Google: Τα «Λέπια του Δράκου» δείχνουν τη στροφή προς οικολογικά κτίρια

Google: Τα «Λέπια του Δράκου» δείχνουν τη στροφή προς οικολογικά κτίρια

Ο τεχνολογικός κολοσσός κατασκευάζει το νέο του αρχηγείο στη Σίλικον Βάλεϊ με βιώσιμα υλικά, νέες μεθόδους και το βλέμμα στην κλιματική αλλαγή, αλλά και τους σημερινούς συνειδητοποιημένους εφήβους, οι οποίοι αύριο θα προτιμήσουν να εργαστούν σε μία εταιρεία που σέβεται το περιβάλλον.

Περίπου 60 χλμ από το Σαν Φρανσίσκο, στο Μπέι Βιου της βόρειας Καλιφόρνιας, η Google ετοιμάζει το νέο της αρχηγείο, σε μικρή απόσταση από το σημερινό της campus, στην ευρύτερη περιοχή της Σίλικον Βάλεϊ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών φουτουριστικών κτιρίων με κυρτές οροφές που καλύπτονται στο εξωτερικό τους μέρος από «ηλιακό δέρμα», όπως το αποκαλεί η Google, δηλαδή 90.000 ηλιακά πάνελ, τα οποία έχουν δώσει το παρατσούκλι «λέπια του δράκου», στις κατασκευές.

Χάρη στα ηλιακά πάνελ, θα παράγονται επτά μεγαβάτ ενέργειας ή το 40% της ενέργειας που θα απαιτεί το νέο συγκρότημα της εταιρείας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι έως το 2030, κάθε της κτίριο θα λειτουργεί με ενέργεια που δεν θα παράγεται από άνθρακα.

Οπως σημειώνει o Guardian, λόγω της κλιματικής κρίσης, οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές και τους οικολόγους, αλλά και τους δικούς τους εργαζόμενους, για να πραγματοποιήσουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν και να αποκλείσουν τα ορυκτά καύσιμα. Η ζήτηση γραφείων με χαμηλές εκπομπές θερμοκηπικών αερίων είναι πάρα πολύ μεγάλη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα. Ειδικά στην Καλιφόρνια, την πολιτεία που έχει τους πιο ευαισθητοποιημένους σε θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος κατοίκους στις ΗΠΑ, και υποφέρει ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, από μακρά ξηρασία και τεράστιες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. 

«Τα κτίρια είναι απαίσια για το περιβάλλον», λέει ο Ερικ Κόρι Φριντ, υπεύθυνος βιωσιμότητας στο αρχιτεκτονικό γραφείο CannonDesign. «Αν θέλουμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να φτιάξουμε τα κτίριά μας». Στις ΗΠΑ, τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της ατμόσφαιρας, καθώς εκλύουν το 37% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές χημικών από τα συστήματα ψύξης των κλιματιστικών και των ψυγείων, που συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι σχεδιαστές των κτιρίων πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον «λειτουργικό άνθρακα» που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα κτίριο και τον «ενσωματωμένο άνθρακα», που απαιτείται στην κατασκευή του, όπως οι εκπομπές από τα δομικά υλικά, από την κατασκευή του κτιρίου και την μεταφορά των αποβλήτων σε άλλα σημεία. Ο Φριντ είναι αισιόδοξος, γιατί οι τιμές των υλικών που χρησιμοποιούνται για να γίνουν τα κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν μειωθεί αισθητά. «Τα ηλιακά πάνελ πλέον κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι παλιότερα, όταν μόνο πελάτες σαν την Google είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Πλέον, είναι η πιο φθηνή μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, σε κάποιες περιοχές», είπε η Μαρία Πάπιεζ, υπεύθυνη βιώσιμου σχεδιασμού για την EwingCole.

Εκτός από τα «λέπια του δράκου», το campus της Google θα διαθέτει μία γεωθερμική μπαταρία στο υπέδαφος, η οποία θα αποθηκεύει θερμότητα για να ζεσταίνει τα κτίρια. Η εταιρεία θέλει να ανοίξει το δρόμο και να δείξει και στις υπόλοιπες αμερικανικές εταιρείες ότι υπάρχει πλέον η τεχνολογία και είναι προσιτή. Η Google συνεργάζεται με τα αρχιτεκτονικά γραφεία Heatherwick Studio και Bjarke Ingels Group, όπως και με την ελβετική εταιρεία SunStyle, η οποία έχει ντύσει με ηλιακά πάνελ πολλά κτίρια στην Ευρώπη και θέλει να επεκταθεί στις ΗΠΑ.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Η Google δεν είναι ο μόνος πελάτης που στρέφεται στα κτίρια με ανανεώσιμα υλικά και πηγές ενέργειας. Υπάρχει μία γενική τάση στην αγορά με ολοένα και περισσότερους πελάτες να ζητούν το ίδιο, όπως σημείωσε ο Κρις Τσάτο, στέλεχος στο αρχιτεκτονικό γραφείο ZGF, που ειδικεύεται στα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά τα τελευταία 15 χρόνια και έχει μεγάλη εμπειρία. «Τους τελευταίους τρεις με έξι μήνες έχω δει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πελάτες από ό,τι τα τελευταία χρόνια μαζί», είπε χαρακτηριστικά. Η εταιρεία του συνεργάζεται με τη Microsoft, η οποία επίσης έχει θέσει υψηλούς στόχους για να μειώσει τις θερμοκηπικές εκπομπές. «Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την βιομηχανία της τεχνολογίας στη Δυτική Ακτή (των ΗΠΑ)», πρόσθεσε. Την αύξηση του ενδιαφέροντος προς αυτή την κατεύθυνση επισήμανε και ο αρχιτέκτοντας Άντονι Μπράουερ, εξηγώντας στον Guardian, ότι υπάρχουν πελάτες που έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σάνταρ Πιτσάι τονίζει ότι όσο πιο «πράσινη» γίνει η εταιρεία, τόσο πιο εύκολα θα προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι εργαζόμενοι στη Σίλικον Βάλεϊ έχουν ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση κι ακόμα περισσότερο οι αυριανοί εργαζόμενοι. «Αν δεν το κάνουμε αυτό σωστά, δεν θα βρίσκουμε νέους εργαζόμενους. Οι σημερινοί έφηβοι δεν νομίζω ότι θα θέλουν να εργαστούν για μία εταιρεία που ρυπαίνει το περιβάλλον». Ο Φριντ συμφωνεί και προσθέτει ότι τα γραφεία που είναι βιώσιμα, είναι πολύ πιο ευχάριστα για τους υπαλλήλους, γιατί έχουν περισσότερο φως και πιο ελαφριά και φυσικά υλικά, και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε αυτά με περισσότερη όρεξη. 

Την ίδια στιγμή, αλλάζει και η σχετική νομοθεσία και εγκρίνεται, διευκολύνεται ή γίνεται υποχρεωτική η χρήση πράσινων υλικών. Εως το 2030, η Καλιφόρνια, έχει θέσει στόχο να εκπέμπει 40% λιγότερα θερμοκηπικά αέρια από ό,τι το 1990. Οι εταιρείες υποχρεώνονται να συμμορφωθούν αλλιώς θα πληρώσουν τεράστια πρόστιμα. Και η νομοθεσία θα γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή.

Ετσι, αλλάζει και ο τρόπος που σκέφτονται οι επενδυτές για τα κτίριά τους. «Κάποιοι πελάτες μας ξέρουν ότι θα κρατήσουν ένα κτίριο για 10 χρόνια και θέλουν μετά να το πουλήσουν και να βγάλουν κέρδος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι βιώσιμο το κτίριο. Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός σε 10 χρόνια», είπε ο Κρις Τσάτο.

Ενας από τους νέους νόμους της Καλιφόρνιας θα δώσει το απαραίτητο κίνητρο στις εταιρείες να αποφύγουν ρυπογόνα δομικά υλικά. Τον Ιούλιο, η πολιτεία έδωσε το πράσινο φως στα κτίρια από σταυρωτή επικολλητή ξυλεία, να φτάνουν τους 18 ορόφους, αντί τους έξι που ήταν έως τώρα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια στην Ευρώπη και θεωρείται μία από τις καλύτερες εναλλακτικές για το ατσάλι και το μπετόν. Το υλικό έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και επίσης, πολύ σημαντικό, απορροφά άνθρακα από την ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς κάνουν τα δέντρα, και έτσι μετατρέπει το κτίριο σε δεξαμενή άνθρακα. Το πρώτο τέτοιο μεγάλο κτίριο στην Καλιφόρνια, μόλις ολοκληρώθηκε, στο Σαν Φρανίσκο, ονομάζεται «1 De Haro» και προορίζεται για μεικτή χρήση, γραφείων και βιομηχανικής κατασκευής.

Πηγή: energia.gr

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER