Συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Ελλάκτωρ για την γεωθερμική ενέργεια

Συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Ελλάκτωρ για την γεωθερμική ενέργεια

Με γοργούς ρυθμούς και σταθερά βήματα φαίνεται πως προετοιμάζεται να εισέλθει η γεωθερμία στο ενεργειακό πεδίο και της χώρας εφόσον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πρόσφατα εγκρίνει τους όρους εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην ελληνική επικράτεια που χαρακτηρίζονται από πλούσιο δυναμικό και με προοπτικές αξιοποίησης της γεωθερμίας στο μέγιστο βαθμό, είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για την παροχή θέρμανσης. Σύμφωνα με τον Δημήτριο Μενδρινό, Μηχανικό Μεταλλείων-Μεταλλουργό και συνεργάτη του τμήματος Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ, η Μήλος, η Κίμωλος, η Σαντορίνη, τα Μέθανα, η Λέσβος και η Νίσυρος θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με μεγάλη ισχύ. Ήδη για τη Μήλο, τη Νίσυρο, τα Μέθανα και τη Λέσβο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταστρώνει σχέδια αξιοποίησης του δυναμικού, καθώς έχει τα δικαιώματα. Μάλιστα η εταιρεία έχει δώσει τα χέρια με την Ελλάκτωρ για την από κοινού εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Το γεωθερμικό δυναμικό που εντοπίζεται στην Ελλάδα είναι ικανό να υποστηρίξει την κατασκευή μονάδων με ισχύ από 40 έως 150 MW. Αξίζει να αναφερθεί πως η ισχύς μιας μονάδας παραγωγής είναι συνάρτηση παραγόντων όπως το βάθος του κοιτάσματος, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των ρευστών και όσο πιο θετικά είναι τα παραπάνω δεδομένα τόσο μεγαλύτερη η ισχύς της μονάδας και πιο οικονομική η παραγωγή ενέργειας. Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχουν μονάδες της τάξης των 10ΜW που φτάνουν σε βάθος τα 3 χιλιόμετρα. Ωστόσο στην Ελλάδα η εύρεση προϊόντος γεωθερμικού πεδίου εκτιμάται ότι απαιτεί μικρότερα βάθη.

Η γεωθερμική ενέργεια περιλαμβάνεται στις ανανεώσιμες πηγές και το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού κρίνεται ανταγωνιστικό ακόμα και απέναντι σε μονάδες ορυκτών καυσίμων. Σε ορισμένες περιοχές οι έρευνες είναι αρκετά προχωρημένες, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ενδιαφερόμενοι να είναι αρκετά σαφή (βάθος κοιτάσματος, ποιότητα, θερμοκρασία και άλλες λεπτομέρειες), άρα είναι δυνατό σε 3 ή 4 χρόνια, ενδεχομένως, να είναι έτοιμες οι πρώτες πιλοτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από γεωθερμική ενέργεια, με ισχύ 5 έως 8 MW.

Τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Η γεωθερμία μπορεί να παρέχει θερμότητα σε μια πόλη μέσω κεντρικής θέρμανσης ή και σε θερμοκήπια χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση άλλου καυσίμου για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας εντός των εγκαταστάσεων. Μάλιστα αυτή τη στιγμή η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται σε θερμοκήπια στα Μάγγανα Ξάνθης και στη Χρυσούπολη Καβάλας. 

Με πληροφορίες από michanikos.gr

Podcast: Ηγεσία, οργανωσιακή συμπεριφορά και ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER