Η ανάκτηση χρυσού από απόβλητα είναι δυνατή με σχεδόν 100% απόδοση

Η ανάκτηση χρυσού από απόβλητα είναι δυνατή με σχεδόν 100% απόδοση

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας δημοσίευσε νόμο έκτακτης ανάγκης για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030. Ο νόμος αποτελεί διετή επιτάχυνση του αρχικού εθνικού σχεδίου για την απαλλαγή από τον άνθρακα που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο 2021 και ανοίγει το δρόμο στη Ρουμανία για να εκμεταλλευτεί το τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που διαθέτει.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Η Ρουμανία φιλοξενεί εδώ και καιρό μερικά από τα πιο ρυπογόνα εργοστάσια λιγνιτη στην Ευρώπη. Πριν από ένα χρόνο δεν είχαμε κανένα σχέδιο εξόδου από τον άνθρακα. Τώρα απέχουμε διατυπώσεων για να γίνουμε η δέκατη έβδομη ευρωπαϊκή χώρα που έχει σχέδιο σταδιακής κατάργησης του άνθρακα το 2030. Πραγματικά είναι φανερό ότι η παραίτηση από το λιγνίτη αποκτά μια δυναμική από μόνη της μόλις κάνεις τα αρχικά βήματα», είπε ο Alexandru Mustață, ακτιβιστής εναντίον του άνθρακα στο Europe Beyond Coal.

Η Ρουμανία ακολουθεί την Τσεχία και τη Σλοβενία ​​όσον αφορά στη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη υπομένει τη χειρότερη κρίση ορυκτών καυσίμων και τις επικίνδυνα ασταθείς αγορές τους, η κυβέρνηση της Ρουμανίας εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο γεωτρήσεων για περισσότερο φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το να επεκτείνουμε τη σημερινή σημαντική ανακοίνωση με σχέδια για περισσότερο φυσικό αέριο θα ήταν αντιφατικό. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υπερβολικές είτε διαθέτεις εγχώρια παραγωγή ή όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα της παγκόσμιας αγοράς. Έπειτα, υπάρχει η ζημιά που προκαλείται στο κλίμα και το γεγονός ότι θα πρέπει να κλείσουμε οποιαδήποτε νέα υποδομή φυσικού αερίου, σχεδόν μόλις ανοίξει. Αλλά υπάρχει ελπίδα που περιέχεται σε αυτόν τον νέο νόμο. Οι αρχές σχεδιάζουν να αγοράσουν ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ελάχιστης εγκατεστημένης ισχύος 3-5 ΜW για κάθε ορυχείο λιγνίτη που καταργείται. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζουν τη σημασία της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως μέρος του ενεργειακού μας μείγματος», δήλωσε ο Vlad Cătună της Greenpeace Ρουμανίας.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα στην ενεργειακή μετάβαση της Ρουμανίας. Κάνουμε εκστρατεία για μια καλά διαχειριζόμενη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα του Παρισιού εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι κοινότητες που εξαρτώνται από το λιγνίτη, βασίζονται στην κυβέρνηση για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν αξιόπιστα σχέδια για την ομαλή μετάβαση από τον άνθρακα σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά κάυσιμα, βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ταχεία επένδυση σε ευκαιρίες επανεκπαίδευσης, δημιουργία θέσεων εργασίας και πράσινες υποδομές», δήλωσε η Ioana Ciută, πρόεδρος του Bankwatch Romania.

Με πληροφορίες από beyond-coal.eu

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER