Ένας τόνος συσκευών iPhone έχει 300 φορές περισσότερο χρυσό από έναν τόνο μεταλλεύματος χρυσού

Ένας τόνος συσκευών iPhone έχει 300 φορές περισσότερο χρυσό από έναν τόνο μεταλλεύματος χρυσού

Πολύτιμα μέταλλα, αλουμίνιο και χαλκός. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την οθόνη της συσκευής σας; Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παραδέχονται ότι πέταξαν παλιά smartphone. Οι συσκευές αυτές ρυπαίνουν το περιβάλλον με υδράργυρο, μόλυβδο, βηρύλλιο, αρσενικό και πυρίτιο. Ένα μόνο ανακατασκευασμένο κινητό εξοικονομεί 258 κιλά πρώτης ύλης, υποστηρίζει η εταιρεία ανακύκλωσης Back Market.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Διαθέτουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα αξίας δισεκατομμυρίων. Αλλά πολλοί από εμάς απλά πετάμε το smartphone μας στον κάδο όταν το αντικαθιστούμε με ένα νεότερο μοντέλο. Καινούριο, ένα κινητό τηλέφωνο είναι το πιο έξυπνο πράγμα που έχουμε βάλει ποτέ στην τσέπη μας. Αλλά όταν αρχίζουν να φαίνονται ξεπερασμένα, συνήθως μέσα σε δύο χρόνια, αυτή η δαπανηρή τεχνολογία πολύ συχνά απορρίπτεται αντί να ανακυκλώνεται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παραδέχονται ότι πέταξαν τα παλιά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να μολύνουν το περιβάλλον με τοξικές χημικές ουσίες. Αυτές περιλαμβάνουν τον υδράργυρο στην μπαταρία, την κρυσταλλική οθόνη και τις πλακέτες κυκλωμάτων. Μόλυβδο στις συγκολλήσεις που ενώνουν τα μέρη. Βηρύλλιο σε επαφές μπαταρίας και ηλεκτρονικές συνδέσεις. Και αρσενικό και πυρίτιο στα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Αν δεν διαχειριστούν κατάλληλα, τα smartphone μπορεί να μολύνουν το περιβάλλον με υδράργυρο, μόλυβδο, βηρύλλιο, αρσενικό και πυρίτιο

Πλέον, εταιρείες ανακαίνισης τηλεφώνων, όπως η Back Market, ξεκινούν διαφημιστικές καμπάνιες που μας προτρέπουν να στείλουμε τις ανεπιθύμητες συσκευές μας για ανακύκλωση. «Ένα μόνο ανακαινισμένο κινητό εξοικονομεί 258 κιλά πρώτων υλών», γράφει μια αφίσα της Back Market. Διότι κάτω από το πλαστικό κάλυμμα ενός smartphone βρίσκεται ένας θησαυρός φυσικών πόρων, από χρυσό και ασήμι έως μια μακρά λίστα με στοιχεία σπάνιων γαιών.

Πάρτε για παράδειγμα ένα τυπικό iPhone και μέσα θα βρείτε περίπου 0,034 γραμμάρια χρυσού υψηλής ποιότητας, 0,34 γραμμάρια αργύρου, 0,015 γραμμάρια παλλαδίου και ένα μικροσκοπικό κλάσμα, λιγότερο από το ένα χιλιοστό του γραμμαρίου, λευκόχρυσου. Η συσκευή θα περιέχει επίσης λιγότερο πολύτιμες αλλά και πάλι σημαντικές ποσότητες αλουμινίου (25 g) και χαλκού (περίπου 15 g).

Δεδομένου ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια Βρετανοί διαθέτουν τουλάχιστον ένα smartphone, αυτές οι μικροσκοπικές ποσότητες αθροίζονται σημαντικά. Ένας τόνος iPhones μπορεί να αποδώσει 300 φορές περισσότερο χρυσό, που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων των τηλεφώνων καθώς δεν διαβρώνεται, από έναν τόνο μεταλλεύματος χρυσού.

Η ίδια ποσότητα περιέχει 6,5 φορές περισσότερο ασήμι, συστατικό διαφόρων κραμάτων στο εσωτερικό του τηλεφώνου, από έναν τόνο μεταλλεύματος αργύρου. Εν τω μεταξύ, ένα εκατ. κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να προσφέρουν σχεδόν 16 τόνους χάλκινη καλωδίωση, 15 κιλά παλλάδιο (χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά κυκλώματα των συσκευών) και μια σειρά από στοιχεία σπάνιων γαιών που είναι δύσκολο να εξορυχθούν και να αποκτήσουν υψηλή καθαρότητα..

Πράγματι, οι εξαιρετικά εντατικές βιομηχανικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην εξόρυξη και εξευγενισμό των πρώτων υλών ενός smartphone σημαίνουν ότι, κατά μέσο όρο, η κατασκευή ενός smartphone καταναλώνει περίπου 3.190 γαλόνια νερού, σύμφωνα με το watercalculator.org - αρκετά για να γεμίσει ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο.

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών του iPhone περιλαμβάνουν ύττριο, λανθάνιο, τέρβιο, νεοδύμιο, γαδολίνιο και πρασεοδύμιο. Το ύττριο και το γαδολίνιο χρησιμοποιούνται στην οθόνη. Το νεοδύμιο και πρασεοδύμιο σε ηχεία και ακουστικά, ενώ το λανθάνιο εμπλέκεται στο να γίνει πιο ευκρινής ο μικροσκοπικός φακός της κάμερας. Πολλά από αυτά τα υλικά προέρχονται από την Κίνα, τη χώρα που αντιπροσωπεύει το 42 τοις εκατό της ετήσιας παραγωγής iPhone παγκοσμίως.

Η κύρια πηγή γαδολινίου, για παράδειγμα, είναι τα ορυχεία στη Μογγολία και, ενώ η πλειονότητα του λιθίου στον κόσμο (που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου), εξορύσσεται στην Αυστραλία και τη Νότια Αμερική, το 97% εξευγενίζεται στην Κίνα. Η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Καζακστάν επεξεργάζονται το βηρύλλιο που χρησιμοποιείται για να σχηματίσει ένα κράμα με χαλκό και να δημιουργήσει τις επαφές της μπαταρίας του iPhone και τις ηλεκτρονικές συνδέσεις.

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών του iPhone περιλαμβάνουν ύττριο, λανθάνιο, τέρβιο, νεοδύμιο, γαδολίνιο και πρασεοδύμιο, πολλά από τα οποία μπορούν να βρεθούν στην Κίνα
Must Reads

Δειτε ακομη

Εν τω μεταξύ, το οξείδιο του λανθανίου, η ουσία που είναι υπεύθυνη για την εξαιρετική ποιότητα των καμερών του iPhone, εξορύσσεται κυρίως στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Αυστραλία. Αυτή η εξάρτηση από πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο εξηγεί γιατί το πιο πρόσφατο μοντέλο της Apple -το iPhone 13- κοστίζει από 779 έως 1.079 £, ανάλογα με τη χωρητικότητα αποθήκευσης.

Ωστόσο, όλη η βιομηχανική ιδιοφυΐα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός smartphone δεν είναι τίποτα για εμάς όταν η συσκευή αρχίζει να δυσλειτουργεί ή να φαντάζει ξεπερασμένη. Έρευνα για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας giffgaff διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από εμάς λέμε ότι αντικαταστήσαμε το κινητό μας επειδή το παλιό δυσλειτουργούσε. Το ένα τέταρτο λέει ότι τα αντικαταστήσαμε επειδή δεν υποστηρίζονταν από το πιο πρόσφατο λογισμικό.

Τα smartphone, μαζί με τους φορητούς υπολογιστές, είναι η κύρια πηγή ηλεκτρονικών αποβλήτων. Περισσότεροι από 1,2 εκατ. τόνοι παράγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο -αρκετοί για να γεμίσουν το στάδιο Wembley περισσότερες από έξι φορές. Στη συνέχεια, υπάρχουν και όλα τα smartphones που απλά μένουν αχρησιμοποίητα. Σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν από μία έως τρεις αχρησιμοποίητες συσκευές περιττές στο σπίτι, συνολικά 55 εκατομμύρια.

Το ένα τρίτο των ιδιοκτητών τους λέει ότι διατηρεί τα παλιά smartphones ως εφεδρική υποστήριξη έκτακτης ανάγκης. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία απλώς μαζεύει σκόνη, με σχεδόν τα δύο τρίτα των κατόχων να λένε ότι δεν τα ξαναχρησιμοποιούν. Εάν όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες πουλούσαν τα παλιά τους smartphone για ανακύκλωση, τα διάφορα πολύτιμα μέταλλα μέσα τους θα μπορούσαν να εξαχθούν και να προωθηθούν για επαναχρησιμοποίηση, περιορίζοντας την ανάγκη εξόρυξης νέου πρώτων υλών.

Πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων το 2006

Η κατάσταση ενδέχεται να βελτιωθεί χάρη σε ένα νέο βρετανικό εγχείρημα

Τον Μάρτιο 2022, το Royal Mint -το οποίο εκτός από την παραγωγή νομισμάτων της χώρας, πουλά χρυσό σε επενδυτές σε ράβδους και νομίσματα- ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο. Το πρώτο του είδους του στον κόσμο, θα ανακτήσει χρυσό από πλακέτες κυκλωμάτων μη χρησιμοποιούμενων ηλεκτρονικών συσκευών.

Αναμένεται να επεξεργάζεται έως και 90 τόνους πλακέτες κυκλωμάτων την εβδομάδα, εξάγοντας εκατοντάδες κιλά χρυσού ετησίως. Αυτός ο υψηλής ποιότητας χρυσός θα επαναχρησιμοποιηθεί στη συνέχεια από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο. Μια άλλη εναλλακτική είναι να επισκευάσουμε τις συσκευές μας αντί να τις βάζουμε απλώς στον κάδο. Οι κατασκευαστές ετοιμάζονται να λανσάρουν προγράμματα επισκευής που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να επιδιορθώσουν τα δικά τους ελαττωματικά smartphone.

Το πρόγραμμα της Samsung θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, όταν οι άνθρωποι που κατέχουν τα smartphones της εταιρείας θα έχουν πρόσβαση σε εξαρτήματα συσκευών και εργαλεία επισκευής, μαζί με οδηγίες βήμα προς βήμα για τον τρόπο επισκευής τους. Αλλά μια σύντομη ματιά στο είδος των εργαλείων που εμπλέκονται και στην πολυπλοκότητα των επισκευών δείχνει ότι μια τέτοια ευκαιρία, είναι πιθανό να αρέσει μόνο σε όσους έχουν αιχμηρή όραση και ίσως πτυχίο ηλεκτρονικών μηχανικών.

Πολύ πιο απλό να ανταλλάξετε το παλιό σας τηλέφωνο με ένα νέο. Ωστόσο, τα στοιχεία του κλάδου δείχνουν ότι οι Βρετανοί χάνουν πιθανή εξοικονόμηση 6,9 δισ. λιρών αφού δεν το κάνουν. Έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα από εμάς υποτιμά σημαντικά -κατά περισσότερο από £100- τι θα μπορούσε να αξίζει ένα smartphone εάν ανταλλαγεί.

Με πληροφορίες από thedailymail.co.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Ερευνητικά Έργα
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER