Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημόνων στη χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα;

Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημόνων στη χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα;

Η Έλενα Ψυλλάκου, συνεργάτιδα επικοινωνίας του Green Tank, συμμετείχε στο διαδικτυακό συνέδριο «Επιστήμη και Πολιτική» του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, στο συντονισμό της συνεδρίας «Περιβαλλοντικά δεδομένα και πολιτική: από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής μέχρι την πράσινη ταξινόμηση», η οποία έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 2022.

Με αφετηρία τη σχέση επιστήμης και πολιτικής, οι βασικές θεματικές της συνεδρίας ήταν ο ρόλος των επιστημόνων στη χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον με έμφαση στη σημερινή συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, η οργάνωση, δικτύωση και θεσμική λειτουργία ερευνητικών φορέων και η συμμετοχή τους στις διαβουλευτικές διαδικασίες και στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, η κλιματική ανθεκτικότητα και οι χωρικοί σχεδιασμοί κλιματικής προσαρμογής σε αστικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Έλενα Ψυλλάκου επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε μία στιγμή όπου υπάρχει πια μια γενική παραδοχή για την κλιματική κρίση. Εξάλλου τη βιώνουμε πια στην καθημερινότητα μας. Έτσι φαίνεται πως έχουμε περάσει από την άρνηση που σημάδεψε τις πρώτες δεκαετίες των ανησυχητικών δεδομένων για την κλιματική αλλαγή σε μια συντονισμένη, σε έναν βαθμό, κινητοποίηση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όπως τόνισε, βρισκόμαστε πια στην εποχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των νέων κλιματικών στόχων, της διαμόρφωσης εθνικών νόμων και σχεδίων και της ενεργειακής προσαρμογής και της στροφής σε βιώσιμες για τον πλανήτη πηγές ενέργειας.

Βασικός κοινός στόχος αυτών των ενεργειών είναι η μείωση και τελικά ο μηδενισμός των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό κελσίου. Ωστόσο, με δεδομένες τις πολιτικές διαφορές που ενυπάρχουν στη χάραξη πολιτικής, βρισκόμαστε επιπλέον και στη στιγμή ενός πολέμου που περιπλέκει πολύ αυτήν την κοινή προσπάθεια.

Η ισορροπία μεταξύ επιστημονικών δεδομένων και χάραξης πολιτικής διαταράσσεται, οι πολιτικές διαφωνίες αναζωπυρώνονται και μένει ανοιχτό το ερώτημα του πώς μπορούμε έτσι να διασφαλίσουμε μια κοινή πορεία στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να ενισχύσουμε τις συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων. Σε αυτό προσέθεσε και το ερώτημα της επικοινωνίας των συγκλίσεων επιστήμης και πολιτικής, σε μια εποχή καταιγιστικής ροής της πληροφορίας, αλλά και έντονης παραπληροφόρησης, ψευδών ειδήσεων και αυξανόμενης δυσπιστίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace
  • Γιώργος Τσελιούδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Godard της NASA, διδάσκων στο τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Columbia (ΗΠΑ)
  • Μανώλης Πλειώνης, καθηγητής Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος ΔΣ & διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και μέλος του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή
  • Ελένη Μουγιάκου, γεωπόνος, ειδική Αστικού Πρασίνου και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, ιδρυτικό μέλος της Commonspace, συντονίστρια του participatory LAB
  • Λουκάς Τριάντης, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, διδάσκων στο Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Σωκράτης Φάμελλος, πρ. αναπληρωτής υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Περισσότερες πληροφορίες στο The Green Tank

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER