Είμαστε σε έναν κύκλο διαρκούς ανόδου των τιμών των μετάλλων ή όχι ακόμα;

Είμαστε σε έναν κύκλο διαρκούς ανόδου των τιμών των μετάλλων ή όχι ακόμα;

Ο Robin Griffin, αντιπρόεδρος μετάλλων και εξόρυξης στη Wood Mackenzie, παρουσίασε μια θετική εικόνα για την παγκόσμια εξορυκτικής βιομηχανίας σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο (μετά την εισβολή στην Ουκρανία και πριν την κατάρρευση της αγοράς νικελίου) και ενώ οι αγορές συνεχίζουν να ενισχύονται από τις ήδη εύρωστες συνθήκες που απολάμβαναν το 2021.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Φαίνεται ότι τα υψηλά περιθώρια που είχαν οι παραγωγοί το 2021, γίνονται ακόμα υψηλότερα. Ο Griffin επισημαίνει ότι οι τιμές μετάλλων και ορυκτών είναι πολύ πιο πάνω από το 90% στην καμπύλη κόστους -μια καλή ένδειξη μακροπρόθεσμης στήριξης των τιμών- και επίσης σημαντικά υψηλότερες από τις βασικές τιμές κινήτρου για νέα έργα. Το σιδηρομετάλλευμα είναι η εξαίρεση σε αυτό το γράφημα, αλλά το περιβάλλον για τα χύδην εμπορεύματα έχει επίσης βελτιωθεί.

Κύκλος ανόδου τιμών για τα μέταλλα

Ωστόσο, λέει ο Griffin, η ιδέα ότι ο κλάδος έχει ήδη εισέλθει σε έναν κύκλο διαρκούς ανόδου των τιμών, καθώς και η συζήτηση για διαρθρωτικά ελλείμματα, μπορεί να είναι πρόωρες αυτή τη στιγμή.

Ο κύκλος διαρκούς ανόδου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λέει ο Griffin, και μετά από μια περίοδο ανεφοδιασμού (και πλεονάζουσας αποθήκευσης σε ορισμένες περιπτώσεις), φέτος και το επόμενο έτος, η στενότητα στις περισσότερες αγορές θα μειωθεί, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών λιθίου και μπαταριών. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν ο ψευδάργυρος και το αλουμίνιο, τα οποία θα επηρεαστούν από θέματα σχετιζόμενα με την παροχή ενέργειας στην Κίνα και την Ευρώπη.

Μετοχές πρώτων υλών ως ποσοστό της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η εικόνα της ζήτησης παραμένει υγιής, υποστηριζόμενη από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και τις ανησυχίες για την προσφορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και την Κίνα. «Όταν κοιτάξετε το 2030, τα διαρθρωτικά ζητήματα ζήτησης που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, αρχίζουν πραγματικά να έχουν επιπτώσεις».

Η Woodmac βλέπει ανάπτυξη για τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο στο εύρος του 50%, περίπου 20% για τον χαλκό και το αλουμίνιο, 40% για το νικέλιο και 70 έως 80% για τις σπάνιες γαίες, το κοβάλτιο και τον γραφίτη έως το 2030. Η αγορά λιθίου αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος κατά την ίδια περίοδο.

Οι προοπτικές για το 2030 είναι λιγότερο ευνοϊκές για το σιδηρομετάλλευμα, όπου η ναυτιλιακή αγορά θα μπορούσε να δει έως και 100 εκατ. τόνους μείωση στις ετήσιες μεταφορές. Οι αγορές θερμικού άνθρακα θα μείνουν στάσιμες και η αγορά χάλυβα θα παρουσιάσει μόνο μικρή ανάπτυξη. Σε απόλυτες τιμές, η Woodmac προβλέπει επιπλέον 5 εκατ. τόνους ζήτησης αλουμινίου και χαλκού, ενώ η αγορά λιθίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 τόνους και το κοβάλτιο κατά περίπου 40.000 τόνους.

Πορεία της ζήτησης μετάλλων έως το 2030
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Το σημαντικό άλμα της ζήτησης σε μέταλλα απαιτεί αύξηση της προσφοράς, η οποία θα απαιτήσει πρόσθετη επένδυση περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Γκρίφιν λέει ότι η απροθυμία από επενδυτική σκοπιά είναι κατανοητή δεδομένης της υψηλής αστάθειας στην αγορά, ιδιαίτερα για εκείνα τα εμπορεύματα που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.

«Μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι εξορυκτικές εταιρείες μπορεί να μην επιθυμούν να επενδύσουν έντονα, αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει γιατί βρισκόμαστε στο 2022 και το 2030 είναι προ των πυλών, ιδιαίτερα όταν χρειάζονται συνήθως 7-10 χρόνια για να προκύψουν εντελώς νέα εξορυκτικά projects και πάνω 10 χρόνια από την πρώτη ανακάλυψη στην πρώτη ποσότητα μετάλλου».

Προμήθεια μετάλλων αναγκαία έως το 2030 από εξορυκτικά έργα που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί
Εκτιμώμενα επίπεδα προμήθειας μετάλλων το 2030 από μη επιβεβαιωμένες εξορύξεις

Ο Γκρίφιν υποστηρίζει ότι αυτή η ανάπτυξη αναμένεται σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Woodmac για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, όπου η αύξηση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες περιορίζονται στους 2,5-2,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, οι ποσότητες αναγκαίων μετάλλων αυξάνονται σημαντικά, ασκώντας εξαιρετική πίεση στην προμήθεια μετάλλων και οι απαραίτητες κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Ερευνητικά Έργα
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER