Βόριο: Μία παραμελημένη κρίσιμη πρώτη ύλη

Βόριο: Μία παραμελημένη κρίσιμη πρώτη ύλη

Με χρήσεις σε πολλές βιομηχανίες, μερικές από τις οποίες βρίσκονται σε διαδικασία εκρηκτικής ανάπτυξης, το βόριο φαίνεται ότι θα βιώσει έναν δικό του υπερκύκλο. Ενώ τα γνωστά μέταλλα μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων έχουν κλέψει μεγάλο μέρος της διεθνούς προσοχής, το βόριο έχει αναγνωριστεί αθόρυβα ως στρατηγικό υλικό για το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Χρήσεις του βορίου και ζήτηση

Η απλούστερη εφαρμογή του βορίου είνια στα λιπάσματα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνθέσεις λιπασμάτων, μερικές από τις οποίες είναι πλούσιες σε βόριο, όχι όμως οι περισσότερες. Τις περισσότερες φορές, τα λιπάσματα συνδέονται με τρία κύρια στοιχεία: το άζωτο, τον φώσφορο και το κάλιο. Ωστόσο, το βόριο είναι ένα από τα στοιχεία που μπορεί συνήθως να παραβλέπεται και οι ελλείψεις σε βόριο μπορεί να οδηγήσουν σε ζημιές στην παραγωγή.

Η ανεπάρκεια βορίου στο έδαφος συμβάλλει στη χαμηλότερη απορρόφηση των τριών κύριων στοιχείων από τα φυτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα λιπάσματα με έγχυση βορίου βελτιώνουν την απόδοση και επιτρέπουν στους καλλιεργητές να χρησιμοποιούν λιγότερο λίπασμα. Είναι δε αρκετά συνηθισμένο να βλέπουμε ελλείψεις στα επίπεδα βορίου του εδάφους εάν δεν συμπληρωθεί τεχνητά.

Η ανεπάρκεια βορίου τυπικά κατηγοριοποιείται σε εδάφη με λιγότερο από 1ppm βορίου, ωστόσο τα περισσότερα εδάφη στις ΗΠΑ έχουν φυσική περιεκτικότητα σε βόριο μεταξύ 0,5-0,6 ppm, εκτός από τις αλφισόλες, οι οποίες έχουν συνήθως φυσική περιεκτικότητα σε βόριο μεταξύ 0,6-1ppm. Αυτό το ζήτημα υπάρχει σε διαφορετική ένταση στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, αποτελώντας έτσι το επίκεντρο της ζήτησης για λιπάσματα με έγχυση βορίου.

Για γεωργικούς σκοπούς, το λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βόριο είναι πιο αποτελεσματικό με όσπρια, ριζώδη λαχανικά, φρούτα δέντρων και άλλα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανεπάρκεια βορίου. Το βόριο είναι επίσης χρήσιμο για τον έλεγχο των μυρμηγκιών και είναι μάλλον αποτελεσματικό με τα περισσότερα δημητριακά, όπως σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, βρώμη και καλαμπόκι.

Ωστόσο, επί του παρόντος, μόνο το 25% περίπου των καλλιεργειών πληρούν το συνιστώμενο όριο για να ξεπεραστούν οι φυσικές ελλείψεις βορίου, επηρεάζοντας πιθανότατα την απόδοση των αυτών. Προφανώς υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης στην αγορά λιπασμάτων για προϊόντα βορίου. Το λίπασμα μπορεί να μην είναι μια καλή πηγή ζήτησης για το μεταλλοειδές, περίπου το 20% της συνολικής του ζήτησης, και το βόριο για χρήση σε λιπάσματα φαίνεται να είναι σε άνοδο.

Επιπλέον, για αιώνες, το βόριο ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο στη δημιουργία κεραμικών και σμάλτων λόγω της τάσης του να μειώνει το ιξώδες του γυαλιού. Η μείωση του ιξώδους του γυαλιού επιτρέπει τη δημιουργία πιο λείων επιφανειών και μειώνει τη θερμική διαστολή. Το βόριο αυξάνει επίσης τη λάμψη των προϊόντων που παρασκευάζονται με αυτό, σχηματίζοντας μια προστατευτική επίστρωση που αυξάνει τη μηχανική αντοχή και την αντοχή στις χημικές ουσίες. Αυτό καθιστά τη χρήση του κοινή σε κεραμίδια, συμπεριλαμβανομένων των πήλινων πλακιδίων στέγης, καθώς και σε πολλές πορσελάνες.

Στα γυάλινα σκεύη, όπως το πυρέξ, το βόριο παίζει κρίσιμο ρόλο στη θερμική διαχείριση. Το βόριο είναι συνήθως μεταξύ 8 και 20% του βάρους του τελικού προϊόντος. Το γυαλί στο τηλέφωνο σας ή τα παράθυρα του αυτοκινήτου ή του σπιτιού σας, περιέχουν πιθανότατα βόριο για αύξηση της ανθεκτικότητας.

Η επιστήμη των υλικών έχει επεκτείνει την αγορά προϊόντων βορίου μέσω της εξέλιξης των κεραμικών υψηλής αντοχής. Το καρβίδιο του βορίου είναι το τρίτο ισχυρότερο γνωστό υλικό και έχει πολλές χρήσεις, από τη θωράκιση τανκς και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, έως ράβδους ελέγχου στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Δεδομένης της χαμηλής πυκνότητάς του, το καρβίδιο του βορίου υφίσταται μεγαλύτερη υιοθέτηση σε μια ποικιλία διαφορετικών βιομηχανιών και φαίνεται να βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με τις ίνες άνθρακα στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Το νιτρίδιο του βορίου, ένα άλλο κεραμικό, είναι το δεύτερο σκληρότερο γνωστό υλικό, πίσω από το διαμάντι, και έχει κάποια άλλα πλεονεκτήματα έναντι του καρβιδίου του βορίου. Ενώ το καρβίδιο του βορίου αρχίζει να οξειδώνεται στους 400 έως 500°C, το νιτρίδιο του βορίου δεν οξειδώνεται πριν τους 1.900°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλότερη από του διαμαντιού, το οποίο αρχίζει να οξειδώνεται στους 800°C. Εξαιτίας αυτού, μία από τις κύριες εφαρμογές του νιτριδίου του βορίου είναι στα κοπτικά εργαλεία, καθώς μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται κατά την κοπή σκληρών υλικών.

Το νιτρίδιο του βορίου χρησιμοποιείται επίσης ως ηλεκτρικός μονωτής λόγω της χαμηλής ηλεκτρικής του αγωγιμότητας και σε χωνευτήρια λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οξείδωσης και της θερμικής αγωγιμότητας. Η υψηλή θερμική αντοχή και η εντυπωσιακή σκληρότητα του υλικού το έχουν κάνει επίσης χρήσιμο προϊόν για αεροδιαστημικές εφαρμογές. Και τα δύο κεραμικά είναι αρκετά πρόσφατα σε όρους ζωής προϊόντος, γεγονός που σημαίνει ότι η υιοθέτηση πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς γίνεται η εμπορευματοποίηση τους εξελίσσεται.

Οι εφαρμογές του νιτριδίου του βορίου μπορούν να επεκταθούν με τη χρήση του ως πρόσθετο σε σύνθετα υλικά υψηλής αντοχής, όπως ανθρακονήματα, ή χρήση του ως δομικό στοιχείο σε υποδομές. Λόγω της υψηλής αντοχής και της ευελιξίας του, το νιτρίδιο του βορίου είναι διαρκώς υποψήφιο για χρήση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών, καθώς μπορεί να κάμπτεται με τον άνεμο και να διατηρεί τη δομή πολύ ελαφριά.

Η χρήση του βορίου στο γυαλί επεκτείνεται και στα ηλιακά panel, στα οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο. Ενώ το πυρίτιο είναι ευρέως αποδεκτό ως το σημαντικότερο στοιχείο σε ένα φωτοβολταϊκό ηλιακό panel, το βόριο είναι ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό, καθώς είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία ηλεκτρικού φορτίου. Αυτό το φορτίο δημιουργείται από την ανισορροπία ηλεκτρονίων που δημιουργείται από το βόριο και το πυρίτιο, το οποίο στη συνέχεια αναστρέφεται από μια ανισορροπία φωσφόρου-πυριτίου. Επειδή το βόριο έχει ένα λιγότερο ηλεκτρόνιο από το πυρίτιο και ο φώσφορος έχει ένα περισσότερο, τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται και δημιουργούν ηλεκτρισμό.

Το βόριο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο στο γυαλί του panel για να μειώσει την ανακλαστικότητα του, αυξάνοντας την απόδοση του panel. Με τα έργα ενέργειας από ηλιακές μονάδες να αυξάνονται πάνω από 20% ετησίως μέχρι το 2026 και έως το 2050, το 70% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια, η χρήση του βορίου και στις δύο τεχνολογίες θα είναι πιθανότατα ένα τεράστιο όφελος για τη βιομηχανία.

Τέλος, το βόριο είναι βασικό στοιχείο στην κατασκευή μαγνητών νεοδυμίου. Οι μαγνήτες νεοδυμίου είναι ένας ισχυρός τύπος μόνιμου μαγνήτη που περιλαμβάνει νεοδύμιο, σίδηρο και βόριο. Κατά βάρος, ο σίδηρος είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε έναν μαγνήτη νεοδυμίου και το βόριο είναι το λιγότερο, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1%. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σημαντικό και, σε μικρούς όγκους, δεν είναι, αλλά η ζήτηση για μαγνήτες νεοδυμίου φαίνεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά καθώς γίνονται η κύρια επιλογή για χρήση σε κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων.

Η χρήση του βορίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν περιορίζεται μόνο στους μόνιμους μαγνήτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 2,5 και 3%, ή μεταξύ 46 και 50 kg, το βάρος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διάφορες ενώσεις βορίου. Με τις προσδοκίες ότι η αγορά EVs θα αυξηθεί από περίπου 6,3 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν το 2021, σε έως 34,8 εκατομμύρια έως το 2030, η χρήση βορίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να είναι ένας ακόμη τομέας εκρηκτικής ανάπτυξης για το υλικό. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι η μόνη εφαρμογή για μόνιμους μαγνήτες.

Το βόριο ως ποσοστό του βάρους ενός σύγχρονου αυτοκινήτου

Οι μόνιμοι μαγνήτες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω στροβίλων. Η ανάπτυξη της αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να προσφέρει σταθερές πηγές ανάπτυξης για μόνιμους μαγνήτες, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές εκσυγχρονίζονται και κατασκευάζονται νέες υποδομές.

Κινούμενοι εκτός του ενεργειακού τομέα, οι μόνιμοι μαγνήτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιατρική. Συνηθέστερα, αυτό οφείλεται στη χρήση τους σε μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας, αν και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις για την εξαγωγή ξένων αντικειμένων από το σώμα. Αντιπροσωπεύοντας το 10% της ζήτησης για μαγνήτες νεοδυμίου, οι ιατρικές συσκευές δεν είναι ασήμαντοι καταναλωτές βορίου, αν και οι κινητήρες εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη πηγή ζήτησης για μόνιμους μαγνήτες.

Συγχρόνως, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι τα μόνα οχήματα που χρησιμοποιούν μόνιμους μαγνήτες, καθώς όλα τα σύγχρονα οχήματα τους χρησιμοποιούν σε κάποιο βαθμό. Το ABS ελέγχεται από μόνιμους μαγνήτες, όπως επίσης και οι κλειδαριές και οι υαλοκαθαριστήρες. Επιπλέον, οι μόνιμοι μαγνήτες μπορούν να βοηθήσουν στην απόδοση καυσίμου βοηθώντας στην περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα.

Άλλες εξειδικευμένες εφαρμογές περιλαμβάνουν διάφορα ηλεκτρονικά είδη, μονάδες δίσκου και κατασκευή ενεργοποιητών. Η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση για τους μαγνήτες νεοδυμίου είναι οι μαγνήτες σαμαρίου-κοβαλτίου, αν και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο στους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής. Επί του παρόντος, σε αξία 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, η αγορά μόνιμων μαγνητών αναμένεται να ανέλθει στα 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

Οι χρήσεις του βορίου σε ένα μεγάλο αριθμό βιομηχανιών είναι ιδιαίτερα σημαντικές

Επί του παρόντος, φαίνεται ότι η τάση είναι ότι η αγορά βορίου θα αυξάνεται σταθερά, αλλά όχι με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Με 7% προβλεπόμενο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2027, δε μιλάμε για εξωφρενικά νούμερα αλλά ούτε και για ασήμαντα. Ωστόσο, η παραγωγή βορίου μειώνεται σταδιακά καθώς τα υπάρχοντα κοιτάσματα καταναλώνονται, δημιουργώντας ανισορροπία ζήτησης. Αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών έως και 1.250 $ ανά τόνο, πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις των 739 $ ανά τόνο. Η Credit Suisse προβλέπει τώρα ότι η ζήτηση για βόριο θα ξεπεράσει την προσφορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι, αποδεικνύεται ότι η σχετική ζήτηση για βόριο φαίνεται να αυξάνεται αρκετά γρήγορα και αυτές οι αυξημένες τιμές μάλλον θα συνεχιστούν.

Με την κατασκευή γυαλιού και κεραμικών να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της εμπορικής χρήσης του βορίου και τα λιπάσματα περίπου το 20%, υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης με τις αναδυόμενες χρήσεις του βορίου. Τα ηλιακά πάνελ, οι μαγνήτες νεοδυμίου και τα προηγμένα υλικά προσφέρουν εκρηκτικές ευκαιρίες ανάπτυξης που επιδιώκουν να μειώσουν δραματικά την εξάρτηση του στοιχείου από τις υφιστάμενες χρήσεις. Ακόμη και η αγορά λιπασμάτων έχει περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η χρήση του βορίου αυξάνεται για να καλύψει το ιδανικό καλλιεργητικό όριο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να αυξηθεί η χρήση του βορίου καθώς ανακαλύπτονται νέες χρήσεις για το στοιχείο.

Η Credit Suisse αναμένει ότι, σύμφωνα με ένα σενάριο υψηλής ανάπτυξης, η ζήτηση για βόριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10 φορές έως το 2050. Σε εκείνο το σημείο, πάνω από το 90% της ζήτησης για βόριο θα προέρχεται από τεχνολογίες μείωσης εκπομπών άνθρακα, οι οποίες, επί του παρόντος, καταναλώνουν ένα μόνο κλάσμα της τρέχουσας ζήτησης βορίου. Σημαντικό είναι ότι τα επόμενα χρόνια φαίνονται αρκετά υποσχόμενα, αλλά οι επόμενες δύο δεκαετίες θα μπορούσαν να είναι μεταμορφωτικές για τη βιομηχανία του βορίου.

Εφοδιαστική αλυσίδα βορίου

Η αλυσίδα εφοδιασμού για το βόριο είναι αρκετά αδύναμη αυτή τη στιγμή. Η Τουρκία αντιπροσωπεύει το 62% των παγκόσμιων πωλήσεων βορίου, με την παραγωγή να ελέγχεται από την κρατική Eti Maden. Η Eti Maden και η Rio Tinto, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος του βορίου της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελέγχουν το 85% της παγκόσμιας προσφοράς βορίου.

Ο Tim Daniels, Διευθύνων Σύμβουλος της Erin Ventures, αναφέρει ότι «Μπορείτε κυριολεκτικά να μετρήσετε όλα τα κοιτάσματα βορίου στον κόσμο στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Το παρακάτω σχήμα δείχνει όλα τα έργα βορίου που πρόκειται να εισέλθουν σε στάδιο παραγωγής σύντομα, τα οποία, όπως είναι εμφανές, δεν είναι καθόλου πολλά.

Νέα επιβεβαιωμένα έργα εξόρυξης βορίου

Φυσικά όλα τα παραπάνω αφορούν σε μεγάλα αναγνωρισμένα αποθέματα. Ωστόσο, πολλά από τα κοιτάσματα βορίου σε όλο τον κόσμο περιέχουν το στοιχείο μόνο σε μικρές ποσότητες και δε θα θεωρούνταν ακριβώς μεγάλα κοιτάσματα βορίου. Το βόριο παρόλο που είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στον κόσμο, θεωρείται σπάνιο γιατί υπάρχουν πολύ λίγες περιοχές στον κόσμο που περιέχουν σημαντική συγκέντρωση του στοιχείου και ακόμη λιγότερες που περιέχουν σημαντική συγκέντρωση σε κλίμακα.

Επιπλέον, με 16 φυσικά απαντώμενες αλλοτροπικές μορφές, σε σύγκριση με την τάση του άνθρακα να σχηματίζει είτε γραφίτη είτε διαμάντια, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει επεξεργασία του υλικού ως πιθανό υποπροϊόν. 

Αναμενόμενη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης βορίου

Με την παραγωγή βορίου ακόμη και να μειώνεται κάπως τα τελευταία δύο χρόνια, προχωρώντας προς τη συρρίκνωση της προσφοράς, είναι σαφές ότι η προσφορά βορίου δεν είναι ακριβώς η πιο ευέλικτη. Τώρα, εάν η προσφορά είναι τόσο άκαμπτη που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την ετήσια αύξηση 4,5% των ετήσιων πωλήσεων βορίου, φανταστείτε πώς η 10πλάσια αύξηση θα επηρεάσει την αγορά. Με περιορισμένες διαθέσιμες προοπτικές εξόρυξης και ελάχιστες επενδύσεις, η δυνατότητα της προσφοράς να συμβαδίσει με τη ζήτηση φαίνεται μάλλον απίθανη.

Για να καταλάβετε γιατί η προσφορά είναι τόσο δύσκαμπτη, αξίζει να αναφερθούν μερικά στοιχεία για τις δύο εταιρείες που κυριαρχούν στην αλυσίδα εφοδιασμού βορίου. Η Rio Tinto έχει ακόμα περίπου 20 χρόνια εξόρυξης στο μεγαλύτερο κοίτασμα της, το οποίο εξορύσσει από το 1927, επομένως δεν υπάρχει πραγματικά πολύς χώρος ή επιθυμία για αύξηση της παραγωγής. Η τουρκική Eti Maden, κρατική εταιρεία εξόρυξης έχει βρεθεί στο έλεος του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε το 20% στα τέλη του περασμένου έτους και έφτασε σχεδόν το 50% λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το 2021, η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της, ωστόσο τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, ο πληθωρισμός έφτασε στο 61,14%. Έτσι, δεδομένης της τρέχουσας αναταραχής στην περιοχή, ενδέχεται να μην μπορούμε να βασιστούμε σε μια σταθερή προμήθεια βορίου από την Τουρκία. Αν και, ακόμη κι αν η Eti Maden είναι σε θέση να διατηρήσει την τρέχουσα παραγωγή της, η προσφορά θα δυσκολευτεί να καλύψει τη ζήτηση.

Όπως και στην αλυσίδα εφοδιασμού του λιθίου, η κάθετη επεξεργασία βορίου κυριαρχείται επί του παρόντος από την Κίνα, παρά τα χαμηλά φυσικά της αποθέματα. Αυτό παρουσιάζει έναν ακόμη γεωπολιτικό κίνδυνο για την αλυσίδα εφοδιασμού, ειδικά καθώς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το καρβίδιο του βορίου για αμυντικές εφαρμογές. Λόγω αυτής της ανεπαρκούς αλυσίδας εφοδιασμού και της χρήσης του βορίου σε εφαρμογές απεξάρτησης από τον άνθρακα και αμυντικές εφαρμογές, η ΕΕ έχει ορίσει το βόριο ως το μόνο μη μέταλλο που θεωρείται κρίσιμη πρώτη ύλη.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει μεγάλη ώθηση προς την αυτάρκεια κρίσιμων πρώτων υλών τον περασμένο χρόνο, η οποία ωστόσο έχει αυξηθεί μόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επί του παρόντος, το βόριο δε θεωρείται κρίσιμο υλικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο πρόσφατα, ένας υποψήφιος παραγωγός βορίου, η 5E Advanced Materials, είδε ένα έργο βορίου που διαθέτει να θεωρείται κρίσιμης σημασίας υποδομή από την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) των ΗΠΑ. Έτσι, ενώ το βόριο δεν περιλαμβάνεται ακόμη στον κατάλογο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση γνωρίζει, και δεδομένης της σημασίας του βορίου στα ηλεκτρικά οχήματα, τις αναδυόμενες ενεργειακές τεχνολογίες, τις αμυντικές εφαρμογές και τα προηγμένα υλικά, δεν θα αποτελεί έκπληξη να συμπεριληφθεί στο εγγύς μέλλον.

Το βόριο ως επενδυτική επιλογή

Το βόριο βρίσκεται σε παρόμοια θέση με το λίθιο πριν από δέκα χρόνια: mια αρκετά περιορισμένη αλυσίδα εφοδιασμού, με εξόρυξη σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία, η οποία κυριαρχείται από λίγες μόνο εταιρείες. Η ζήτηση δεν ήταν πολύ υψηλή και οι εφαρμογές πρόσφεραν περιορισμένη ανάπτυξη, επομένως δεν υπήρχαν πολλές επενδύσεις στον τομέα. Όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άρχισαν να γίνονται δημοφιλή, η αγορά αναταράχθηκε και η αγορά λιθίου ενισχύθηκε τρομερά.

Κάθε φορά που ένα «σπάνιο» ορυκτό γίνεται σημαντικό, τείνει να γίνεται πολύ λιγότερο σπάνιο πολύ γρήγορα. Είναι λογικό ότι η αγορά βορίου πιθανότατα θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Το 2010, το λίθιο πωλούνταν για 5.160 δολάρια ανά τόνο. Ενώ οι τιμές spot είναι πλέον πάνω από 100.000 $ ανά τόνο, η μακροπρόθεσμη τιμή του λιθίου φαίνεται να είναι πιο κοντά στα 22.000 $ ανά τόνο. Αυτό είναι το ίδιο μέλλον που προβλέπεται και για το βόριο. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα βορίου φαίνεται να είναι πολύ πιο σπάνια από το λίθιο. 

Με πληροφορίες από SeekingAlpha

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER