Ολόκληρα σπίτια ανακυκλώνονται στις ΗΠΑ και ανεβάζουν τον πήχη στην κυκλική οικονομία

Ολόκληρα σπίτια ανακυκλώνονται στις ΗΠΑ και ανεβάζουν τον πήχη στην κυκλική οικονομία

Η ανακύκλωση ξύλινων σπιτιών αποτελεί τη νέα τάση στις ΗΠΑ η οποία εξαπλώνεται σταδιακά και στις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Το ξύλο αποτελεί σημαντικό γρανάζι της κυκλικής οικονομίας καθώς όταν ανακτάται και ανακυκλώνεται μπορεί -μεταξύ άλλων- να χρησιμοποιηθεί σε βιώσιμα κτίρια, στην κατασκευή επίπλων και στην παραγωγή ενέργειας.

Μια πρωτοβουλία στην πόλη της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα project το οποίο έχει σκοπό να βοηθήσει την πόλη να επιτύχει τον στόχο της για ένα βιώσιμο μέλλον και να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τη δημιουργία μιας κυκλικής, αυτοτροφοδοτούμενης οικονομίας στις αστικές περιοχές. Το Baltimore Wood Project εμπλέκει φορείς όπως η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ, για να επανεξετάσει και να επανεντάξει το ξύλο στην πόλη, προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής, να αναζωογονηθεί η γη και να εμπλακούν οι τοπικές κοινότητες. 

Το πιλοτικό έργο αξιοποιεί το ξύλο από εγκαταλελειμμένα κτίρια ή αστικά υπολείμματα προτού το επαναχρησιμοποιήσει και το μεταπωλήσει τοπικά, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα κλειστού βρόχου (κυκλική οικονομία) που επιφέρει μια σειρά από περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. 

Success Stories

Μείωση των απορριμμάτων στις πόλεις

Το ξύλο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% των ετήσιων απορριμμάτων στις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και συλλεχθεί περισσότερα υπολείμματα δέντρων και ξυλωδών από τις αστικές περιοχές από ό,τι στα εθνικά δάση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ. Αυτά τα απόβλητα αποτελούν μια μεγάλη δαπάνη για τις επιχειρήσεις που πρέπει να πληρώσουν για τη συλλογή και τη διάθεση τους.

Η μεταβιομηχανική Βαλτιμόρη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική βάση για το σχέδιο, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν 16.000 κενές ιδιοκτησίες, με περίπου 4.000 από αυτές να έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν ακόμη και τον αριθμό αυτών των ιδιοκτησιών σε πάνω από 40.000. Με την ανάκτηση τόσο της φρεσκοκομμένης ξυλείας όσο και της ξυλείας από εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες, το Baltimore Wood Project μπορεί να μειώσει τα απόβλητα, να παρέχει πράσινα υλικά για τις κατασκευές, την κατασκευή επίπλων και άλλους τομείς· και να βοηθήσει στην αποκατάσταση και ανάκτηση γειτονιών.

Αλλά εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά του οφέλη, το έργο παρουσιάζει επίσης πολύτιμα οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα. Με πληθυσμό σχεδόν 600.000 κατοίκους, η Βαλτιμόρη έχει ποσοστό ανεργίας 8,5%, σε σύγκριση με ένα εθνικό ποσοστό 6,2%. Το Baltimore Wood Project βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας της πόλης εστιάζοντας στην αποδόμηση και όχι στην κατεδάφιση, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο δημιουργεί έξι έως οκτώ περισσότερες θέσεις εργασίας από το δεύτερο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους αντιμετωπίζουν εμπόδια στην απασχόληση να αποκτήσουν ένα πολύτιμο σύνολο δεξιοτήτων και τελικά μια καριέρα, και επίσης βοηθά στην αναζωογόνηση των γειτονιών στις οποίες ζουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, η οποία προωθεί την εξάλειψη των αποβλήτων και τη συνεχή ασφαλή χρήση των φυσικών πόρων, θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη 4,5 τρισ. δολαρίων έως το 2030.

Με πληροφορίες από insider.gr

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER