Οδοιπορικό στη Σέριφο και στη μεταλλευτική της ιστορία

«Οι συνθήκες για τους μεταλλωρύχους την εποχή εκείνη ήταν βάρβαρες, απάνθρωπες. Δουλεύανε από ήλιο σε ήλιο, με το χάραμα της ημέρας έπρεπε να βρίσκονται στην είσοδο της κάθε στοάς και με τη δύση του ηλίου να σχολάνε. Τον ήλιο τον βλέπανε μόνο κάθε Κυριακή και όλα αυτά για ένα μεροκάματο που έφτανε ίσα – ίσα για να ζουν. Η ζωή τους δε μετρούσε για τους εργοδότες»
Γ. Λιβάνιος, κάτοικος Σερίφου παλιός μεταλλωρύχος

Η μεταλλευτική ιστορία της Σερίφου ταυτίζεται ουσιαστικά με την ιστορία του νησιού. Τα πρώτα ίχνη μεταλλουργικών δραστηριοτήτων στο νησί ανάγονται ήδη στην 3η χιλιετία π.Χ. Η μεταλλουργική δραστηριότητα επανενεργοποιήθηκε ξανά στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι το 1963 ήταν η κύρια ασχολία του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού του νησιού, οπότε και τα μεταλλεία έκλεισαν.

Στο βίντεο παρουσιάζεται ένα οδοιπορικό στο σκληροτράχηλο αυτό νησί των Κυκλάδων και στις περιοχές που κάποτε πλημμύριζαν από κόσμο που δούλευε σαν τα μυρμήγκια, στις υπόγειες στοές της Σερίφου. Μεγάλο Χωριό, Μεγάλο Λιβάδι, Κουταλάς, οικισμοί που κάποτε έσφυζαν από κόσμο, σήμερα αποτελούν νεκρές πολιτείες και καλοκαιρινός προορισμός ανυποψίαστων τουριστών, οι οποίοι κοιτάζουν τα κτιριακά και μεταλλευτικά απομεινάρια της περιοχής σαν τουριστικά αξιοθέατα. Κάθε άλλο όμως. Δίπλα στα μνημεία της φύσης στέκονται τούτα τα μνημεία του ανθρώπου.

Από τις πλαγιές της Σερίφου μέχρι τα έγκατα της γης, όλο το νησί αφηγείται μια ιστορία πάλης του ανθρώπου για την επιβίωση, σε όποιον καθίσει λίγο να την διαβάσει. Η Σέριφος για εμάς δεν είναι απλά ένα νησί των Κυκλάδων. Είναι ένας βράχος στο Αιγαίο Πέλαγος, ένας βράχος που οι άνθρωποι που τον αγάπησαν και τον σεβάστηκαν, επιβίωσαν και τον έκαναν αυτό το όμορφο και ιδιαίτερο μέρος που σήμερα, όλοι εμείς επισκεπτόμαστε για τις καλοκαιρινές μας βουτιές.

Στο οδοιπορικό της σειράς «Γεωμυθικές Διαδρομές» πραγματοποιείται ένα ταξίδι στο χρόνο ανακαλύπτοντας τη μεταλλευτική ιστορία της Σερίφου, μέσα από τα σημερινά διάσπαρτα κατάλοιπα της μεταλλευτικής της εποχής. 

Πηγή: https://geomythiki.blogspot.com/

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER