Ένα νέο είδος πλαστικού με βάση το ξύλο ανοίγει το δρόμο για κυκλικά έπιπλα σπιτιού και δομικά υλικά

Ένα νέο είδος πλαστικού με βάση το ξύλο ανοίγει το δρόμο για κυκλικά έπιπλα σπιτιού και δομικά υλικά

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε οικιακά έπιπλα και δομικά υλικά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με ένα νέο είδος αποικοδομήσιμου πλαστικού με βάση το ξύλο, το οποίο διαθέτει κάποιου είδους δομική αντοχή. Σε αντίθεση με το θερμοπλαστικό, το υλικό μπορεί να διασπαστεί χωρίς να βλάψει το περιβάλλον, ανέφεραν ερευνητές στη Σουηδία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ένας από τους στόχους της ανάπτυξης βιώσιμων σύνθετων υλικών με βάση το ξύλο, είναι τα παραγόμενα υλικά να γίνουν αρκετά ισχυρά, ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν αντίστοιχα υλικά που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα και τα οποία χρησιμοποιούνται στις διάφορες κατασκευές αλλά κυρίως στην επίπλωση κατοικιών και σε είδη όπως ντουλάπια μπάνιου, πόρτες, σανίδες τοίχου και πάγκους. Για να επιτευχθεί ο στόχος, τα νέα υλικά πρέπει να είναι βιώσιμα ή κυκλικά.

«Η δυνατότητα αποικοδόμησης (degradability) ενός υλικού επιτρέπει την κυκλικότητα», λέει ο Peter Olsén, ερευνητής στο KTH Royal Institute of Technology στη Στοκχόλμη. «Με την αποικοδόμηση του σύνθετου υλικού, οι ίνες μπορούν να ανακυκλωθούν και τα χημικά συστατικά από το πλαστικό να επαναχρησιμοποιηθούν».

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι το κλειδί για την αντοχή υλικών, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υαλοβάμβακας, αλλά είναι δύσκολο να παραχθεί ένα αποικοδομήσιμο σύνθετο υλικό με βάση το ξύλο χωρίς να υποστεί ζημιά από τις θερμικές διεργασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή του.

Ο Olsén και οι συνεργάτες ερευνητές στο KTH αναφέρουν ότι βρήκαν έναν τρόπο να επιτύχουν ταυτόχρονα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά και ικανότητα αποικοδόμησης.

Ερευνητικά Έργα

«Κανείς δεν μπόρεσε να φτιάξει ένα αποικοδομήσιμο πλαστικό με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, το οποίο παράλληλα διαθέτει καλή διασπορά και χαμηλή καταπόνηση στις ίνες λόγω των διεργασιών παραγωγής», λέει ο Olsén. «Αυτό επέτρεψε να βελτιωθούν δραματικά οι ιδιότητες του υλικού σε σύγκριση με προηγούμενες προσπάθειες».

Προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες, οι ερευνητές συνδύασαν τη χημεία των πολυμερών με τεχνολογία επεξεργασίας παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για τα σύνθετα υλικά από ίνες άνθρακα.

Όλα βασίζονται σε φθηνές και διαθέσιμες πρώτες ύλες, λέει ο Olsén. Τα προϊόντα που προκύπτουν από την αποδόμηση του υλικού είναι επίσης αβλαβή για το περιβάλλον και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, επιτρέποντας αυτό που ο Olsén αποκαλεί «μια πλήρως κυκλική ιδέα προϊόντος».

Και η ιδέα αυτή θα μπορούσε πραγματικά να σώσει δέντρα, μιας και η ανακύκλωση των φυτικών ινών από ξύλο που περιέχει το υλικό, επιτρέπει την αναμόρφωση του υλικού.

Αλλά για να υπάρξει εμπορευματοποίηση της ιδέας, ο Olsén λέει ότι η τεχνική πρέπει να βελτιστοποιηθεί. «Το κλειδί της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι δείχνει έναν νέο τρόπο για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αποικοδομήσιμα βιοσύνθετα υλικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες», λέει.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER