H πρώτη γυναίκα Γεωλόγος, η βαρόνη Martine Bertereau

H πρώτη γυναίκα Γεωλόγος, η βαρόνη Martine Bertereau

Ανατρέχοντας στην ιστορία της επιστήμης συναντάμε τη γυναίκα που θεωρείται η πρώτη γυναίκα Γεωλόγος, την Martine Bertereau. Η Bertereau γεννήθηκε το 1590 στην Touraine, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ορυκτολογία και συνέγραψε δύο έργα στα οποία περιέγραψε γεωλογικές και ορυκτολογικές μεθόδους βασιζόμενες κυρίως στη μέθοδο της ραβδοσκοπείας.

Η Martine Bertereau, γνωστή και ως Baroness de Beausoleil, ήταν μια πρωτοπόρος Γαλλίδα μηχανικός ορυχείων και η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα ορυκτολόγος που ταξίδεψε εκτενώς στην Ευρώπη αναζητώντας κοιτάσματα ορυκτών. Η Bertereau εξέτασε τις τοποθεσίες εκατοντάδων πιθανών ορυχείων στη Γαλλία σε υπηρεσία από τον βασιλία της Γαλλίας.

Η Martine Bertereau καταγόταν από μια ευγενή γαλλική οικογένεια που παραδοσιακά ασχολούνταν με την εξόρυξη. Παντρεύτηκε τον Jean de Chastelet, τον Baron de Beausoleil et d'Auffenbach, έναν ειδικό στα ορυχεία, τον οποίο ο αυτοκράτορας Ρούντολφ Β΄ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε χρήσει επίτροπο των ορυχείων στην Ουγγαρία και με αυτή την ιδιότητα ταξίδεψαν ευρέως επισκεπτόμενοι ορυχεία στη Νότια Αμερική, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.

Το 1626, τους ανατέθηκε από τον βασιλιά Ερρίκο Δ' να ερευνήσουν τη Γαλλία για πιθανές θέσεις ορυχείων, ώστε να ανακάμψει η γαλλική μεταλλευτική βιομηχανία, χρησιμοποιώντας ως βάση τους το Morlaix της Βρετάνης. Η δραστηριότητα τους έγινε στόχος του τοπικού κλήρου καθώς θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιούν μεθόδους μαγείας, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να φύγουν από τη Γαλλία και επέστρεψαν μετά από πρόσκληση του Λουδοβίκου XIII ώστε να συνεχίσουν το έργο τους.

sonnetbertereau

Η βαρόνη έγραψε δύο αναφορές για το έργο τους. Η Véritable déclaration de la découverte des mines et minières δημοσιεύτηκε το 1632 και απαριθμούσε 150 γαλλικά ορυχεία που είχε ανακαλύψει το ζευγάρι. Το δεύτερο υπό τη μορφή ποιήματος, απευθυνόταν στον Καρδινάλιο Richelieu. Στο La restitution de pluton (1640) γίνεται έκκληση στον Richelieu να πληρωθούν για την εργασία που είχαν αναλάβει με δικά τους έξοδα και παράλληλα επιδιώκει να υπερασπιστεί την ασυνήθιστη θέση της ως γυναίκα στην εξορυκτική βιομηχανία: «Σχετικά με όσα λέγονται για μία γυναίκα που ξεκινά να σκάβει τρύπες και να τρυπάει βουνά, ότι είναι κάτι πολύ τολμηρό και ξεπερνά τις δυνάμεις και τις ικανότητες αυτού του φύλου και ότι ίσως να είναι μόνο κούφια λόγια και ματαιοδοξία τέτοιες υποσχέσεις (ελαττώματα που συχνά αποδίδονται σε ρηχά άτομα) και όχι η αλήθεια. Θα παρέπεμπα αυτόν τον δύσπιστο και όλους εκείνους που οπλίζονται με τέτοια επιχειρήματα σε σημαντικές ιστορίες όπου θα ανακαλύψει ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει γυναίκες που όχι μόνο ήταν μαχητικές και ικανές στην μάχη αλλά, ακόμα περισσότερο, ικανές στις τέχνες και στις θεωρητικές επιστήμες, όπως έχουν πει τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι.»

Υπάρχει η άποψη πως η χρηματική αξίωση έστρεψε την κυβέρνηση εναντίον τους με την κατηγορία της εμπορευματοποίησης. Με εντολή του καρδινάλιου Richelieu, η Martine Bertereau και ο σύζυγος της (βαρόνος de Beausoleil) συνελήφθησαν με την κατηγορία της μαγείας και φυλακίστηκαν χωρίς δίκη ή δυνατότητα απολογίας. Ο Jean de Chastelet και η Martine φυλακίστηκαν στη Βαστίλη όπου και πέθαναν.

Με πληροφορίες από scientificwomen.net και brooklynmuseum.org

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER