Η ενέργεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής

Η ενέργεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής

Για την Δρ. Αναστασία Μοσχόβη, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Καταλύτες και Ανακύκλωση Ε.Π.Ε και νικήτρια των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας 2023, η ενασχόληση με τον τομέα της ενέργειας είναι μία πρόκληση και, συνάμα, ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου ενός βιώσιμου, ενεργειακά, μέλλοντος. Για τις νέες γενιές επαγγελματιών η καταξιωμένη πορεία της κας Μοσχόβη στο χώρο αυτό, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά, πρότυπο.

Ε: Κυρία Μοσχόβη, ξεκινώντας θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πολύ σημαντική επιτυχία σας η οποία αναβαθμίζει τόσο την γυναικεία παρουσία, όσο και την Ελληνική δυναμική στο χώρο της ενέργειας και, ευρύτερα, της επιστήμης. Πείτε μας, πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε στον τομέα της ενέργειας; 

Α. Μοσχόβη: Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση εντείνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ το ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τους τρόπους διαχείρισης δευτερογενών πηγών αυξάνεται. Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών. Εμείς στη ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Καταλύτες και Ανακύκλωση Ε.Π.Ε. διακρίνουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα σε αυτές τις τεχνολογίες. Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες έχει το δικό της μοναδικό σύνολο ευκαιριών. Πρόκειται για έναν σύγχρονο και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο που αποτελεί πρόκληση για ένα νέο άνθρωπο, που βρίσκεται στην πιο παραγωγική ηλικία, να ασχοληθεί μαζί του. Η ενέργεια αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής. 

Ε: Ο τομέας της Ενέργειας έχει χαρακτηριστεί ως το «οξυγόνο της οικονομίας» ενώ ταυτόχρονα, η Ευρώπη θεσμοθετεί στην κατεύθυνση της επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Μπορείτε να μας πείτε, υπό το πρίσμα της έρευνας σας, πως αυτοί οι δύο νευραλγικοί παράγοντες μπορούν να συμπορευτούν και γιατί άπτεται, τελικώς, και της προσωπικής μας ευθύνης η ορθολογική κατανάλωση ενέργειας;  

Α. Μοσχόβη: Ο τομέας της Ενέργειας συνεισφέρει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία δίνοντας προστιθέμενη αξία, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας και προσελκύοντας επενδύσεις, είτε στον τομέα των ΑΠΕ ή στους τομείς της ανακύκλωσης κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών. Συνεπώς, ορθά έχει χαρακτηριστεί το οξυγόνο της ελληνικής οικονομίας.

Η πανδημία και ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία, ανέδειξαν το ζήτημα της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και κρίσιμων πρώτων υλών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μια δυνητική μείωση κατά 10% στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, θα είχε θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία, στο ΑΕΠ και την απασχόληση.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες ανακύκλωσης κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών που αναπτύσσουμε στο Τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας της ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Ε.Π.Ε, έχουν ως γνώμονα την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής αγοράς και βιομηχανίας από τρίτες χώρες στις πρώτες ύλες αυτές, στοχεύοντας στην αυτονομία της χώρας μας και της Ευρώπης γενικότερα. Επιπλέον, οι τεχνολογίες ανακύκλωσης της ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ καθιστούν τα ανακτηθέντα υλικά κατάλληλα για επανάχρηση σε ίδιες ή εφάμιλλες τεχνολογίες, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα της επεξεργασίας τους, περιορίζοντας τις ενεργοβόρες εξορύξεις, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ουδετερότητα και την κυκλική οικονομία.

Η φροντίδα του περιβάλλοντος, με αποτελεσματική ανακύκλωση, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας πρώτων υλών και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δε θα πρέπει να αποτελεί μόνο εταιρική ευθύνη, αλλά και προσωπική ευθύνη ώστε να γίνει αποτελεσματικότερα και ταχύτερα η Πράσινη Μετάβαση.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες ανακύκλωσης κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών που αναπτύσσουμε στο Τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας της ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Ε.Π.Ε, έχουν ως γνώμονα την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής αγοράς και βιομηχανίας από τρίτες χώρες.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Ε: Ηγείστε μίας ομάδας 15 νέων ερευνητών, σε μία Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε τομείς που -κατά παράδοση- δεν είχαν ως πρώτη επιλογή μία γυναίκα επαγγελματία σε θέση ευθύνης. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ευρύτερο αποτύπωμα αυτού του παραδείγματος, συνολικά, στην προσπάθεια διαμόρφωσης της κουλτούρας επιλογής εργαζομένου βάσει δεξιοτήτων και όχι φύλου;

Α. Μοσχόβη:  Σε έναν κλάδο όπως όπως αυτός της βιομηχανίας πρώτων υλών στον οποίο κυριαρχεί η ανδρική παρουσία, υπάρχουν και οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να εδραιωθούν σε θέσεις ευθύνης, έχοντας υπερκεράσει δυσκολίες, ανισότητες και εμπόδια, εμπνέοντας με το έργο τους. Οφείλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για την υποστήριξη των γυναικών στη βιομηχανία και την έρευνα, οι οποίες απασχολούνται και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς του βιομηχανικού τομέα σε όλο τον κόσμο, και συμβάλλουν στο μέλλον της Ενέργειας, της Βιομηχανίας και της Έρευνας.

Είναι σαφές ότι οι καιροί αλλάζουν, για αυτό είναι υποχρέωση μας να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή. Τα οφέλη για ολόκληρο τον κλάδο από την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στο εργατικό δυναμικό είναι πολλαπλά και προφανή.

Στην εταιρία ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ ΕΠΕ, έμπρακτα στηρίζουμε τη συμμετοχή των γυναικών συναδέλφων στη δια βίου μάθηση και την ανέλιξη σε διοικητικές θέσεις, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι γυναίκες είναι υποστηρικτικές ως προς την εργασία και τους συναδέλφους τους, μεταφράζουν και αξιοποιούν αποτελεσματικά δεδομένα και καταστάσεις.

Γνωρίζουμε ότι η ισοτιμία των ευκαιριών στην επαγγελματική εξέλιξη δε θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη μόνο των γυναικών αλλά είναι εξίσου κρίσιμο γυναίκες και άνδρες να επενδύσουν στην κατάρριψη των στερεοτύπων προς όφελος όλων στο χώρο εργασίας αλλά και την κοινωνία. Στη ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ ΕΠΕ, πρεσβεύουμε ότι κάθε συνάδελφος είναι σημαντικό να αξιοποιείται για τις δυνατότητες του, ανεξαρτήτως φύλου. 

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Ε: Η σύγχρονη γυναίκα επαγγελματίας καλείται να διαπραγματευτεί πλήθος προκλήσεων, σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο, με πρόσθετο συντελεστή υποχρεώσεων όταν κατέχει θέση ευθύνης. Με ποιον τρόπο ισορροπείτε τη δική σας ενέργεια ανάμεσα στην οικογένεια, την έρευνα αλλά και τον απαραίτητο -για κάθε άνθρωπο- προσωπικό χρόνο;

Α. Μοσχόβη:  Μπορώ να πω ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός που επέλεξα στην έρευνα και δη στο βιομηχανικό τομέα, είναι ιδιαίτερα απαιτητικός καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ειδικά στον Τομέα της Ενέργειας που δραστηριοποιούμαστε, οι τεχνολογίες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος και οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες. Παρ' όλα αυτά, αν μου δινόταν η ευκαιρία να επιλέξω ξανά προσανατολισμό, θα επέλεγα την Έρευνα γιατί σου προσφέρει μια καθημερινότητα γεμάτη προκλήσεις.

Σίγουρα, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, για να μην καταστούν ο προσωπικός και ο επαγγελματικός τομέας ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Οπωσδήποτε, για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες θα πρέπει να γίνεται επιμερισμός των ευθυνών και να υπάρχει υπομονή και κατανόηση.

Podcast: Ηγεσία, οργανωσιακή συμπεριφορά και ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER