Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης: Χωρίς υλικά δεν υπάρχει τίποτα

Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης: Χωρίς υλικά δεν υπάρχει τίποτα

O Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη σύγχρονη εποχή η επιστήμη και η τεχνολογία των υλικών συγκεντρώνει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις «πράσινες» τεχνολογίες και την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογίας Μεταλλικών Υλικών για Ενεργειακές Εφαρμογές (http://innoenergy.env.upatras.gr/), μιλά αποκλειστικά στην ομάδα του RAWMATHUB.GR και δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας για τον κλάδο του οποίου η πρόοδος έχει σημαντική επίδραση στη συνολική τεχνολογική εξέλιξη.

RAWMATHUB.GR: Κύριε Μακρίδη, μπορείτε να πείτε λίγα λόγια για εσάς και για τη μέχρι τώρα πορεία σας;

Πάνω απ’ όλα είμαι Φυσικός, όμως εξελίχθηκα τελικά σε Μηχανικός με την έννοια του να λύνω προβλήματα στην επιστήμη και την τεχνολογία χωρίς να είμαι ουτοπικός και αιθεροβάμων. Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα έχουν καθορίσει την πορεία μου τα τελευταία δέκα χρονιά με μοναδικό γνώμονα να μην υπάρχει μόνο θεωρία στα αποτελέσματα της δουλειάς μου αλλά και πράξεις.

Ίσως γι’ αυτό να βρίσκομαι σε τόσα επιστημονικά πάνελ στον κόσμο που αφορούν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και βέβαια την επιστήμη. Μέσα σε αυτά έχω την τιμή να βρίσκομαι στον εκδοτικό οίκο Elsevier αλλά και του Nature Publishing Group.

Αισθανόμενος ελεύθερος η πορεία μου ήταν πανέμορφα κουραστική. Σε κάθε επίπεδο τόσο επιστημονικής και ακαδημαϊκής προσέγγισης αλλά και προσωπικής γιατί ποτέ δεν διαχώρισα την οικογένεια από την επιστήμη μου, που ίσως ήταν ένα λάθος μου. Όμως οι επιλογές μου δημιούργησαν κάτι που είχε πει ο R. Feynman πως «τη ζωή πρέπει να την ψάχνεις και να την αγγίζεις σε βάθος προσπαθώντας να αναγνωρίσεις τον ίδιο σου τον εαυτό». Εγώ ακόμα δεν ξέρω αν τον έχω βρει!

RAWMATHUB.GR: Ποιοι ήταν οι στόχοι σας όταν ξεκινήσατε να εργάζεστε στον Ερευνητικό - Ακαδημαϊκό χώρο και ποιοι είναι οι επόμενοι;

Δεν υπήρχαν στόχοι, είχα όραμα. Ήμουν αναζητητής της αλήθειας σε ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο που αφορούσε πράγματα που δεν βλέπεις. Υπάρχουν δυο οπτικές στον κόσμο αυτά που υπάρχουν στον νανόκοσμο όπως έλεγε ο R. Feynman. Όπως κι αυτά που υπάρχουν στο μακρόκοσμο σύμφωνα με τον Einstein και το υπέροχο έργο «Πολίτικη κουζίνα», ήθελα να ασχοληθώ με πράγματα που δεν υπάρχουν στο εύρος των ματιών μας από τα 400-700 nm.

Το όραμα μου λοιπόν ήταν να κατανοήσω τις κινήσεις των μαγνητικών διπολικών ροπών σε κάθε τους μορφή για να φτιάξω τους καλύτερους μαγνήτες, στο διδακτορικό μου, και τους έφτιαξα. Οι εποχές όμως καθόρισαν μια μετάβαση ενεργειακή (είχα τους καλύτερους δασκάλους) τον Γιώργο Χατζηπαναγή από το Delaware της Αμερικής και τον Σταύρο Νιάρχο από το Δημόκριτο, μερικά από τα καλύτερα βιογραφικά στον κόσμο. Η συνέχεια λοιπόν καθορίστηκε με τη βιωσιμότητα της επιστημονικής μου οντότητας όπως συνέβη στην καριέρα του Buscho μεταβαίνοντας στο Υδρογόνο, αντικείμενο στο οποίο όσο παθιασμένος κι αν είμαι δεν έχω βρει μια λύση τόσο συνταρακτική.

RAWMATHUB.GR: Μπορείτε μέσα σε 5 λέξεις/φράσεις να συνοψίσετε τι έχετε αποκομίσει από την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα;

Γνωριμία με πολύ καλύτερους επιστήμονες απ’ ότι εγώ, οράματα, απογοητεύσεις, αγάπη και μίσος.

RAWMATHUB.GR: Περιγράψτε μας, αν θέλετε, τι σας κέντρισε αρχικά το ενδιαφέρον στον τομέα της Επιστήμης των Υλικών και πως καταλήξατε τελικά στη μελέτη Προηγμένων Υλικών (μαγνητικά, έξυπνα)

Όπως έλεγε ο R. Feynman: «There’s plenty of room at the bottom». Ανοίγει ένας νέος κόσμος στη νανοκλίμακα κάθε φορά που θες να σκεφτείς ένα ιδεατό υλικό για μια εφαρμογή. Δε μπορεί να γίνει ό,τι φανταστείς, όπως στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν οι προθέσεις, αλλά όχι η χημεία για να οικοδομήσουν την τελειότητα που θες εσύ κι ο άλλος. Όμως όπως στην έλξη δεν επιτρέπεται κανένας παραβάτης έτσι και η φυσική δίνει τις απαντήσεις της μέσα από τη Μηχανική και τα Μαθηματικά για τη νανοκλίμακα, τη μικροκλίμακα και τη μακροκλίμακα αρκεί να έχεις πίστη και επιμονή για το αποτέλεσμα. 

Ανοίγει ένας νέος κόσμος στη νανοκλίμακα κάθε φορά που θες να σκεφτείς ένα ιδεατό υλικό για μια εφαρμογή. H Φυσική δίνει τις απαντήσεις της μέσα από τη Μηχανική και τα Μαθηματικά για τη νανοκλίμακα, τη μικροκλίμακα και τη μακροκλίμακα αρκεί να έχεις πίστη και επιμονή για το αποτέλεσμα. 

RAWMATHUB.GR: Ένα ακόμη μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον σας είναι ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Πιστεύετε ότι το υδρογόνο είναι μία πραγματικά βιώσιμη λύση για την πράσινη μετάβαση και τι θεωρείτε απαραίτητο να γνωρίζει ο κόσμος σε σχέση με τη βιωσιμότητα; Ίσως ένα μύθο και μια αλήθεια.

Ως λάτρης της αλήθειας το Υδρογόνο δεν έχει κανένα στοιχείο που δηλητηριάζει το περιβάλλον. Ο μύθος είναι ότι μπορούν οι άνθρωποι να αποβάλλουν τα ίδια οφέλη για κάτι που θα προφυλάσσει το περιβάλλον που ζουν. Η αλήθεια είναι πως χωρίς το Υδρογόνο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσουμε σε καμία ενεργειακή και περιβαλλοντική μετάβαση δυστυχώς με τις σημερινές έννοιες.

RAWMATHUB.GR: Βάσει της ακαδημαϊκής εμπειρίας σας και της συνεχούς επαφής που έχετε με τους φοιτητές, ποιο στοιχείο θα λέγατε ότι ξεχωρίζει τις νέες γενιές σε σχέση με τις παλαιότερες;

Είναι πολύ πιο έξυπνα τα παιδιά, πιο απαιτητικά, πιο μοναδικά αλλά λιγότερο εργατικά. Για να φροντίσεις ένα φυτό χρειάζεται να το παρατηρείς καθημερινά κι όχι απλά να αναγνωρίσεις ότι πέθανε. Έχω τη χαρά από το 2004 να έχω φοιτητές γύρω μου που έγιναν ακόμα και φίλοι μου. Όμως, σκεπτόμενος τη δική μου ζωή που επιδίωξη μου ήταν να απεμπλακώ από ένα άγονο περιβάλλον. Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν κανέναν λόγο στην πραγματικότητα να κουραστούν. Εδώ πολλές φορές αναρωτιέμαι εγώ γιατί κουράζομαι!

RAWMATHUB.GR: Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα θέλατε να δώσετε σε νέους/νέες που θέλουν να ασχοληθούν με τον ακαδημαϊκό χώρο και πόσο μάλλον στον τομέα των Υλικών στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχει Ελλάδα, στην Επιστήμη δεν υπάρχουν σύνορα. Γνώρισα έναν επιστήμονα μικρότερο από μένα στο Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Jeff Urban, o οποίος έχει υπέροχα άρθρα δημοσιευμένα και μάλιστα ήταν μαθητής ενός εξαίρετου Έλληνα επιστήμονα από την Αμερική που κάλεσα και με τίμησε με την παρουσία του το 2013, του κ. M. Καναντζίδη.

Δεν έχει σημασία που είσαι, δεν έχει σημασία τι κάνεις, δεν έχει σημασία τίποτα πέρα από το να προσπαθείς να συναντήσεις καλύτερους από εσένα στον κόσμο. Αυτή είναι η άποψή μου.

RAWMATHUB.GR: Θεωρείτε ότι η έρευνα του τομέα των υλικών έχει επηρεαστεί από την ξεκάθαρη στροφή του κόσμου προς τη βιωσιμότητα; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Χωρίς υλικά δεν υπάρχει τίποτα. Η μοναδικότητα του να μπορείς να φτιάξεις κάτι υπαρκτό καθορίζει το αποτέλεσμα, είναι σαν να με ρωτάτε αν ένας ζωγράφος μπορεί να αποτυπώσει τη σκέψη του στον αέρα κι όχι σε χαρτί.

Δεν έχει σημασία που είσαι, δεν έχει σημασία τι κάνεις, δεν έχει σημασία τίποτα πέρα από το να προσπαθείς να συναντήσεις καλύτερους από εσένα στον κόσμο. Αυτή είναι η άποψή μου.
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER