Τα 10 κορυφαία ζητήματα που διαμορφώνουν το μέλλον της εξόρυξης

Τα 10 κορυφαία ζητήματα που διαμορφώνουν το μέλλον της εξόρυξης

Πώς επαναπροσδιορίζεται η μεταλλεία για το 2022; Ποιά είναι τα 10 κορυφαία ζητήματα που διαμορφώνουν το μέλλον της εξόρυξης; Η επόμενη δεκαετία θα γνωρίσει μερικά από τα πιο συναρπαστικά και μεταμορφωτικά χρόνια στην ιστορία της εξορυκτικής βιομηχανίας. Πώς θα είναι οι επιτυχημένες εταιρείες εξόρυξης και μετάλλων σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και περιορισμένων αποβλήτων; Μια σύγκλιση παραγόντων υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή.

Μεταξύ αυτών, φυσικά, είναι και η επίδραση της πανδημίας στον κόσμο της εργασίας, η ανάγκη ψηφιοποίησης της οικονομίας και η αυξανόμενη ανάγκη για ενσωμάτωση ισχυρών προτύπων Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διακυβέρνησης (ESG). Αλλά η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη και ευκαιρία για μετασχηματισμό βρίσκεται στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια (energy transision). Οι ακόλουθες 10 τάσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας παρέχουν μια εργαλειοθήκη για να βοηθήσουν τις εταιρείες όχι μόνο να επωφεληθούν από ό,τι μπορεί να φέρει το μέλλον, αλλά να αφήσουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ερευνητικά Έργα

Ζήτημα 10: Κατανομή κεφαλαίων σε δράσεις ESG

Ο αγώνας για τη μείωση των εκπομπών στην εξόρυξη έχει ξεκινήσει δυναμικά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η εξορυκτική βιομηχανία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Η πρόκληση έγκειται τώρα στον καθορισμό του καλύτερου τρόπου μετάβασης από την πρόθεση στην πραγματικότητα. Η προσέγγιση που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί για να λειτουργήσουν διαφορετικά έργα και να ιεραρχήσουν την κατανομή των δαπανών τους στα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούσε να ενισχύσει ή και να εξαφανίσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα κατά την επόμενη δεκαετία. Συνεπώς, πολλοί, όπως είναι κατανοητό, προχωρούν με προσοχή.

Ζήτημα 9: Αναδιαμόρφωση παραδοσιακών αλυσίδων αξίας

Καθώς έχει ξεκινήσει η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η απαίτηση για μεγαλύτερη υπευθυνότητα και διαφάνεια στον εφοδιασμό μετάλλων οδηγεί σε αναδιαμόρφωση των αλυσίδων αξίας, αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων και δίνουν ώθηση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Συλλογικά, η βιομηχανία πρέπει να αποδείξει ότι είναι αρκετά υπεύθυνη για την παραγωγή της τεράστιας ποσότητας μετάλλων που απαιτείται για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ζήτημα 8: Μεγαλύτερη αξία μετάλλων

Για τη εξορυκτική βιομηχανία και τον τομέα των μετάλλων, το 2021 ήταν έτος ορόσημο λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων και την προοπτική ενός νέου υπερκύκλου. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, οι τιμές των μετάλλων είχαν αυξηθεί κατά 72% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδά τους, με πολλά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και το νικέλιο, να φτάνουν σε υψηλά πολλών ετών το τρίτο τρίμηνο. Αυτά είναι καλά νέα για την εξορυκτική βιομηχανία αν και δημιουργούνται νέες προκλήσεις. Με την αύξηση των τιμών αναζητούνται νέοι πόροι και μεγαλύτερο μερίδιο ορυκτού πλούτου. Καθώς πολλές χώρες άρχισαν να ανακάμπτουν από την ύφεση μετά την πανδημία, η εξορυκτική βιομηχανία είδε μια σειρά από ρυθμιστικά μέτρα να επιβάλλονται κατά τη διετία 2020-2021, καθώς και διάφορες μορφές «εθνικισμού» σε σχέση με τους πόρους. 

Ζήτημα 7: Ενσωμάτωση ESG σε οργανισμούς

Η πίεση στις εταιρείες εξόρυξης και στον τομέα των μετάλλων αυξάνεται για να επιτευχθεί περιβαλλοντική συμμόρφωση και να αναλάβουν δεσμεύσεις σε υψηλό επίπεδο στον δημόσιο τομέα σχετικά με θέματα ESG τα οποία σχετίζονται με το μέλλον του κλάδου. 

Ζήτημα 6: Η εργασία στον τομέα της εξόρυξης εξελίσσεται

Όπως πολλές βιομηχανίες, έτσι και ο εξορυκτικός τομέας έχει δεχθεί μόνιμες επιπτώσεις από την πανδημία στην αγορά εργασίας. Η ψηφιοποίηση και η εξ αποστάσεως εργασία έχουν τροφοδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την εργασία. Η αντιμετώπιση μιας ολοένα και πιο ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας απαιτεί από τις εταιρείες εξόρυξης και μετάλλων να αποτελούν έναν ελκυστικό κλάδο απασχόλησης, ικανό να ανταποκριθεί στις εξελίξεις.

Ζήτημα 5: Καθιέρωση ενός νέου τύπου σχέσεις με τους ιδιοκτήτες γης

Το ενδιαφέρον του κοινού για τους τύπους σχέσεων που δημιουργούν οι εταιρίες εξόρυξης με τους ιδιοκτήτες γης συνεχώς αυξάνεται. Σήμερα, είναι σαφές ότι οι αυτόχθονες κοινότητες σε όλο τον κόσμο δεν θέλουν πλέον να τοποθετούνται ως ενδιαφερόμενοι σε σχέσεις συναλλακτικού τύπου. Επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο σύνδεσης και κατανόησης με όλες τις οντότητες που συμμετέχουν στο περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών εξόρυξης, σχετικά με την ευθύνη για τον τόπο και για το τοπίο.

Ζήτημα 4: Συνέχιση της καινοτομίας

Το θέμα της καινοτομίας βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην ατζέντα των εταιρειών εξόρυξης, αλλά, για τις περισσότερες, η ενσωμάτωση της καινοτομίας στις βασικές επιχειρηματικές τους λειτουργίες έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Ένας αριθμός παραγόντων έχουν προκύψει πρόσφατα, ωθώντας τα στελέχη να αγκαλιάσουν την καινοτομία και να ευθυγραμμίσουν τις διαδικασίες τους με αυτήν:

  1. Η πανδημία ανάγκασε τον κόσμο να υιοθετήσει ψηφιακές και εξ αποστάσεως πρακτικές εργασίας, αλλάζοντας για τα καλά τον κόσμο των επιχειρήσεων
  2. Οι εταιρείες εξόρυξης θα χρειαστεί να ενσωματώσουν καινοτομία στο πλαίσιο των βασικών τους διαδικασιών, εάν θέλουν να επιτύχουν στόχους μείωσης του ανθρακικού τους αποτυπώματος
  3. Είναι πολύ πιο εύκολο να χρηματοδοτηθεί η καινοτομία εφόσον οι τιμές των εμπορευμάτων είναι υψηλές και ο κλάδος επωφελείται από τον υπερκύκλο.

Ζήτημα 3: Προστιθέμενη αξία μέσω ολοκληρωμένων λειτουργιών

Οι εταιρείες εξόρυξης και μετάλλων βρίσκονται σε μια πορεία, ορισμένες με μεγαλύτερη επιτυχία από άλλες, όπου επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα ολιστικά δηλαδή σε όλες τις λειτουργίες τους.

Ζήτημα 2: Γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην τεχνολογία πληροφοριών και στην επιχειρησιακή τεχνολογία

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η επιτάχυνση της σύγκλισης της ψηφιοποίησης, της τεχνολογίας πληροφοριών (IT) και της επιχειρησιακής τεχνολογίας (OT) αλλά και της ενσωμάτωσης της αλυσίδας αξίας στον τομέα εξόρυξης έχει δημιουργήσει νέα επίπεδα αποτελεσματικότητας, μείωσε το κόστος της εξόρυξης και δημιούργησε νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

Ζήτημα 1: Προετοιμασία των επιχειρήσεων για την κλιματική αλλαγή

Παρόλο που η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι το επίκεντρο των στόχων και των επενδύσεων των περισσότερων εταιριών εξόρυξης που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή μέχρι στιγμής, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες, οι εταιρείες πρέπει διαρκώς να σκέφτονται με το βλέμμα τους στο μέλλον και να χτίσουν κατάλληλες συνθήκες στις επιχειρήσεις και στις δραστηριότητές τους ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από www2.deloitte.com

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER