Αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω οξείδωσης μετάλλων

Αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω οξείδωσης μετάλλων

Επιστήμονες στη Σουηδία προτείνουν τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας για την τήξη μετάλλων, όπως το αλουμίνιο και ο σίδηρος, προκειμένου να παραχθεί θερμότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή υδρογόνου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έχουν αναπτύξει έναν τρόπο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται από αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, μέσω θέρμανσης μεταλλικού scrap σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η τεχνική αποθήκευσης χρησιμοποιεί αιολική και ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία συστημάτων που θερμαίνουν τα μέταλλα, συνήθως σίδηρο ή αλουμίνιο, και προκαλούν την αντίδραση τους με θερμαινόμενο αέρα ή ατμό.

«Η θερμότητα που απελευθερώνεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση στροβίλων που με τη σειρά τους παράγουν ηλεκτρική ενέργεια», είπαν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, το οξείδιο του μετάλλου παραμένει ως σκόνη. «Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να επιλέξει την παραγωγή αερίου υδρογόνου, οπότε η καύση πραγματοποιείται με ζεστό ατμό».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με τη χρήση ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, το μεταλλικό οξείδιο μπορεί να γίνει ξανά μέταλλο. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η διαδικασία είναι ασφαλής, φθηνή και δε χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα. «Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, το οξείδιο του μετάλλου μπορεί να μετατραπεί ξανά σε μέταλλο», είπαν οι ερευνητές. «Αυτό γίνεται με έγχυση της σκόνης του οξειδίου σε ένα διάλυμα με κρυόλιθο στο οποίο εισάγονται δύο ηλεκτρόδια που μεταφέρουν ρεύμα για να ξεκινήσει μια χημική αντίδραση».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει μια πιλοτική μονάδα σε ένα ζυθοποιείο στη νότια Σουηδία, όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανάγκη επέκτασης. Το έργο τους βασίζεται σε πολυετείς ερευνητικές προσπάθειες ειδικά για scrap σιδήρου και αλουμινίου.

«Η πιλοτική μονάδα θα είναι σαν ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, στο οποίο ωστόσο ο άνθρακας αντικαθίσταται από σίδηρο», δήλωσε ο ερευνητής Marcus Aldén. Η ομάδα ελπίζει να επεκτείνει την εφαρμογή της μεθόδου και σε άλλες τοποθεσίες στην περιοχή Skåne της Σουηδίας.

Με πληροφορίες από pv-magazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER