Κοντά σε συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EQUINOR για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Κοντά σε συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EQUINOR για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους πανευρωπαϊκά βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ. Αντικείμενο αυτής είναι η συνεργασία στον αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο τομέα της ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η στρατηγική συνεργασία θα γίνει με το νορβηγικό όμιλο Equinor, εκ των ηγετών στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων, καθώς η «Ελλάκτωρ» ήταν ο τελευταίος μεγάλος «παίκτης» που δεν είχε προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη συμφωνία.

Η συνεργασία με ξένους ομίλους αποτελεί ούτως ή άλλως μονόδρομο για τις ελληνικές εταιρείες, δεδομένου ότι δε διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά αυτή θα πρέπει να διαθέτουν ως ελάχιστη προϋπόθεση εμπειρία 10 ετών στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος έως 100MW, όπως επίσης και ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η Equinor έχει θέσει στον πυρήνα της στρατηγικής της τη μετεξέλιξη της σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους «καθαρής» ενέργειας παγκοσμίως, με τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών να έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί μέσω της λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, η Equinor σχεδιάζει την ανάπτυξη εγκατεστημένων υποδομών ΑΠΕ 12 έως 16GW έως το 2030. Εξ αυτών, τα 2/3 θα προέρχονται αποκλειστικά από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές όπου έχει αναπτύξει παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο η Equinor είναι η Νορβηγία, η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ενώ έχει επίσης αναπτύξει συνεργασίες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βιετνάμ. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι όμιλοι, τόσο από τις κατασκευές, όσο και από την ενέργεια.

Σήμερα, η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως του 1,5GW υπό κατασκευήν και 4GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευήν, καθώς και 5 έως 10GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025. Αντίστοιχα, η Intrakat συνεργάζεται με τη βελγική Parkwind. Η τελευταία επιχειρεί τη διεύρυνση της παρουσίας της εκτός Βελγίου, έχοντας μέχρι σήμερα δεκαετή εμπειρία μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης 771MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη βελγική Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία για την προσθήκη επιπλέον 1,1GW στο χαρτοφυλάκιο της.

Αντίστοιχα, ο όμιλος MYTILINEOS έχει συστήσει κοινό σχήμα με την Copenhagen Infrastructure Partner (CIP), με τη συμμετοχή του ελληνικού ομίλου να διαμορφώνεται σε 40%. Η Copenhagen Infrastructure Partner είναι μια εταιρεία διαχείρησης κεφαλαίων που επικεντρώνεται στην ενεργειακή υποδομή αιολικών, υπεράκτιων και φωτοβολταϊκών έργων, βιομάζας και ενέργειας από απόβλητα, στη μεταφορά και διανομή ενέργειας και στην κατασκευή έργων εφεδρικής ισχύος και αποθήκευσης ενέργειας.

Το CIP διαχειρίζεται επτά funds και διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση. Παράλληλα, σημαντικές κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει επίσης ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει συμπράξει με την RF Energy, όπως επίσης και η Motor Oil που συνεργάζεται με την Abu Dhabi Future Energy Company. Η αγορά αυτή θεωρείται το νέο Ελντοράντο του ενεργειακού κλάδου, με αποτέλεσμα να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από τους μεγάλους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα αιολικά πάρκα που έχουν αναπτυχθεί στην ξηρά έχουν πλέον ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι αποδοτικότερες θέσεις να έχουν πλέον δεσμευτεί. Εν ολίγοις, τα σημεία εκείνα της χώρας που έχουν επαρκή ανεμολογικά χαρακτηριστικά για να επιτρέψουν υψηλή απόδοση στην παραγωγή ενέργειας έχουν αδειοδοτηθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Δεδομένου λοιπόν του «κορεσμού», το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά τα υπεράκτια αιολικά, ένας τομέας που συγκεντρώνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency), ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικό «πυλώνα» των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, με αξία 1 τρισ. ευρώ έως το 2040. Στην Ευρώπη, η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται ήδη σε 28,3GW, καθώς λειτουργούν 122 αιολικά πάρκα σε 12 χώρες. Έως το 2030, σε παγκόσμιο επίπεδο, το νούμερο αυτό αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 100GW. Στην Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2GW έως το 2030, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν το 2025.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19/1/2023

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER