Η Barrick ποντάρει πολλά στο Πακιστάν με έργο ορυχείου χαλκού αξίας 7 δις δολαρίων

Η Barrick ποντάρει πολλά στο Πακιστάν με έργο ορυχείου χαλκού αξίας 7 δις δολαρίων

Η εξορυκτική εταιρεία Barrick Gold Corp., με έδρα το Τορόντο, έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να ανοίξει ένα ορυχείο χαλκού στο Πακιστάν. Η προσπάθεια όμως αυτή ματαιώθηκε όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε την έκδοση των σχετικών αδειών. Μια δεκαετία αργότερα, η εταιρεία κάνει μια άλλη -πολύ πιο τολμηρή- προσπάθεια, παρουσιάζοντας αναθεωρημένα σχέδια για την ανάπτυξη του γιγαντιαίου κοιτάσματος χαλκού-χρυσού Reko Diq σε μια έρημο κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Ο σχεδιασμός προβλέπει το έργο των 7 δισ. δολαρίων να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, με καθεμία να μπορεί να επεξεργάζεται περίπου 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεταλλεύματος ετησίως και η παραγωγή να ξεκινά ήδη από το 2027, όπως ανέφερε η Barrick στην ιστοσελίδα της. Το αναθεωρημένο σχέδιο χαρακτηρίζεται από διπλάσια παραγωγική ικανότητα, ενώ και η επένδυση που απαιτείται είναι υπερδιπλάσια της επένδυσης που εκτιμήθηκε σε μια μελέτη σκοπιμότητας του 2010.

Η Barrick αυξάνει την παρουσία της στο Πακιστάν, ενώ ο Χιλιανός εταίρος της, Antofagasta Plc, εξήλθε το έργου προτιμώντας ασφαλέστερες και πιο κοντινές εκμεταλλεύσεις στην Αμερική. Μεταξύ των λόγων που η Barrick δεν εγκαταλείπει το έργο είναι οι υψηλές αποδόσεις. Η ετήσια παραγωγή περίπου 200.000 τόνων χαλκού θα ξεκινούσε ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει έλλειψη ενός εμπορεύματος που είναι το κλειδί για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, δεδομένου του πόσο χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, τα ορυχεία γίνονται πιο δύσκολα και πιο ακριβά στην κατασκευή τους σε όλο τον κόσμο με τον πολιτικό κίνδυνο να αυξάνεται, ακόμη και σε παραδοσιακά ασφαλή έθνη όπως η Χιλή και το Περού. Ως αποτέλεσμα, το Πακιστάν φαίνεται σχετικά λιγότερο επικίνδυνο, τη στιγμή που ένας νέος κεντρώος πρωθυπουργός αναλαμβάνει τα καθήκοντα του.

Το Πακιστάν είναι πλέον εταίρος κατά 50% στο Reko Diq, ένα είδος συμφωνίας που ο Barrick έπρεπε επίσης να υιοθετήσει στην Παπούα Νέα Γουινέα και που δίνει στα κράτη υποδοχής ένα πιο άμεσο ενδιαφέρον να δουν τα έργα να πετυχαίνουν. Η Barrick σχεδιάζει μια πλήρη ενημέρωση της μελέτης σκοπιμότητας για το Reko Diq μετά τη συμφωνία του περασμένου μήνα με το Πακιστάν.

Η προσέγγιση δύο φάσεων της Barrick στο σχεδιασμό, παρέχει στην εταιρεία έναν τρόπο να επιταχύνει την πρώτη παραγωγή, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο. Μια πρώτη φάση 4 δισ. δολαρίων θα κάλυπτε το αρχικό κύκλωμα σύνθλιψης, άλεσης και επίπλευσης, με την παραγωγή να ξεκινά το 2027-2028. Μια δεύτερη φάση 3 δισ. δολαρίων θα περιλάμβανε ένα παράλληλο κύκλωμα που θα τεθεί σε λειτουργία σε πέντε και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης φάσης.

Το πιο πρόσφατο σχέδιο δείχνει μια διάρκεια ζωής ορυχείου 40 και πλέον ετών, σε σύγκριση με τα 56 χρόνια που προσδιορίστηκαν στη μελέτη του 2010, η οποία προσδιόρισε το αρχικό κόστος στα 3,3 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η Barrick βλέπει το έργο στο νοτιοδυτικό Μπαλουχιστάν ως «εφαλτήριο για περαιτέρω εξερεύνηση και άλλες ανακαλύψεις ορυκτών κατά μήκος της εξαιρετικής προοπτικής μεταλλογενούς ζώνης Tethyan».

Η εταιρεία αναμένει να κλείσει μια οριστική συμφωνία με το Πακιστάν το δεύτερο εξάμηνο και να ολοκληρώσει την ενημέρωση της μελέτης σκοπιμότητας το 2023-2024. Στο μεταξύ, η Barrick και οι εταίροι της επιδιώκουν να συγκεντρώσουν «περιορισμένη» χρηματοδότηση μη περιορισμένων εξασφαλίσεων για την πρώτη φάση του έργου.

Με πληροφορίες από Mining.com

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER