυσμενών επιπτώσεων σε ορισμένα τμήματα της επιχείρησης, τα οποία προκύπτουν από την επίλυση ζητημάτων σε κάποιο άλλο τμήμα της αξιακής αλυσίδας.

Για παράδειγμα, μια συνολική οπτική της αξιακής αλυσίδας επιτρέπει στις εταιρείες να προσομοιώσουν τον αντίκτυπο ενός συνόλου τιμών εμπορευμάτων και να βελτιστοποιήσουν την αξιακή αλυσίδα, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τα περιθώρια κέρδους για τα διαφορετικά σενάρια τιμών. Η διαφάνεια επιτρέπει επίσης στις εταιρείες εξόρυξης να συμμορφώνονται καλύτερα με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.

Αυτό σημαίνει ότι μία ολοκληρωμένη άποψη για την αξιακή αλυσίδα μπορεί να επιτρέψει στους διοικούντες μιας επιχείρησης να κατανοήσουν καλύτερα την ευαισθησία της εταιρείας τους στην κλιματική αλλαγή, προσομοιώνοντας τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων, των προσωρινών περιφερειακών ανωμαλιών στην αξιακή αλυσίδα και της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις εκπομπές άνθρακα. Έτσι, μία ολοκληρωμένη οπτική του συνόλου είναι κρίσιμη για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός ολοένα και πιο ασταθούς και αβέβαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη βιομηχανία εξόρυξης και έχει αντίκτυπο πέρα ​​από την απλή λειτουργική αριστεία.

Το πρώτο βήμα για την καθιέρωση διαφάνειας κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας είναι η δημιουργία ενός δέντρου παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία αξίας και το οποίο αντιπροσωπεύει αυτούς τους υποκείμενους παράγοντες σε όλες τις λειτουργίες μιας επιχείρησης, όπως τα logistics και οι πωλήσεις. Το δέντρο αυτό παρέχει σαφήνεια σχετικά με τη μεταφερόμενη απόδοση, τα πιθανά περιθώρια κέρδους και τους μοχλούς κόστους για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας, αν και συχνά δεν δείχνει την πολυπλοκότητα της επιχείρησης (Σχήμα 3).

Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα στατικό μοντέλο με ιστορικά δεδομένα που αντικατοπτρίζουν διασυνδεδεμένες μεταβλητές, υποθέσεις και επιχειρηματικούς περιορισμούς, και τα οποία δεδομένα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες και βοηθούν στον εντοπισμό προβλημάτων σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι σε συνήθεις επιχειρηματικές δομές.

Εικόνα 3

Τα σωστά εργαλεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά

Ανάλογα με το υποκείμενο πρόβλημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προσομοίωση ή βελτιστοποίηση. Ενώ οι τεχνικές της προσομοίωσης και της βελτιστοποίησης είναι αρκετά διαφορετικές στη φύση τους, είναι πιο αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται μαζί, γεγονός που μπορεί να εξασφαλίσει μεμονωμένα βελτιστοποιημένες τιμές σε βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs).

Οι προσομοιώσεις βασίζονται σε «ψηφιακά δίδυμα» του μοντέλου της εξορυκτικής αξιακής αλυσίδας όπως περιγράφηκε ανωτέρω, για τον εντοπισμό μεταβολων σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας. Μπορούν επίσης να υιοθετήσουν διαγνωστικά εργαλεία για την παραγόμενη ποσότητα, τον εντοπισμό σημείων συμφόρησης και τον έλεγχο σεναρίων τόσο για αναμενόμενα συμβάντα όσο και για μη ελεγχόμενους παράγοντες. Μια τυπική ερώτηση απόδοσης είναι: «Πώς μπορεί μια εταιρεία να αυξήσει την ετήσια απόδοση από 160 σε 200 κιλοτόνους;»

Η προσομοίωση μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα σημεία συμφόρησης και να βοηθήσει στον καθορισμό του σημείου που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ανά πάσα χρονική στιγμή. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση είναι κατάλληλη για την επικύρωση και την ιεράρχηση πιθανών μέτρων βελτίωσης με βάση τον αντίκτυπο της διακίνησης σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας και για την αξιολόγηση διαφορετικών σεναρίων για τις τιμές της αγοράς ή άλλους μη ελεγχόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των καιρικών συνθηκών ή των βλαβών του εξοπλισμού. Η κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων και των συνεπειών τους, όπως για παράδειγμα στα χρηματοοικονομικά μοντέλα, βασίζεται στα δέντρα παραγόντων δημιουργίας αξίας, όπως αυτά περιγράφονται ανωτέρω. 

Από την άλλη, η τεχνική της βελτιστοποίησης στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης ενός ή πολλαπλών βημάτων της αξιακής αλυσίδας. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η εκτέλεση βασικών αναλύσεων για την επίλυση συγκεκριμένων στόχων. Με άλλα λόγια, η εστίαση σε ένα βήμα για τη βελτιστοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας. Για παράδειγμα, εάν μια συγκεκριμένη στρατηγική ανάμιξης δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η βελτιστοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιθανών μέτρων και προσαρμογών για τη βελτίωση της απόδοσής της.

Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας ορισμένες υποθέσεις και ορίζοντας έναν σαφώς καθορισμένο στόχο βελτιστοποίησης, όπως η μεγιστοποίηση της απόδοσης ή τα ελαχιστοποιημένα επίπεδα αποθεμάτων. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση υποστηρίζει τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για μελέτες εξόρυξης και τις δυνατότητες της αξιακής αλυσίδας, ως προς τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης δημιουργίας αξίας, μετατοπίζοντας σημεία συμφόρησης μεταξύ επιχειρηματικών μονάδων ή λειτουργιών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον προληπτικό εντοπισμό τομέων εστίασης για περαιτέρω βελτιώσεις της διαδικασίας.

Ξεκινώντας: Αξιολογήστε ποια περιοχή πρέπει να είναι προτεραιότητα

Οι σημερινές πολύπλοκες εξορυκτικές αξιακές αλυσίδες υπόκεινται σχεδόν αναπόφευκτα σε εμφάνιση ανωμαλιών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το διακύβευμα φαίνεται να έχει αυξηθεί καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα εντείνεται και οι φυσικές καταστροφές υψηλού κόστους συμβαίνουν συχνότερα. Μια ολοκληρωμένη εικόνα του συνόλου της αξιακής αλυσίδας μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία περαιτέρω ανθεκτικότητας και στη μεγιστοποίηση της μεταφερόμενης προς τους πελάτες ποσότητας προϊόντος κατά την περίοδο εμφάνισης μιας ανωμαλίας.

Ωστόσο, ο καθορισμός των αδυναμιών που πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα μια εταιρεία εξόρυξης, εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες της αξιακής της αλυσίδας. Ωστόσο, ορισμένοι βασικοί τομείς είναι κρίσιμοι για τις εξορυκτικές δραστηριότητες και -ως εκ τούτου- αντιπροσωπεύουν μια πολλά υποσχόμενη αρχική προσέγγιση για μια ανάλυση του συνόλου της αξιακής αλυσίδας.

Αρχικά, η κατανόηση των περιορισμών της αξιακής αλυσίδας είναι κρίσιμη για τον προγραμματισμό των λειτουργιών. Για παράδειγμα, η στρατηγική μιας εταιρείας από την εξόρυξη έως το τελικό προϊόν, μπορεί να εξαρτάται από την προσομοίωση της αξιακής αλυσίδας για τον εντοπισμό και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μεταβάλλονται οι περιορισμοί με την πάροδο του χρόνου. Για τις εξορυκτικές εταιρείες με συγκρίσιμα περιουσιακά στοιχεία ως μέρη διαφορετικών αξιακών αλυσίδων, τέτοιες πληροφορίες μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά γνώσης μεταξύ των εκμεταλλεύσεων, κατανοώντας πώς και γιατί έχουν αναπτυχθεί πιθανά σημεία συμφόρησης σε ορισμένα σενάρια.

Εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πώς φαίνεται η βέλτιστη μορφή της αξιακής αλυσίδας σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι προσομοιώσεις μεταβλητότητας μπορούν να βασίζονται στην τρέχουσα παραγωγή καθώς και σε μελλοντικούς στόχους παραγωγής. Για εξορυκτικές εταιρείες με συγκρίσιμα περιουσιακά στοιχεία ως μέρη διαφορετικών αξιακών αλυσίδων, μια τέτοια ανάλυση θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του ολοκληρωμένου συστήματος που είναι ικανό να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες αυξήσεις παραγωγής.

Οι περιορισμοί της αξιακής αλυσίδας είναι συχνά το αποτέλεσμα μη βελτιστοποιημένου και μεμονωμένου προγραμματισμού. Έτσι, μια βελτίωση της απόδοσης του συνόλου της αξιακής αλυσίδας μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό του βέλτιστου τρόπου προγραμματισμού της δυναμικότητας όλων των λειτουργιών για να ελαχιστοποιηθούν δαπανηρές μειώσεις απόδοσης λόγω λειτουργικής επιβράδυνσης, πιθανές κυρώσεις ή δαπάνες που μπορούν να αποφευχθούν.

Ενώ τα περιθώρια στην εξόρυξη συνήθως βελτιώνονται με τη αφαίρεση των σημείων συμφόρησης στο σύνολο της αξιακής αλυσίδας, μειώνοντας κατά συνέπεια και το κόστος, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν επιλέγοντας μια στρατηγική παραγωγής που είναι στενά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των πελατών και συγχρονίζεται με τις τιμές των εμπορευμάτων σε πραγματικό χρόνο. Όταν έχουμε μία ολοκληρωμένη οπτική για την αξιακή αλυσίδα στο σύνολό της, μια στρατηγική παραγωγής μεγιστοποίησης της αξίας και η εφαρμογή της μπορούν να καθοριστούν ταυτόχρονα.

Τέλος, η πρόσφατη πανδημία COVID-19 έδειξε πώς τα μη προβλέψιμα και ιδιαιτέρως ανατρεπτικά γεγονότα - τόσο οι παγκόσμιες κρίσεις υγείας όσο και οι φυσικές καταστροφές - μπορούν να θέσουν σε σημαντικό κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού. Έχοντας αυτό υπόψη, μία συνολική εικόνα της αξιακής αλυσίδας επιτρέπει στις εταιρείες να κατανοήσουν την έκθεση σε κίνδυνο μεμονωμένων αλυσίδων εφοδιασμού εξόρυξης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες βοηθούν στην άρση των φραγμών εισόδου και στην ανατροπή των δεδομένων όσον αφορά στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τα στελέχη στον κλάδο εξόρυξης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οργανισμοί τους βασίζονται σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, οραματιζόμενοι και διαμορφώνοντας προληπτικά το ρόλο αυτού του μοντέλου σε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα σε όλο το εύρος της εξορυκτικής αξιακής αλυσίδας.

Ο δρόμος προς μια ολοκληρωμένη εξορυκτική αξιακή αλυσίδα είναι περίπλοκος, αλλά είναι επίσης μια ουσιαστική στροφή προς την εκμετάλλευση μιας αναξιοποίητης πηγής αξίας. Οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προοπτική για όλα τα στάδια από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν, για να επιβιώσουν βραχυπρόθεσμα και να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τη θέση τους στην αγορά μακροπρόθεσμα.

Με πληροφορίες από McKinsey.com

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER