Μαρία Φούντη: Εμπειρίες ακαδημαϊκής ζωής από γυναίκα Μηχανολόγο Μηχανικό

Μαρία Φούντη: Εμπειρίες ακαδημαϊκής ζωής από γυναίκα Μηχανολόγο Μηχανικό

Η Δρ. Μαρία Φούντη ανήκει στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ από το 1987, είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ετερογενών Μειγμάτων και Συστημάτων Καύσης από το 2002 και Καθηγήτρια στον Τομέα Θερμότητας από το 2007.

Η ομάδα του RAWMATHUB.GR είχε τη χαρά να συνομιλήσει, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, με τη Μαρία Φούντη, η οποία μοιράζεται τις εμπειρίες της Ακαδημαϊκής ζωής όντας μια γυναίκα μηχανικός στον παραδοσιακά «ανδροκρατούμενο» κλάδο της Μηχανολογίας. Το πλούσιο βιογραφικό της αποδεικνύει ότι η πορεία της στον χώρο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη!

RAWMATHUB.GR: Αγαπητή κα. Φούντη, μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή της μέχρι τώρα επαγγελματικής σας πορείας και των πεδίων έρευνας με τα οποία έχετε ασχοληθεί;

Μαρία Φούντη: Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός σχεδόν 40 χρόνια. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 που σπούδασα, η μηχανολογία θεωρούνταν ένα δύσκολο επάγγελμα, ειδικά για τις γυναίκες. Σπούδασα στην Αγγλία και έχω εργασιακή εμπειρία από την Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία στις δεκαετίες του '70 και του '80.

Η ειδίκευση μου είναι στην καύση, έναν τομέα που απαιτεί και συνδυάζει γνώσεις από πολύ διαφορετικά φαινόμενα και τεχνικές, από πολύ βασικές γνώσεις μηχανικής έως πολύ προχωρημένες θεωρητικές γνώσεις. 

RAWMATHUB.GR:  Έχετε εργαστεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης σε φορείς στην Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα θετικά και αρνητικά της καθεμίας χώρας σε σχέση με την έρευνα; Η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του εξωτερικού;

Μαρία Φούντη: Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα δεν υστερεί ερευνητικά από άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό αποδεικνύεται από τις στατιστικές που τοποθετούν ψηλά τόσο τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας όσο και από την καλή απορροφητικότητα κονδυλίων από ανταγωνιστικά προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Δυστυχώς, το ποσοστό χρηματοδότησης της έρευνας σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας εξακολουθεί να είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στην ευρωπαϊκή ένωση.

Αναπόφευκτα αυτό σημαίνει ότι δε διατίθενται αρκετά κονδύλια για την ανανέωση και ανάπτυξη νέων ερευνητικών περιοχών και υποδομών. Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι γνωστό ότι οδήγησαν πολλούς αξιόλογους νέους ερευνητές να ενταχθούν στο δυναμικό άλλων ευρωπαϊκών χωρών (brain drain). 

Νομίζω ότι ο αντίκτυπος του λεγόμενου brain drain θα φανεί στην ποιότητα της ερευνητικής δραστηριότητας της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία. 

RAWMATHUB.GR: Ποιο ήταν το κίνητρο και οι στόχοι που σας οδήγησαν να ακολουθήσετε Ακαδημαϊκή καριέρα; Ανταποκρίθηκε ο χώρος σε αυτούς τους στόχους;

Μαρία Φούντη: Όταν ήμουν νέα, στα 14 ή 15, εντυπωσιάστηκα από τη βιογραφία και τη ζωή της Μαρί Κιουρί. Από τότε, φανταζόμουν τον εαυτό μου σε ένα εργαστήριο να κάνω έρευνα. Η ακαδημαϊκή καριέρα δε με απογοήτευσε. Σου δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθείς ερευνητικά και ακαδημαϊκά και παράλληλα να «εκπαιδεύσεις» νέους ανθρώπους.

Πάντα στη ζωή μου, η αφοσίωση για αυτό που κάνω ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας για να αποφασίσω τι να κάνω. Ποτέ δεν αναρωτήθηκα «γιατί μηχανικός;» Το πρώτο μου πτυχίο ήταν στην Πυρηνική Μηχανολογία το 1976, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενεργειακής-πετρελαϊκής κρίσης. Αυτό με κάποιο τρόπο επηρέασε την καριέρα μου. Με έστρεψε προς τους τρόπους διαχείρισης της ενέργειας.

RAWMATHUB.GR: Επί του παρόντος, είστε μέλος του Εργαστηρίου Ετερογενών Μιγμάτων και Συστημάτων Καύσης της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πόσο προχωρημένη είναι η έρευνα στην Ελλάδα σε αυτούς τους τομείς; Πείτε μας με όσες λεπτομέρειες επιθυμείτε ποια είναι τα τρέχοντα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα. 

Μαρία Φούντη: Το εργαστήριό μας, το εργαστήριο Ετερογενών Μιγμάτων και Συστημάτων Καύσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εστιάζει στη διερεύνηση της παραγωγής ενέργειας μέσω θερμοχημικής μετατροπής σε υψηλές θερμοκρασίες και οπωσδήποτε στη καύση. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε εντατικά για την τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση τέτοιων καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων και διαδικασιών που βασίζονται στην έννοια της χρήσης χημικής ενέργειας για τη ρύθμιση και τον έλεγχο της παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έρευνα συνδυάζει την κατανόηση θεμελιωδών φαινομένων και διαδικασιών με την εκτίμηση επιπτώσεων σε επίπεδο συστήματος. Αυτή η πολύ-επίπεδη και διεπιστημονική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της αναβάθμισης και της εισαγωγής νέων ενεργειακών συστημάτων στην αγορά. Εξετάζουμε επίσης τη διεπαφή μεταξύ της χρήσης ενεργειακών συστημάτων στα κτίρια και της απόδοσης των στοιχείων του κτιρίου, δηλαδή την αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβλήματος του κτιρίου και των ενεργειακών συστημάτων.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αναπτύσσουμε την πυρομηχανική, αναγνωρίζοντας ότι, λόγω των επιπτώσεων μιας φωτιάς στα δομικά υλικά και τα ενεργειακά συστήματα κτιρίων, γίνεται ολοένα και πιο σημαντική αξιοποιώντας νλεα υλικά και πραγματοποιώντας σχετικές αλλαγές στις κατασκευές. Με λίγα λόγια, τα βασικά θέματα έρευνας είναι η ενεργειακή απόδοση, ειδικά στο κτιριακό περιβάλλον σε συνδυασμό με θέματα πυρασφάλειας, ανάλυση κύκλου ζωής, τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση. 

Το εργαστήριο Ετερογενών Μιγμάτων και Συστημάτων Καύσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι ένα οριζόντια οργανωμένο εργαστήριο με διαφορετικές ομάδες που εργάζονται σε διαφορετικά αλληλένδετα θέματα. Αυτό προάγει έντονα το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών.

RAWMATHUB.GR: Βάσει της πολυετούς σας εμπειρίας στην εκπαίδευση και της συνεχούς επαφής που έχετε με τους σπουδαστές, ποιο στοιχείο θα λέγατε ότι ξεχωρίζει τις νέες γενιές σε σχέση με τις παλαιότερες; Έχετε επισημάνει ελλείψεις δεξιοτήτων ή ιδιαίτερες ικανότητες;

Μαρία Φούντη: Νομίζω ότι πρέπει να επισημάνουμε ότι το ποσοστό των γυναικών που σπουδάζουν στα πολυτεχνεία αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που δεν εξασκούν το επάγγελμα του μηχανικού ή εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στα τελευταία στάδια είναι αρκετά υψηλό και αυτό πρέπει να εξεταστεί.

Επιπλέον, από την εμπειρία μου στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, δε μπορώ να δω καμία διαφορά επίδοσης ή απόδοσης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, δυνατά σημεία και αδυναμίες και στα δύο φύλα. Οι γυναίκες δεν υστερούν στα πρώτα στάδια της καριέρας τους σε σύγκριση με τους άνδρες.

Υπάρχει ένα κενό στις ανώτερες διοικητικές θέσεις μηχανικών για τις γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών που είναι επιχειρηματίες, σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις, CEO κ.λπ. δεν είναι μεγάλο. Συχνά οι γυναίκες συμβιβάζονται ή προσαρμόζουν την καριέρα τους για να φροντίσουν τις οικογένειές τους, αν και αυτό αλλάζει επίσης. Αυτά τα μηνύματα ισοτιμίας και ισοδυναμίας αρχίζουν να περνούν στις νεότερες γενιές. Επομένως, οι αντιλήψεις αλλάζουν και για τις επόμενες γενιές νέων γυναικών η μηχανολογία δε θα θεωρείται ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Το ποσοστό των γυναικών που δεν εξασκούν το επάγγελμα του μηχανικού ή εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στα τελευταία στάδια είναι αρκετά υψηλό και αυτό πρέπει να εξεταστεί.

RAWMATHUB.GR: Έχετε κάποιες συμβουλές για τους νέους/ες που θέλουν να σπουδάσουν και να εργαστούν στον τομέα σας στην Ελλάδα; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια φράση που σας αντιπροσωπεύει;

Μαρία Φούντη: Πιστέψτε στον εαυτό σας και ακολουθήστε τα όνειρά σας. Μην συμβιβάζεστε, θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προσπαθήστε όσο μπορείτε. Όσο περισσότερα κάνετε, τόσο πιο δημιουργικοί θα αισθάνεστε!

RAWMATHUB.GR: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας κα. Φούντη!

Μαρία Φούντη: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER