Στο φουλ ξανά οι λιγνιτικές μονάδες

Στο φουλ ξανά οι λιγνιτικές μονάδες

«Πλάτες» έχει αρχίσει να βάζει συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες ο λιγνίτης για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος καθώς ο υδράργυρος άρχισε να πέφτει.

Η συμμετοχή του εθνικού καυσίμου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ύστερα από μια μεγάλη υποχώρηση (5-7%) το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2022, αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και εξοικονόμησης, ξεπέρασε το τελευταίο δεκαήμερο τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου (15,9%), όταν για να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση από τη χρήση των κλιματιστικών χρειάστηκε να δουλέψουν για πολλές ημέρες στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου άρχισε σταδιακά να ανεβαίνει από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022, όταν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά με οδηγό την αύξηση της ζήτησης και τις τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να σκαρφαλώνουν στα 400 ευρώ/MWh, χτυπώντας «καμπανάκι» στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία για τη διαμόρφωση των τιμών λιανικής και τις επιδοτήσεις που θα χρειαστεί να καταβάλουν για τη συγκράτησή τους σε ανεκτά για τους καταναλωτές επίπεδα.

Μάλιστα το διάστημα από τις 14 έως και τις 19 Δεκεμβρίου, ο λιγνίτης κάλυψε από το 22% έως και το 27% της ζήτησης, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τις τελευταίες έξι ημέρες κατά 50% σε σχέση με την τιμή των 400 ευρώ/MWh της 14ης Δεκεμβρίου. Στις 21/12/2022 η συμμετοχή του λιγνίτη υποχώρησε στο 14,2% και η χονδρεμπορική τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 261,28 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και παράλληλα η υψηλότερη στην Ευρώπη, 43 ευρώ πάνω από την αγορά της Γερμανίας (218 ευρώ/MWh) και 44 ευρώ πάνω από την αγορά της Γαλλίας (217 ευρώ/MWh).

Η συνδρομή του λιγνίτη είναι απαραίτητη για να βγει ο χειμώνας χωρίς προβλήματα ηλεκτροδότησης και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος γι’ αυτό και οι κατευθύνσεις που δοθεί στη ΔΕΗ είναι να είναι πλήρως διαθέσιμες οι λιγνίτικές μονάδες της και από τεχνικής δυνατότητας αλλά και επάρκειας καυσίμου. Οι αυλές στους λιγνιτικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας έχουν γεμίσει με αποθέματα της τάξης των 2.300 εκατ. τόνων λιγνίτη, ικανά να καλύψουν συνεχόμενη λειτουργία όλων των μονάδων για δύο μήνες, τα οποία όμως αντικαθίστανται καθημερινά με ρυθμό που καλύπτει ό,τι ποσότητες καίγονται για τη λειτουργία των μονάδων.

Φορτία στο σύστημα δίνει από την περασμένη εβδομάδα και η Πτολεμαΐδα V, που τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Στο μεταξύ, διέξοδο στην επαναλειτουργία των ορυχείων Αχλάδας έδωσε η συμφωνία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε η ιδιοκτήτρια εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας με τη MYTILINEOS, μέσω της οποίας διασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και η αποπληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και με τη ΔΕΗ για την παράδοση 900.000 τόνων λιγνίτη το 2023, εκ των οποίων οι πρώτες ποσότητες θα αρχίσουν να παραδίδονται μέσα στον Ιανουάριο 2023. Κανονικά συνεχίζεται από το ίδιο ορυχείο η τροφοδοσία μονάδας των Σκοπίων.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER