Νεοφυής εταιρεία μπαταριών καταργεί την ανάγκη για δαπανηρά μέταλλα μέσω της θερμοδυναμικής αποθήκευσης

Νεοφυής εταιρεία μπαταριών καταργεί την ανάγκη για δαπανηρά μέταλλα μέσω της θερμοδυναμικής αποθήκευσης

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο του θερμοκηπίου με την μεγαλύτερη επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά έχει επίσης χρήσιμες ιδιότητες που βοηθούν στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν μετατρέπεται από αέριο σε υγρό.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η ιταλική νεοφυής εταιρεία Energy Dome εκμεταλλεύεται αυτά τα χαρακτηριστικά του διοξειδίου του άνθρακα μέσω ενός συστήματος που μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια που παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια όταν είναι άφθονη και να τη διανέμει καθώς αυξάνεται η ζήτηση. Εάν είναι επιτυχής, αυτή η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά συστημάτων εμπορικής κλίμακας για την αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας, έναν τομέα που αποτελείται από περισσότερες από 40 νεοσύστατες επιχειρήσεις που συλλογικά συγκέντρωσαν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια πέρυσι.

Η μπαταρία της Energy Dome φορτίζει τραβώντας το αέριο CO2 από έναν σφραγισμένο θόλο μέσω ενός συμπιεστή και συμπυκνώνοντας το σε υγρό, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται υπό πίεση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σε δοχεία. Η θερμότητα που παράγεται κατά τη διαδικασία συμπίεσης δεσμεύεται και αποθηκεύεται. Για την αποφόρτιση, το σύστημα εξατμίζει το υγρό CO2 με την αποθηκευμένη θερμότητα. και, στη συνέχεια σπρώχνει το αέριο μέσω μιας τουρμπίνας παραγωγής ισχύος, πίσω στο θόλο. Δεν υπάρχουν εκπομπές αερίων, μιας και το σύστημα είναι κλειστού βρόχου.

Συμπιεστής διοξειδίου του άνθρακα, μέρος της μπαταρίας της Energy Dome

Ο ιδρυτής της Energy Dome, Claudio Spadacini, απαντά σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με τον τρόπο έιτουργίας του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας της εταιρείας, αλλά και σχετικά με τις ευκαιρίες αποθήκευσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ε.: Μπορείτε να περιγράψετε τις βασικές αρχές λειτουργίας της μπαταρίας CO2;

Claudio Spadacini: Αυτή είναι μια νέα διαδικασία που δεν έχει γίνει ποτέ πριν, αν και βασίζεται στην αρχή της αποθήκευσης ενέργειας με πίεση και θερμότητα, η οποία χρησιμοποιείται σε μονάδες βιοαερίου. Για τη φόρτιση της μπαταρίας, παίρνουμε CO2 σε θερμοκρασία και πίεση σχεδόν της ατμόσφαιρας και το συμπιέζουμε. Η θερμότητα που παράγεται κατά τη συμπίεση, αποθηκεύεται. Όταν ανταλλάσσουμε τη θερμική ενέργεια με την ατμόσφαιρα, το αέριο CO2 γίνεται υγρό.

Για την παραγωγή και την αποστολή ηλεκτρικής ενέργειας, το υγρό CO2 θερμαίνεται και μετατρέπεται ξανά σε αέριο που τροφοδοτεί έναν στρόβιλο, ο οποίος παράγει ενέργεια. Το αέριο CO2 παραμένει εντός συστήματος στο σύνολό του και ολόκληρο το σύστημα είναι σφραγισμένο.

Δεν χρησιμοποιούμε εξωτικά υλικά. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί χάλυβα, CO2 και νερό. Επομένως, δεν υπάρχει εξάρτηση από υλικά σπάνιων γαιών όπως το κοβάλτιο ή το λίθιο. Αυτό καθιστά την τεχνολογία μας γεωπολιτικά ανεξάρτητη. Μπορεί να παραχθεί παντού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ε.: Ποιες είναι οι βέλτιστες συνθήκες ώστε η μπαταρία της Energy Dome να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά;

Claudio Spadacini: Το σωστό σημείο για εμάς είναι η αγορά μεγάλης διάρκειας, στην οποία η ενέργεια συνήθως αποθηκεύεται ή διανέμεται σε διάστημα μεταξύ τεσσάρων και 24 ωρών. Αυτή η αγορά είναι δυνητικά πολύ μεγάλη και στοχεύει στην αποθήκευση ηλιακής ενέργειας που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για χρήση μετά τη δύση του ηλίου.

Το να μπορούμε να στραφούμε στην πράσινη ενέργεια από την περίοδο που παράγεται κυρίως στην περίοδο που η ζήτηση είναι υψηλή, αυτή είναι η μεγάλη αγορά που κυνηγάμε και αυτό χρειάζονται τα δίκτυα ηλεκτροδότησης για βαθύτερη διείσδυση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Ε.: Ποια είναι η κατάσταση του πρώτου σας πιλοτικού έργου;

Claudio Spadacini: Θέτουμε σε λειτουργία την πρώτη μας πιλοτική εγκατάσταση εμπορικής κλίμακας αυτή τη στιγμή στην Οτάνα της Σαρδηνίας. Αυτό είναι ένα νησί που έχει πολλές ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ήλιου και του ανέμου και μια πολύ αδύναμη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Το νησί καταργεί σταδιακά δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, επομένως υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για πράσινη ενέργεια.

Ας ελπίσουμε ότι θα δοκιμαστούμε πλήρως σε λίγες εβδομάδες και θα δείξουμε ότι η τεχνολογία λειτουργεί. Μόλις [η μπαταρία] δοκιμαστεί επιτυχώς, η τεχνολογία θα είναι έτοιμη για εμπορική ανάπτυξη.

Ε.: Έχουν εκφράσει εταιρείες ή κυβερνήσεις ενδιαφέρον για την τεχνολογία σας;

Claudio Spadacini: Είχαμε πολλά αιτήματα επιθεώρησης της τεχνολογίας στο εργοστάσιο μας. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας, επειδή το λίθιο είναι απλώς πολύ ακριβό και έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Είχαμε ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.

Με πληροφορίες από Bloomberg.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER