Γιατί η πτώση στις τιμές των μετάλλων δεν προδικάζει το μέλλον

Γιατί η πτώση στις τιμές των μετάλλων δεν προδικάζει το μέλλον

Παρά τους κυρίαρχους φόβους για παγκόσμια εξάπλωση του φαινομένου του πληθωρισμού, οι αγορές εμπορευμάτων γενικά και οι αγορές μετάλλων ειδικότερα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η πρώτη παγκόσμια συγχρονισμένη χρονιά ανάπτυξης μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC) ήταν το 2017. Στο διάστημα από το 2008 έως και αυτό το χρονικό σημείο, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυστηροποιούσαν σταδιακά τη νομισματική πολιτική, μια διαδικασία που πήρε σχεδόν 10 χρόνια. Το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αυξήθηκε από το χαμηλό - ουσιαστικά μηδενικό - επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2008 στο υψηλό του 2,5% το 2018. Με την έναρξη της πανδημίας, το επιτόκιο αυτό μειώθηκε ξανά στο μηδέν τον Απρίλιο του 2020.

Παρά τις περιστασιακές αυξομειώσεις τιμών, τα μέταλλα είχαν πτωτική τάση όσον αφορά τις πραγματικές τιμές (προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό) για πολλές δεκαετίες. Αυτό είναι γενικά σωστό. Καθώς η ζήτηση για μέταλλα αυξάνεται, η προσφορά αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου για να καλύψει τη ζήτηση, πολλές φορές καθ’ υπερβολή, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πτωτική πίεση στις τιμές. Ως παράδειγμα, η υψηλότερη πραγματική τιμή όλων των εποχών για το χαλκό, παρατηρήθηκε το μακρινό 1865 (συνυπολογιζόμενου του πληθωρισμού).

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται σε ονομαστικούς όρους κάθε φορά που σημειώνεται απότομη μείωση των επιτοκίων, ιδίως εάν συνοδεύεται από ποσοτική χαλάρωση. Καθώς η Fed διπλασίασε το μέγεθος του ισολογισμού της στα 9 τρισ. δολάρια, η τιμή του χαλκού υπερδιπλασιάστηκε στα 5 δολάρια/λίβρα από το κατώτατο σημείο τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022. Ομοίως, ο ψευδάργυρος διπλασιάστηκε στα 4.500 δολάρια ανά τόνο και ο χάλυβας διπλασιάστηκε σε 6.000 Yuan ανά τόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Έκτοτε, ο άργυρος, ο χαλκός και ο χάλυβας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% και το σιδηρομετάλλευμα και ο χάλυβας θερμής έλασης περισσότερο από 40%. Το μόνο μέταλλο που αντιστάθμισε την πρόσφατη γενικότερη πτωτική τάση των μετάλλων ήταν το λίθιο, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν 1.000% από το ιστορικό χαμηλό του 2020, κυρίως λόγω της εξαιρετικής ζήτησης για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Success Stories

Έτσι, αντίθετα με ό,τι προκύπτει κατόπιν επιφανειακής ανάλυσης, οι τιμές των μετάλλων σε γενικές γραμμές μειώνονται σε μια εποχή που ο πληθωρισμός έχει γίνει μείζον θέμα ανησυχίας. Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη κορύφωση των τιμών των μετάλλων συνέπεσε γενικά με την ανάδυση σημαντικών ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Η πτώση της τιμής των μετάλλων έκτοτε μπορεί να εξηγηθεί από πέντε παράγοντες: 1) Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αφυπνιστεί στη μάχη για τον πληθωρισμό και έχουν αρχίσει να αυστηροποιούν την πολιτική τους, τα μέταλλα αρχίζουν να αντανακλούν φόβους για την επιβράδυνση των οικονομιών. 2) Καθώς η ρευστότητα μειώνεται, η δραστηριότητα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετάλλων έχει μειωθεί απότομα, ιδίως επειδή τα κερδοσκοπικά κεφάλαια χρησιμοποιούν μόχλευση κατά τις συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, 3) Η πολιτική «μηδενικού COVID» στην Κίνα μείωσε δραματικά τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα, 4) Καθώς το δολάριο έχει αυξηθεί, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν πέσει, αλλά οι αντίστοιχες τιμές σε άλλα νομίσματα δεν έχουν μειωθεί τόσο πολύ και 5) Οι μειώσεις τιμών ακολουθούν τις προηγούμενες απότομες αυξήσεις των τιμών και σε πολλές περιπτώσεις, οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2022 στις ΗΠΑ υποδηλώνουν την ύπαρξη τεχνικής ύφεσης. Κατά συνέπεια, οι αγορές μείωσαν τις προσδοκίες τους για επιθετική νομισματική σύσφιξη από την Fed των ΗΠΑ και οι τιμές των μετάλλων ανέκοψαν την πτώση τους. Από την πρόσφατη δραστηριότητα, φαίνεται ότι οι αγορές μετάλλων δεν είναι το «κύριο σήμα» της οικονομικής δραστηριότητας ή του πληθωρισμού που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Μάλλον, όπως και άλλες αγορές, τα μέταλλα ανταποκρίνονται στις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών και εξαρτώνται από αυτές. Η επόμενη σημαντική κίνηση θα γίνει μόνο εάν η Fed αλλάξει πορεία απροσδόκητα και/ή η κινεζική οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά σημαντικά.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία ανάπτυξης από την Κίνα δείχνουν εποχικά προσαρμοσμένη πτώση 2,6% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου. Η Κίνα μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσει τεχνική ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Του αρχικού τριμήνου της πανδημίας το 2020 εξαιρουμένου, αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 30 χρόνια και καθιστά σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος της Κίνας για ανάπτυξη 5,5%. Με περισσότερες από 20 πόλεις να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κάποια μορφή lockdown, οι άμεσες προοπτικές ανάπτυξης φαίνονται να είναι περιορισμένες, κάτι που με τη σειρά του θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Το πλάνο δράσης της Fed υποδηλώνει ότι οι διοικητές της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια του δολαρίου θα κορυφωθούν τον Ιανουάριο του 2023 σε περίπου 3,3% και στη συνέχεια θα υποχωρήσουν κατά μέσο όρο στο 2,5%. Αυτό είναι λίγο χαμηλότερο και λίγο νωρίτερα από τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα. Αυτή η μείωση της επιθετικής σύσφιξης, πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα κατώτατο όριο για τις τιμές των μετάλλων. Μεταξύ των ενεργειών της Fed και της επιβράδυνσης της Κίνας, τα μέταλλα πιθανότατα θα διαπραγματεύονται σε ένα εύρος τιμών για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι κινήσεις στις παγκόσμιες τιμές μετάλλων έχουν σημαντική συνέπεια για τις εταιρείες στην Ινδία. Ιδιαίτερα επειδή οι τιμές πολλών μετάλλων εξακολουθούν να καθορίζονται σε δολάρια ΗΠΑ, ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης των τιμών θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, εάν η ρουπία υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου. Δεδομένης της πτωτικής τιμής των εμπορευμάτων και της ανοδικής κίνησης του δολαρίου, η τιμή του χαλκού στην Ινδία σε ρουπίες ανά μετρικό τόνο παρέμεινε σε μικρό εύρος για περισσότερο από ένα χρόνο. Το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος και ο κασσίτερος έχουν υποχωρήσει μέτρια σε όρους ρουπίας. Συμπερασματικά, όλη η αναστάτωση γύρω από τη μεταβλητότητα των τιμών των μετάλλων δε μπορεί να είναι ενδεικτική για το μέλλον.

Με πληροφορίες από livemint.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER