Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη είναι αποτελεσματικό «αντίδοτο» σε μελλοντικές κρίσεις

Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη είναι αποτελεσματικό «αντίδοτο» σε μελλοντικές κρίσεις

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο EURACTIV και καταγράφει τις απόψεις της Ulrika Modéer, UNDP Assistant Administrator and Director of the Bureau of External Relations and Advocacy και του Thomas Gass, Co-Chair of the Global Partnership for Effective Development and Cooperation.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι σύνθετες και αλληλένδετες κρίσεις τείνουν να είναι το νέο φυσιολογικό στην επχοή μας. Σήμερα, ο κόσμος είναι μάρτυρας άνευ προηγουμένου προκλήσεων, με πολλές χώρες σε πόλεμο και κρίση, όπως η Ουκρανία, η Υεμένη, η Μιανμάρ, η Συρία και το Αφγανιστάν. Οι πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας επιδεινώνονται από μια διογκούμενη επισιτιστική κρίση και η πρόσφατη πανδημία έχει επηρρεάσει αρνητικά τις οικονομίες.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινώνουν το κόστος διαβίωσης σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Επίσης, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος αστάθειας ως αποτέλεσμα σημαντικών ανατροπών στα αναπτυξιακά κέρδη (υλικά και άυλα) που αποκτήθηκαν με κόπο. Δυστυχώς, η ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίζουν πολλαπλές και περίπλοκες κρίσεις είναι περιορισμένη και εκτιμάται ότι περίπου 4,1 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη στερούνται κοινωνικής προστασίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ήδη ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος της πανδημίας, των ανισοτήτων και των αυξήσεων των τιμών των εμπορευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2022. Παγκοσμίως, τρεις στους πέντε εργαζόμενους, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα από πριν την πανδημία.

Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο, της πρόληψης, της ειρήνης και της οικοδόμησης ανθεκτικότητας. Οι αναπτυξιακές και ανθρωπιστικές προσπάθειες σε άλλα μέρη του κόσμου πρέπει να υποστηριχθούν, για να διατηρηθούν όλες τις πιθανότητες να έχουμε έναν πιο ασφαλή, σταθερό και βιώσιμο κόσμο.

Ενόψει της Effective Development Co-operation Summit τον Δεκέμβριο 2022 στη Γενεύη, πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτή τη συζήτηση με επίκεντρο το «πώς» συνεργαζόμαστε – κυβερνήσεις, οργανώσεις, κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικός τομέας – για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις ικανότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι συμφωνίες μεταξύ χωρών έχουν αποδείξει επανειλημμένα την αξία τους, ως τρόπος πολιτικής διαχειρίσης του κινδύνου και ευθυγράμμισης των γενικότερων αναπτυξιακών προσπαθειών με τις προτεραιότητες των ίδιων των χωρών. Είδαμε την αναπτυξιακή βοήθεια να κάνει τη διαφορά, όταν γίνεται σωστά, από τη διασφάλιση οικονομιών χωρίς αποκλεισμούς έως την προώθηση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, από την καθιέρωση πιο συμμετοχικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων έως την προώθηση της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θέτουν υπό πίεση τη διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Ουκρανία δε θα μετατραπεί σε κρίση συνεργασιών μεταξύ κρατών. Ορισμένα βασικά βήματα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα.

Πρώτον, μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πρέπει να διασφαλιστεί μέσω μιας συντονισμένης πολιτικής απάντησης. Όπως τόνισε η Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2022 Financing for Sustainable Development Report, οι χώρες θα χρειαστούν αξιόπιστη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση από δημόσιες, ιδιωτικές, εγχώριες και διεθνείς πηγές για την οικονομική ανάκαμψη και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Οι χώρες με υψηλό χρέος και οικονομική πίεση απαιτούν επείγουσα προσοχή, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους και της αναδιάρθρωσης του. Η μόχλευση πρόσθετων πόρων με χρήση της Official Development Assistance (ODA) και η ευθυγράμμιση της ιδιωτικής χρηματοδότησης με τους SDGs θα πρέπει επίσης να αποτελούν βασικό μέρος της λύσης. Το σύστημα πρέπει να προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε αυτές τις χώρες για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Δεύτερον, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη για την πρόληψη κρίσεων και την ταχεία έξοδο από την κρίση. Η πρόληψη είναι η πιο έξυπνη επένδυση, ωστόσο παραμένει υποτιμημένη. Κάθε δολάριο που επενδύεται στην πρόληψη εξοικονομεί 16 δολάρια από οικονομική απώλεια, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα. Καθώς η ανθρωπιστική ανάγκη συνδέεται στις περισσότερες των περιπτώσεων με συγκρούσεις και βία, η πρόληψη θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει έως και 2,5 δισ. δολάρια ετησίως σε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι παρατεταμένες συγκρούσεις και οι εκτοπισμοί κρατούν τις χώρες εξαρτημένες από την ανθρωπιστική βοήθεια. Η μόνη διέξοδος από αυτό είναι να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες ανάπτυξης και οικοδόμησης της ειρήνης αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα. Εκτός αυτού, έμφαση πρέπει να δίδεται διαρκώς στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε εκείνες τις βασικές υπηρεσίες για τον άνθρωπο που θα συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία.

Τρίτον, η Official Development Assistance πρέπει να διατηρήσει τον λόγο ύπαρξής της που είναι η ανάπτυξη και η εξάλειψη της φτώχειας. Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι η ODA είναι απαραίτητη σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Παρείχε μια βασική επιλογή χρηματοδότησης σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες καθώς οι άλλες ροές στέρευαν. Με γνώμονα την πολιτική βούληση και την παγκόσμια αλληλεγγύη, η ODA έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε οικονομικούς κραδασμούς. Λειτουργεί ως καταλύτης για την εξασφάλιση περαιτέρω εξωτερικών και εγχώριων επενδύσεων.

Τελικά, η ανάπτυξη, που βασίζεται σε γερά θεμέλια, είναι η μόνη διαρκής και οικονομικά αποδοτική λύση σε μια κρίση μακροπρόθεσμα. Αυτό πρέπει να είναι το συλλογικό μας μέλημα.

Σύμφωνα με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες συγκρούσεις βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επένδυση στην ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη κρίσεων και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης».

Με πληροφορίες από EURACTIV.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER