Technology Forum 2022: Κεφάλαια 230 δις. ευρώ σε «dry powder» περιμένουν να επενδυθούν σε startups ανά τον κόσμο

Technology Forum 2022: Κεφάλαια 230 δις. ευρώ σε «dry powder» περιμένουν να επενδυθούν σε startups ανά τον κόσμο

Τι κάνεις με την εισαγωγή τεχνολογίας στις επιχειρήσεις; Πως δεν την «υπερυθμίζεις»; Για ποιο λόγο γνωρίζει άνοδο η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην Ε.Ε ενώ «φρενάρει» στις ΗΠΑ και αλλού; Ποιο είναι το fund που ιδρύει το ΝΑΤΟ και στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα;

Σε αυτά αλλά και άλλα ερωτήματα που απαντούν σε απορίες του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με το που πάει η χρηματοδότηση από τα επενδυτικά κεφάλαια του πλανήτη στα επόμενα χρόνια απάντησε από το βήμα του Technology Fοrum 2022 o εκπαιδευτής σε θέματα επενδύσεων και private investor από τις ΗΠΑ, Stephen Ciesinski.

Το στέλεχος του τομέα των επενδύσεων μάλιστα προχώρησε στο να περιγράφει ένα γιγαντιαίο ποσό για επενδύσεις που σήμερα είναι «παρκαρισμένο» στην υφήλιο και πρέπει να «αναζητήσει» στο επόμενη διάστημα τις επιχειρήσεις στις οποίες θα καταλήξει σε όλο τον κόσμο. Όπως συγκεκριμένα εξήγησε ο Ciesinski αυτή τη στιγμή υπάρχουν 230 δισ. σε μια κατάσταση που αποκαλείται «dry powder» στους επενδυτικούς όρους, ποσά δηλαδή που σε όλο τον κόσμο «αναμένουν» τις αποφάσεις στελεχών του χώρου ώστε να επενδυθούν σε start up επιχειρήσεις και όχι μόνο.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο Ciesinski πρόκειται για ποσά «που πρέπει το επόμενο διάστημα να επενδυθούν» σε εταιρείες που «μπορεί να είναι π.χ η επόμενη Apple του πλανήτη». Μεγάλα τμήματα μάλιστα από αυτά τα ποσά θα κατευθυνθούν, όπως εξήγησε ο ειδικός, στα επενδυτικά κεφάλαια, σε νέες υπό δημιουργία εταιρείες που γενικά είναι περισσότερο προτιμητέες από τους συγκεκριμένους επενδυτές συγκριτικά με ήδη υπάρχουσες. «Τα ποσά αυτά «στέκονται» εξαιτίας της τρέχουσας περιόδου στην οποία υπάρχει μια «διόρθωση της αγοράς« (σ.σ. market correction) που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη», πρόσθεσε.

Σχετικά με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην αγορά των επενδυτικών κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο ο Ciesinski, που στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος και CEO σε πολλές εταιρείες στη Σίλικον Βάλεϊ, σημείωσε ότι υπολογίζεται πως συνολικά αυτή την περίοδο υπάρχουν 630 δις δολάρια σε Global Venture κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, με τα μισά από αυτά τα ποσά να είναι είτε επενδεδυμένα είτε διαθέσιμα για επενδύσεις στον υπόλοιπο πλανήτη πέρα από την ΗΠΑ. Μόνο στην Ευρώπη τα κεφάλαια αυτά φτάνουν, σύμφωνα με τον Ciesinski, το ποσό των 100 δις.

«Το 2022 θα είναι καλή χρονιά αν και το 2021 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τα επενδυτικά κεφάλαια και στις περιφερειακές αγορές», σημείωσε ο Ciesinski που χαρτογραφώντας τη διάθεση αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων έδωσε και μια ιδιαίτερη διάσταση παγκόσμιας ανισορροπίας στις επενδύσεις αυτές αφού εξήγησε πως από τα 630 δις, στην ήπειρο της Αφρικής διατέθηκαν μόλις 5 δις περίπου το 2021 αν και είχε η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή στατιστικά έδειξε μεγάλη ανάπτυξη το 2021.

Μονομαχία ΗΠΑ και Ευρώπης για κεφάλαια

Η παγκόσμια «μονομαχία» για την προσέλκυση επενδύσεων το 2022 και το κοντινό μέλλον σύμφωνα με τον Ciesinski εμφανίζει πολύ διαφορετικές εικόνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Το 2022 είναι η Ευρώπη που εντυπωσιάζει σε start up χρηματοδότηση. Οι ΗΠΑ είχαν καλά αποτελέσματα και το 2022 θα είναι καλό, αλλά το μέλλον δείχνει ζοφερό».

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως και το χρήμα στις ΗΠΑ ακρίβυνε το τελευταίο διάστημα αλλά και οι επενδυτικές εταιρίες θα επιμένουν, όπως ο ίδιος εκτιμά, να χρηματοδοτούν όχι τις εταιρίες με έμφαση την ανάπτυξη τους αλλά τις εταιρίες που εκτιμούν πως θα βγάζουν κέρδος. «Οι επενδυτές θα επιμένουν να γίνουν οι start ups τους κερδοφόρες. Αυτό δεν συνέβαινε από το 2009. Κανείς από όσους βρίσκονται στις εταιρίες αυτές δεν το έχει δει αυτό να συμβαίνει. Να τους πούνε πως η χρηματοδότηση τους δεν πρέπει να την κάνουν να επαρκεί για 3 μήνες αλλά για 3 χρόνια. Είναι κάτι που θα σημαίνει και απολύσεις», ανέφερε ο Ciesinski που εξηγεί πως περιμένει στις ΗΠΑ να γίνει τάση και η χρηματοδότηση των χρεών (σ.σ. debt financing).

«Υπάρχουν εταιρείες που βλέπουν την αποτίμηση τους να μειώνεται κατά 90%. Είναι κάτι πολύ στενάχωρο», λέει ο Ciesinski που την ίδια ώρα περιγράφει πως και οι είσοδοι εταιριών στο Χρηματιστήριο έχουν μειωθεί. «Είχαμε μόλις 22 από 123 Initial Public Offerings (IPO) στις ΗΠΑ το 2022 συγκριτικά με το 2021. Αυτό το διάστημα επικρατεί σύγχυση και άγχος στην Σίλικον Βάλει, κάτι που έχει να γίνει 15 χρόνια», τονίζει.

Συγκριτικά με τις ΗΠΑ, ο Ciesinski εξηγεί πως στην Ευρώπη το σχετικό επιχειρηματικό κλίμα είναι καλύτερο. «Στην Ευρώπη τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Το 2022 η αποτίμηση σε επενδύσεις (σ.σ. venture valuation) των εταιρειών στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από το 2021 ενώ υπάρχει και 35% άνοδος στις εταιρείες Unicorns (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται για μια ιδιωτική startup εταιρεία με αποτίμηση πάνω από $1 δισεκατομμύρια). Αυτό που έχει η Ευρώπη που δεν έχουν π.χ οι ΗΠΑ ή η Λατινική Αμερική είναι ανταγωνισμό ανάμεσα στις Venture Capital εταιρείες. Υπάρχουν 100 δις που είναι «απλωμένα» στην Ευρώπη σε Venture Capital. Υπάρχει ενθουσιασμός στις προσπάθειες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και πρέπει να σκεφτούμε πως π.χ Google, Apple, Starbucks ήταν κάποτε startups», ανάφερε.

Οι μόνες εταιρίες που θα έχουν δυσκολία στην προσέλκυση χρηματοδότησης θα είναι, σύμφωνα με τον Ciesinski τα ονομαζόμενα ως «first time funds», η χρηματοδότηση δηλαδή για την αρχική εκκίνηση μιας εταιρείας. «Εδώ δεν πάνε καλά τα πράγματα, όλοι είναι νευρικοί με το να δώσουν τα χρήματα τους σε τέτοιες προσπάθειες...», σχολίασε.

Χρήματα για καινοτόμες ιδέες, Τεχνητή νοημοσύνη, FinTech, VR και το «μοδάτο» Social Innovation

Μια πρωτοβουλία με ενδεχόμενη ελληνική συμμετοχή που φτάνει στα εδάφη της Ευρώπης έρχεται από μια όχι συνήθη πηγή. Σύμφωνα με τον Ciesinski, το ΝΑΤΟ έχει από τον Ιούνιο του 2022 ιδρύσει ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο καινοτομίας (Innovation Fund) στην Ευρώπη της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου, και όχι μόνο για στρατιωτικές χρήσεις.

«Είναι κάτι που μπορούμε να συγκρίνουμε με την DARPA που είναι μια Υπηρεσία Χρηματοδότησης στις ΗΠΑ που ιδρύθηκε πριν 50 χρόνια, μετά από την εκτόξευση του Σπούτνικ που εστιάζει στην τεχνολογία που «αναστατώνει» το παρόν (σ.σ. Distruptive Technology). Είναι η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για πάρα πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα όπως το GPS, η ψηφιακή φωτογραφική κάμερα, η πλοήγηση και η χαρτογράφηση, οι κεραίες, οι διάφοροι αισθητήρες, το Wi Fi, οι λάμπες LED, οι Κάρτες Γραφικών και πολλά άλλα τεχνολογικά μέσα που σήμερα χρησιμοποιούμε όλοι», εξήγησε ο Ciesinski που αποκάλυψε πως σε αυτό το επενδυτικό κεφάλαιο για σημαντικά τεχνολογικά πρότζεκτ συμμετέχει και η Ελλάδα.

Ο Αμερικανός ειδικός των επενδύσεων αναφέρθηκε και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου τόνισε πως αυτό που συζητιέται είναι πως χρειάζεται «το αντίστοιχο του «Όρκου του Ιπποκράτη» για την ΤΝ» ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που θα προκύπτει καθώς θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τεχνολογίες Machine Learning στον πλανήτη όπου το πρόβλημα στις οικονομίες θα είναι κάποια στιγμή το πως μετριέται η παραγωγικότητα ενός εργαζόμενου που θα λειτουργεί μέσα σε ένα περιβάλλον με τόσες εφαρμογές τεχνολογίας ή απλά θα εργάζεται π.χ από το σπίτι του ή με υβριδικά ωράρια.

Όσο για τα προϊόντα τα ίδια και τα ζητήματα γραμμής τροφοδοσίας που έχουν προκύψει π.χ. τα τελευταία χρόνια, ο Ciesinski εξηγεί πως την απάντηση δίνει η κυκλική οικονομία όχι όμως μόνο όπως την φανταζόμαστε. «Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως για πολλά χρόνια -ένα μυστικό που έκρυβαν οι βιομηχανίες- οι εταιρείες μείωναν οι ίδιες την πιθανή ζωή των προϊόντων που πουλούσαν. Αυτό αλλάζει. Πρόσφατα γίνονται ενέργειες ώστε να διαρκούν περισσότερο τα προϊόντα που πωλούνται, να σχεδιάζονται για μακρά ζωή», εξηγεί αναφερόμενος στην παγκόσμια τάση για λιγότερα απορρίμματα ο Αμερικανός ειδικός των επενδύσεων.

Ο Ciesinski σχολίασε και τις εξελίξεις στην νέας εποχής τραπεζική, τα FinTech προϊόντα που παίζουν μεγάλο ρόλο για την εξέλιξη του πλανήτη. «Μεγάλο τμήμα του κόσμου πρέπει να ξέρουμε πως είναι unbanked, άτομα δηλαδή που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά προϊόντα. Ζουν μέρα με τη μέρα. Σε αυτό τον τομέα προσπαθούν και τα καταφέρνουν να φέρουν τα τελευταία χρόνια την αλλαγή οι νέοι της γενιάς των millennials», εξήγησε ο εκπαιδευτής σε θέματα επενδύσεων που σχετικά με τη νεότερη γενιά τόνισε πως βλέπουν την επιχειρηματικότητα με έναν εντελώς νέο τρόπο.

«Είναι η άνοδος της «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Πολλοί νέοι παρατάνε τις κανονικές δουλειές τους για να εργαστούν πάνω στο πάθος τους. Είναι εκνευρισμένοι με την μεγαλύτερη σε ηλικία γενιά, αυτή τον γονέων τους. Μαζί όμως με τις επενδύσεις θέλουν να κάνουν και το καλό, είναι η φιλοσοφία «do good» των νέων αυτών που κυνηγούν το πάθος τους. Όλα οδηγούν στο αυτό που αποκαλείται επιχειρηματικότητα με νόημα και σκοπό (σ.σ. purposeful enterpenship)», τόνισε ο Αμερικανός ειδικός.

Must Reads
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER