Εκτυπωμένες στολές, φουσκωτά drones και ηλεκτρικά διαστημόπλοια τα νέα «προϊόντα» της NASA
Κάθε χρόνο η NASA δέχεται ένα πλήθος προτάσεων από ερευνητικές ομάδες για κάθε λογής νέες αποστολές εξερεύνησης ή για ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνολογιών. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επιλέγει τις προτάσεις που θεωρεί πιο ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες και τις χρηματοδοτεί προκειμένου να παρουσιάσουν αξιόλογα αποτελέσματα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όσες από τις προτάσεις αποδείξουν ότι μπορούν πράγματι να ολοκληρωθούν με επιτυχία μπαίνουν τελικά στο επίσημο πρόγραμμα έρευνας και αποστολών της NASA.
Το πρόγραμμα ερευνητικών επενδύσεων ονομάζεται NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε τις προτάσεις που επέλεξε να χρηματοδοτήσει το 2022. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι η κατασκευή διαστημικών στολών μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Οι στολές αυτές προορίζονται για χρήση από τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη και θα έχουν την δυνατότητα να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα του Άρη σε οξυγόνο. Το μηχάνημα εκτύπωσης θα το έχουν μαζί τους οι αστροναύτες. Όταν φτάσουν στον Άρη, το μηχάνημα θα σκανάρει το σώμα του αστροναύτη και σε χρονικό διάστημα μίας ώρας θα φτιάχνει τη στολή στα μέτρα του.
Οι επιτελείς της NASA αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός φουσκωτού drone με σχήμα πτηνού, του BREEZE (Bioinspired Ray for Extreme Environments and Zonal Exploration), που θα εξερευνήσει την τοξική ατμόσφαιρα και τις καιρικές συνθήκες της Αφροδίτης.
Άλλη μια πρόταση που θα χρηματοδοτηθεί είναι ένα 100% αθόρυβο ηλεκτρικό αεροσκάφος που θα εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του Ήλιου για να αποκτά τρομερές ταχύτητες ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό σύστημα.
Ανάμεσα στις προτάσεις που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση είναι η κατασκευή μιας διαστημικής εγκατάστασης με μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που θα ευθυγραμμίζεται με τα επίγεια τηλεσκόπια επιτρέποντας τους να παρατηρούν τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών για τον εντοπισμό κάποιου ίχνους ζωής σε αυτούς.
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr