Αξιοποίηση των ιδιοτήτων των πρώτων υλών για τεχνολογικές εφαρμογές: Το παράδειγμα του χαλκού

Αξιοποίηση των ιδιοτήτων των πρώτων υλών για τεχνολογικές εφαρμογές: Το παράδειγμα του χαλκού

Ο χαλκός είναι ένα εξαιρετικά αγώγιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε ενεργειακές εφαρμογές και έχει την ιδιότητα να είναι όλκιμο, γεγονός που του επιτρέπει να μετατρέπεται εύκολα σε σύρμα, κάτι που αποτελεί τη βάση για τις εν λόγω εφαρμογές.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Υψηλή ζήτηση

Σύμφωνα με έκθεση της S&P Global, η ζήτηση για χαλκό σχεδόν θα διπλασιαστεί σε 50 εκατ. μετρικούς τόνους μέχρι το 2035. Μέχρι το 2050, αυτή αναμένεται να φτάσει τους 53 εκατ. μετρικούς τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι περισσότερη από όλο τον χαλκό που καταναλώθηκε στον κόσμο μεταξύ 1900 και 2021.

Προβλήματα στην παραγωγή

Η τρέχουσα παραγωγή χαλκού δεν επαρκεί για να καλύψει τις προβλεπόμενες ανάγκες ζήτησης. Σε αντιπαράθεση με τα παραπάνω δεδομένα, μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο έως και 20 χρόνια για να ξεκινήσει η εκμετάλλευση ενός ορυχείου χαλκού (μεταξύ 2 και 8 έτη για την εξερεύνηση και 4 έως 12 έτη για την κατασκευή).

Αυτές οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα νέων ορυχείων χαλκού οφείλονται σε γεωλογικές προκλήσεις, περιβαλλοντικές άδειες και πολιτικές εντάσεις. Η Χιλή είναι ένα παράδειγμα αυτής της διαδικασίας. Η Χιλή διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, το La Escondida. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας αυτής έχει αναλάβει πρωτοβουλία που θα αυξήσει τους φόρους στους στις εταιρείες εξόρυξης χαλκού από 40 σε 50%.

Success Stories

Τεχνολογικές εξελίξεις και πρώτες ύλες

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των υποδομών αλλά υπάρχει και στον τεχνικό εξοπλισμό. Με την ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών, του Διαδικτύου 5G και της ζήτησης για καθαρές πηγές ενέργειας, ο χαλκός έχει γίνει βασικό στοιχείο για:

  • Ηλεκτρικά οχήματα: Χρησιμοποιούν περίπου 80% περισσότερο χαλκό από τους κινητήρες αεριωθουμένων.
  • Ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και καθαρή ενέργεια.
  • Διαδίκτυο 5G, κέντρα δεδομένων, αυτοματισμοί, ηλεκτροδότηση έξυπνων πόλεων.
  • Περίπου το 51% του χαλκού χρησιμοποιείται για κατασκευές και υποδομές.

Μικρός αριθμός χωρών παράγει χαλκό

Το 65% της παραγωγής χαλκού συγκεντρώνεται σε πέντε μόνο χώρες: Χιλή, Αυστραλία, Περού, Μεξικό και ΗΠΑ. Ωστόσο, η Κίνα είναι ο κύριος εισαγωγέας και εξαγωγέας καθαρού χαλκού (με χρήση κυρίως στις καλωδιώσεις) και φιλοξενεί εννέα από τα 20 μεγαλύτερες μεταλλουργίες χαλκού.

Με πληροφορίες από NationWorldNews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER