Καλλιτέχνης από την Κένυα μετατρέπει τα πλαστικά απόβλητα σε λειτουργική τέχνη

Η παραλία Tiwi στο Kwale της Κένυας μπορεί από απόσταση να μοιάζει ειδυλλιακή, αλλά στην πραγματικότητα, οι ακτές της κρύβουν ένα σοβαρό πρόβλημα εκτεταμένης ρύπανσης από πλαστικά.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο τοπικός καλλιτέχνης Joel Oenga, απογοητευμένος από την ποσότητα πλαστικού που μαζεύεται στην ακτή μέσω των καταναλωτικών και ναυτιλιακών πλαστικών αποβλήτων, συλλέγεια αυτά τα απορρίμματα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει έπιπλα. 

«Όταν περνάς κατά μήκος της παραλίας βρίσκεις πολλά σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια της άμπωτης, πηγαίνω εκεί κάθε πρωί και μαζεύω οτιδήποτε έχει ξεβραστεί όπως πλαστικά, εγκαταλελειμμένα δίχτυα ψαράδων, μπαμπού και κορμούς. Θέλω να καθαρίσω όσο μπορώ την παραλία η οποία έχει πολύ τουρισμό».

Ο Oenga περιμένει την άμπωτη και μετά αρχίζει τη συλλογή. «Αυτά είναι τα πλαστικά που ρίχνουν τα μεγάλα πλοία στον ωκεανό. Έχω συλλέξει σχεδόν 20 τόνους πλαστικών που προέρχονται από διερχόμενα πλοία. Και, βέβαια, υπάρχουν και οι πλαστικές σακούλες, σακούλες τσιμέντου και δίχτυα αλιείας, τα οποία συλλέγω. Ό,τι συλλέγω από την παραλία το χρησιμοποιώ, δεν το ρίχνω στα σκουπίδια στην ξηρά αλλά φροντίζω να φτιάχνω κάτι με αυτό».

Αφού μαζέψει τα πλαστικά απόβλητα, τα πηγαίνει στο εργαστήριο του και τα ταξινομεί για στέγνωμα με σκοπό την κατασκευή επίπλων. Χρησιμοποιεί πεταμένα σχοινιά, για παράδειγμα, για να φτιάξει καρέκλες. Στην προσπάθεια του συνδράμουν και κάποια μέλη της κοινότητας 

«Θα ήθελα κάποια χρηματοδότηση για να μπορέσω να βάλω αυτά τα πράγματα σε ένα κατάστημα και να αρχίσω να τα πουλάω. Όταν αυτή η προσπάθεια αρχίσει να παράγει χρήματα, αυτά τα χρήματα θα πάνε πίσω στον ωκεανό, μιας και θα αρχίσω να προσλαμβάνω ανθρώπους για να καθαρίζουν και θα βεβαιωθώ ότι η παραλία Tiwi είναι καθαρή».

Μέχρι στιγμής, ο Oenga δεν έχει πουλά τα έπιπλα του, αλλά εκτιμά ότι τα κομμάτια του θα μπορούσαν να πουληθούν για περίπου 200 δολαρια. Αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, για παράδειγμα έλλειψη εργαλείων, που θα διευκολύνουν τη δουλειά του και την έλλειψη χώρου πώλησης.

Ο Edwin Mwenga Chokwe, πρόεδρος της κοινοτικής οργάνωσης Clean Mombasa CBO, λέει ότι τα πλαστικά αποτελούν απειλή για τις παραλίες. Σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι διπλό. «Πρώτον, εάν παραμείνουν στην παραλία τα πλαστικά, φράζουν τον τόπο αναπαραγωγής των ψαριών. Δεύτερον, ορισμένα είδη πλαστικών τρώγονται από τα ψάρια και πεθαίνουν λόγω της τοξικότητας. Εάν καταστραφεί το οικοσύστημα, τότε η παραλία θα σταματήσει να είναι αυτό που υποτίθεται ότι είναι».

Για τον Chokwe, οι προσπάθειες σαν αυτή του Oenga είναι ζωτικής σημασίας. «Δημιουργεί καλά έπιπλα και νομίζω ότι αυτό πρέπει να επαινεθεί γιατί σημαίνει τουλάχιστον ότι τα πλαστικά δε θα παραμείνουν στον ωκεανό». Η παραλία Tiwi δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, μεγάλο μέρος της ακτής της Κένυας αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με τα πλαστικά απόβλητα.

Με πληροφορίες από africanews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER