5 λόγοι για τους οποίους η βιώσιμη ξυλεία πρέπει να γίνει βασικό δομικό υλικό

5 λόγοι για τους οποίους η βιώσιμη ξυλεία πρέπει να γίνει βασικό δομικό υλικό

Τα κτίρια που βασίζονται σε βιολογικές πρώτες ύλες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα. Όταν προέρχονται από βιώσιμα διαχειριζόμενα, κλιματικά έξυπνα δάση, οι πρώτες ύλες των κτιρίων που βασίζονται σε βιολογικά υλικά μπορούν να είναι καθοριστικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση βιώσιμης ξυλείας για την ανέγερση κτιρίων οδηγεί σε επενδύσεις στα δάση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια δεξαμενή άνθρακα στο αστικό περιβάλλον.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα δομικά υλικά από ξυλεία αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα

Τα δέντρα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και μεγάλο μέρος αυτού του άνθρακα παραμένει αποθηκευμένο στην ξυλώδη βιομάζα τους, ακόμα και όταν αυτά κοπούν ή μεταποιηθούν σε ξύλο και χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε, από το πλαίσιο ενός κτιρίου μέχρι μια πόρτα ή μια κουζίνα. Μόλις αυτό το ξύλο φτάσει στο τέλος της φυσικής του χρήσης, με την προϋπόθεση ότι θα ανακυκλωθεί σε ένα άλλο προϊόν μακράς διάρκειας - μια ξύλινη πρόσοψη μετατρέπεται σε βιομόνωση, για παράδειγμα - ο άνθρακας παραμένει αποθηκευμένος στη νέα μορφή.

Έτσι, ενώ τα παραδοσιακά κτίρια που είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα και χάλυβα αναμένεται να παράγουν περίπου 2.000 μετρικούς τόνους εκπομπών CO2, ένα ισοδύναμο κτίριο από ξύλο μπορεί να δεσμεύσει την αντίστοιχη ποσότητα διοξειδίου.

Εκτός του ότι η κατασκευή κτιρίων από ξύλο ωφελεί το περιβάλλον βοηθώντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσω της αντικατάστασης υλικών έντασης άνθρακα, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ζήτηση για ξύλο από βιώσιμα και σωστά διαχειριζόμενα δάση, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα έξοδα διαχείρισης των δασών. Η χρηματοδοτούμενη διαχείριση των δασών μειώνει την πιθανότητα πυρκαγιών και παρέχει ενδιαιτήματα για την άγρια ​​ζωή.

Τα δομικά υλικά από ξυλεία είναι ανθεκτικά, ακόμη και πυρίμαχα

Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, μπορούν να δημιουργηθούν στρώματα ξύλου (mass timber), μία μορφή δομικού υλικού όπου το ξύλο συμπιέζεται σε στρώματα για να δημιουργήσει εξαιρετικά σκληρές και ελαστικές ξύλινες κατασκευές. Διαφορετικές μορφές στρωματοποιημένης ξυλείας χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση πολλών δομικών υλικών υψηλής αντοχής που εκπέμπουν άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του σκυροδέματος και του χάλυβα.

Η στρωματοποιημένη ξυλεία έχει ακόμη αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτική στη φωτιά και στους σεισμούς. Είναι δύσκολο να αναφλεγεί και μπορεί να αντέξει ισχυρούς σεισμούς και εκρήξεις.

Το Πρόγραμμα Climate Smart Forest Economy (CSFEP) συνεργάζεται με το πρόγραμμα Easy Housing, για παράδειγμα, για την επέκταση της υιοθέτησης λύσεων στέγασης με βάση την ξυλεία, ευέλικτων και οικονομικά προσιτών. Τα ευέλικτα, προκατασκευασμένα ξύλινα σπίτια του προγράμματος Easy Housing μπορούν να αντέξουν σε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμούς και τυφώνες κατηγορίας 4, και είναι ανθεκτικά στους τερμίτες.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Τα ξύλινα κτίρια κατασκευάζονται και λειτουργούν εύκολα και οικονομικά

Το ξύλο είναι επίσης ελαφρύτερο και - επειδή συχνά μπορεί να είναι προκατασκευασμένο εκτός εργοταξίου - ευκολότερο στο χειρισμό και στην κατασκευή σε σχέση με το σκυρόδεμα και τον χάλυβα. Και, καθώς το προκατασκευασμένο ξύλο είναι ευκολότερο στην κατασκευή από λιγότερο πράσινες εναλλακτικές λύσεις δόμησης, η διαδικασία κατασκευής επιταχύνεται και δημιουργείται ένα πιο υγιεινό, ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Το ξύλο ως δομικό υλικό θα μπορούσε ακόμη και να γίνει φθηνότερο από το σκυρόδεμα και τον χάλυβα στο μέλλον.

«Οι οικονομίες κλίμακας που έχουν αναπτυχθεί για το σκυρόδεμα και το χάλυβα δεν υπάρχουν ακόμη για τη βιομηχανία στρωματοποιημένης ξυλείας, αλλά πλησιάζουμε πολύ κοντά στην οικονομική ισοτιμία με το χάλυβα και το σκυρόδεμα για συγκεκριμένους τύπους κτιρίων, ας πούμε ύψους έξι έως 12 ορόφων», εξηγεί ο Alan Organschi, διευθυντής του Innovation Labs στο Bauhaus Earth και εταίρος στην Grey Organschi Architecture. «Αυτό συμβαίνει επειδή με ένα τόσο ελαφρύ και λειτουργικό υλικό όπως το ξύλο, μικρότερα συνεργεία που χρησιμοποιούν ελαφρύτερα εργαλεία και λιγότερο βαρύ εξοπλισμό χειρισμού υλικών μπορούν να συναρμολογήσουν ξύλινα εξαρτήματα, προκατασκευασμένα με ακριβείς ανοχές σε εγκαταστάσεις εκτός εργοταξίου. Πρέπει να εξετάσουμε ολόκληρη τη διαδικασία κατασκευής από την αρχή μέχρι το τέλος για να αξιολογήσουμε σωστά και να αποτυπώσουμε τα πιθανά οφέλη κόστους αυτών των νέων συστημάτων βιο-υλικών».

Τα ξύλινα κουφώματα των προσιτών λύσεων στέγασης της Easy Housing προκατασκευάζονται σε τοπικά εργαστήρια ξυλουργικής σε όλη την Ανατολική Αφρική, για παράδειγμα, και ένα έργο μέσου μεγέθους μπορεί να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Η ξυλεία είναι επίσης πιο αποτελεσματικό μονωτικό από τα μέταλλα, το γυαλί και το σκυρόδεμα, έτσι τα ξύλινα κτίρια απαιτούν λιγότερη θέρμανση το χειμώνα και λιγότερη ψύξη το καλοκαίρι, καθιστώντας τα πιο ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικά στη λειτουργία τους.

Δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της οικονομίας

Από τη βιώσιμη διαχείριση των δασών μέχρι την επεξεργασία του ξύλου, η ενθάρρυνση της χρήσης τοπικής προέλευσης, αειφόρου ξυλείας δημιουργεί θέσεις εργασίας και ωφελεί τις τοπικές οικονομίες.

Αναγνωρίζοντας τον περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της χρήσης ξύλου στις κατασκευές, ορισμένες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κινούνται προς την κατεύθυνση ότι όλα τα νέα κτίρια πρέπει να κατασκευάζονται εν μέρει από ξύλο. Η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί από όλα τα νέα δημόσια κτίρια να περιέχουν τουλάχιστον 50% ξύλο και 20% των νέων κατοικιών στο Amsterdam πρέπει να κατασκευαστούν από ξύλο ή βιολογικά υλικά από το 2025 και έπειτα.

Καθώς το ξύλο γίνεται βασικό δομικό υλικό, θα αναπτυχθούν μαζικές αλυσίδες εφοδιασμού ξυλείας σε όλο τον κόσμο. Θα δούμε περισσότερα εργοστάσια να παράγουν ξυλεία με σταυροειδείς στρώσεις (Cross-Laminated Timber, CLT), το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προϊόν στρωματοποιημένης ξυλείας σήμερα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έξυπνο για το κλίμα τρόπο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η δασική οικονομία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η συμβολή στο κλίμα είναι πράγματι θετική, και η προσφορά βιώσιμης ξυλείας στα αντίστοιχα εργοστάσια πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με τη ζήτηση. Εφαρμόζοντας ολιστικά μέτρα μη εκπομπής και δέσμευσης άνθρακα σε όλες τις λειτουργίες της αξιακής αλυσίδας του ξύλου, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι θα αποφύγουμε τη ζήτηση που οδηγεί στην υποβάθμιση του δασικού πόρου.

Στην Ανατολική Αφρική, το πρόγραμμα CSFEP προωθεί την ανάπτυξη της κλιματικά έξυπνης δασικής οικονομίας στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα. Συνεργάζεται με την εταιρεία αρχιτεκτονικής, μηχανικής και κατασκευών BuildX Studio για να αναπτυχθεί μια νέα περιφερειακή αξιακή αλυσίδα και αγορά που θα δημιουργήσει ζήτηση για βιώσιμη ξυλεία στις κατασκευές και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της αναδάσωσης.

Το CSFEP συνεργάζεται με φορείς που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν και να επενδύσουν σε μια κλιματικά έξυπνη δασική οικονομία για την ανάπτυξη ενός δικτύου που μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση οποιονδήποτε προβλημάτων σε όλη την αλυσίδα αξίας του ξύλου.

Τα ξύλινα κτίρια δημιουργούν πιο υγιεινά περιβάλλοντα διαβίωσης και εργασίας

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι στους ανθρώπους αρέσει να συνδέονται με τη φύση και τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί να είναι βιοφιλικά ή σε αρμονία με τη φύση, ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη. Επωφελούμαστε σωματικά και ψυχικά από τη ζωή και την εργασία σε ξύλινα κτίρια.

Μια μελέτη από τους Rice et al. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν μια έμφυτη διαίσθηση ότι το ξύλο δημιουργεί πιο υγιεινά περιβάλλοντα και θεωρούν τα ξύλινα δωμάτια ως ζεστούς, άνετους, χαλαρωτικούς, φιλόξενους και φυσικούς χώρους. Παράλληλα, μια Σλοβακική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να είσαι σε ένα κτίριο κατασκευασμένο από φυσικά υλικά και υφάσματα επηρεάζει θετικά την αποδοτικότητα και τη δημιουργικότητα της εργασίας και μία άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι μια αίθουσα αναμονής νοσοκομείου κατασκευασμένη από ξύλο βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους των επισκεπτών.

Με πληροφορίες από greenbiz.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER