Γιώργος Καραθανασόπουλος: Η υπερκόσμια επιστήμη των υλικών έχει τη Σελήνη ως σημείο μηδέν

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Η υπερκόσμια επιστήμη των υλικών έχει τη Σελήνη ως σημείο μηδέν

Ο τελειόφοιτος φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Καραθανασόπουλος έλαβε μέρος στο Space Station Design Workshop (SSDW) όπου είχαν στόχο την … υπερκόσμια επιστήμη υλικών. Επεξεργάζονταν σεληνιακό ρηγόλιθο με σκοπό τη παραγωγή πρώτων υλών!

Πριν από λίγες μέρες το RAWMATHUB.GR είχε την χαρά να συνομιλήσει, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, με τον Γιώργο Καραθανασόπουλο, φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμερική, μένει στη Ρόδο και ανακάλυψε την κλίση του στην Αεροδιαστημική, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε από μικρή ηλικία και με τη μουσική. Ακολουθούν περισσότερα και άκρως ενδιαφέροντα!

RAWMATHUB.GR: Γιώργο, γεννήθηκες στο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πέρασες τα εφηβικά και ενήλικά σου χρόνια στην Ρόδο. Πες μας τι κρατάς από το κάθε μέρος και γιατί;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Από την Αμερική δε θυμάμαι πολλά καθώς μετακομίσαμε όταν ήμουν ακόμα σε μικρή ηλικία, όμως θυμάμαι που έπαιζα με τους φίλους μου στη γειτονιά και τα αθλήματα που έκανα μετά το σχολείο. Όταν μετακομίσαμε στην Ελλάδα κατάλαβα πως η ζωή εδώ ήταν πιο ταχύρρυθμη αλλά δεν είχα κάποιο σοβαρό «πολιτισμικό σοκ». Σε αυτό αναμφίβολά βοήθησε η ηλικία μου. Τα εφηβικά μου χρόνια ήταν θα έλεγα αρκετά ήσυχα, με κύρια χόμπι τη μουσική και το καλοκαιρινά αθλήματα. Στα ενήλικα μου χρόνια από την άλλη, το καλοκαίρι εργάζομαι και κάνω windsurfing, ενώ το χειμώνα σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πάντα ανυπομονώ για το καλοκαίρι γιατί το βρίσκω σαν ευκαιρία να κάνω «αποτοξίνωση» από τον υπολογιστή και το διάβασμα/μάθημα, να πάρω γερές δόσεις βιταμίνης D και περάσω λίγο περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου.

RAWMATHUB.GR:  Μου έχεις αναφέρει ότι ασχολήθηκες από μικρή ηλικία με την μουσική. Τι σε ώθησε να ξεκινήσεις και τι είναι για σένα αυτή η ενασχόληση σήμερα; Αναμετρήθηκαν ποτέ μέσα σου οι θετικές επιστήμες με τη μουσική;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Ξεκίνησα να παίζω μουσική 12 ετών όταν πέρασα στο μουσικό σχολείο της Ρόδου. Εκεί έμαθα πιάνο, άλτο σαξόφωνο, καθώς και πολλαπλές λύρες (Κρητική, Πολίτικη, Καρπάθικη, Ροδίτικη). Η ώθηση ήρθε από το πάθος μου να ακούω μουσική και στη συνέχεια να εκφράζομαι μέσα από αυτήν. Πάντα θυμάμαι να έχω ένα MP3 player (είχα προλάβει και CD players) και ακόμα και σήμερα σπάνια φεύγω από το σπίτι χωρίς ακουστικά. Η μουσική δεν αναμετρήθηκε ποτέ μέσα μου με τις θετικές επιστήμες, αλλά τη χρησιμοποιώ ως απόδραση, ή ακόμα και για βελτίωση της μνήμης. Τελευταία ακούω συγκεκριμένο είδος μουσικής με βάση το μάθημα που διαβάζω, π.χ ακούω Tool όταν είναι μάθημα χημείας, Rage Against the Machine σε μαθήματα μαθηματικής φύσεως, κλασσική μουσική σε μαθήματα φυσικής, κ.λπ. 

Αγαπώ τη μουσική αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ ανταγωνιστικό με τις θετικές επιστήμες. Τη μουσική τη χρησιμοποιώ ως απόδραση ή ακόμα και για βελτίωση της μνήμης. 

RAWMATHUB.GR: Όταν πέρασες στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση για τη σχολή και το αντικείμενο της και πως άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, αν άλλαξε;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Το τμήμα καθώς και ο κλάδος της επιστήμης υλικών, αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου, ήταν κάτι που με ενδιέφερε. Κάτι που μου κέντρισε σχεδόν αμέσως το ενδιαφέρον και μου τράβηξε την προσοχή, είναι όταν μας δίδασκαν τις κρυσταλλικές δομές και διευθύνσεις, και είδα κρυστάλλους από διάφορα υλικά. Βρήκα εξαιρετικά εντυπωσιακό το πως η μικροδομή ενός υλικού επηρεάζει το υλικό μακροσκοπικά.

Άλλο εντυπωσιακό ήταν όταν παρασκευάσαμε νανοσωματίδια χρυσού-καδμίου, ή όταν συνθέσαμε υπεραγώγιμο υλικό (YBa2Cu3O7). Η εντύπωση μου στο αντικείμενο ολοένα και μεγάλωνε, αλλά αυτό που άλλαξε ήταν η κατεύθυνση μου στο κλάδο της επιστήμης των υλικών. Τα διάφορα εργαστήρια χημείας με καθοδήγησαν αρχικά στα πολυμερή όπου και έκανα την πρακτική μου άσκηση. Ακόμα μου αρέσουν πάρα πολύ, και ξέρω πως μπορώ να το συνδυάσω με την αεροδιαστημική, και με άλλα μου χόμπι όπως το 3D printing και το 3D designing.

RAWMATHUB.GR: Ήσουν μέλος της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας SpaceDot, η οποία δραστηριοποιείται στη διαστημική έρευνα και εσύ ασχολήθηκες με την αναδιπλούμενη κεραία (Antenna Deployment Mechanism - ADM). Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για την ομάδα, το project και το ρόλο σου σε αυτό και τι σε ώθησε τελικά, στην αεροδιαστημική έρευνα;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Η ομάδα Spacedot είναι μέρος του προγράμματος Fly Your Satellite! 3 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA). Ο στόχος της αποστολής είναι βιολογικής φύσεως. Πιο συγκεκριμένα, θα μελετηθεί η εξέλιξη σακχαρομυκήτων, καθώς και η επίδραση ραδιενέργειας και μικροβαρύτητας. Έχοντας ασχοληθεί με τρισδιάστατο σχέδιο για χόμπι, ήμουν μέλος της κατασκευαστικής υποομάδας (Structural subsystem), και σχεδίασα την αναδιπλούμενη κεραία.

Στο διάστημα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε υλικό λόγω της απουσίας ατμόσφαιρας και των μεγάλων θερμοκρασιακών μεταβολών. Οι αντίξοες αυτές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε outgassing (απελευθέρωση αερίου που διαλύθηκε /παγιδεύτηκε/ απορροφήθηκε στο υλικό κατά τη κατασκευή), αλλαγές στις μηχανικές ιδιότητες, κλπ. H SpaceDot μου έδωσε τη σπίθα για την αεροδιαστημική, καθώς δεν πίστευα ότι μέσω των σπουδών μου θα μπορούσα να μπω στο κλάδο αυτόν.

Η ομάδα SpaceDot είναι μέρος του προγράμματος Fly Your Satellite! 3 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA). H SpaceDot μου έδωσε τη σπίθα για την αεροδιαστημική, καθώς δεν πίστευα ότι μέσω των σπουδών μου θα μπορούσα να μπω στο κλάδο αυτόν.

RAWMATHUB.GR: Στο πλαίσιο της σχολής έχεις ασχοληθεί εντατικά και με τα πολυμερή. Θεωρείς ότι η αεροδιαστημική συνδυάζεται με τα πολυμερή; Και αν, με ποιο τρόπο;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Αν και όλα τα πολυμερή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κενό του διαστήματος, μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν και μέσα σε ενδιαιτήματα αστροναυτών (Astronaut Habitats), στολές, κλπ. Παραδείγματος χάριν, το Kevlar χρησιμοποιείται ως προστατευτική στρώση σε διαστημικές στολές, ο πολυεστέρας ως μονωτικό υλικό, το PEEK (Polyether Ether Ketone) ως δομικό υλικό, τα πολυαμίδια ως μονωτικά υλικά, και πολλές χρήσεις σε κόλλες.

Λόγω της χαμηλής πυκνότητας, του υψηλού/χαμηλού σημείου τήξης, της ολκιμότητας, της ηλεκτρικής αντίστασης, καθώς και λόγω του χαμηλού ενεργειακού κόστους για την παρασκευή αντικειμένων, τα πολυμερή είναι ιδανικά για το διάστημα, καθώς και για αποστολές που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον ανεφοδιασμό από τη Γη. Ήδη στο διαστημικό σταθμό υπάρχει 3D εκτυπωτής, και χρησιμοποιήθηκε εργαλείο που εκτυπώθηκε. Αυτό θα αποδειχθεί καίριας σημασίας σε μελλοντικές αποστολές, όπου ένα εργαλείο ή ένα ανταλλακτικό εξάρτημα μπορεί να πάρει μήνες να φτάσει από τη Γη, και πιστεύω πρέπει μελλοντικές αποστολές να ενσωματώνουν τέτοιες ενέργειες.

RAWMATHUB.GR: Το περασμένο καλοκαίρι ήσουν ο μοναδικός Έλληνας που έγινε δεκτός στο Space Station Design Workshop στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης, το οποίο έχει ως project τη δημιουργία μίας βάσης στη Σελήνη. Εσύ με ποιο κομμάτι ασχολήθηκες και ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Το κομμάτι μου ήταν ISRU Processing/Assembly. Το ISRU (In-Situ Resource Utilization) είναι μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία στο κλάδο της αεροδιαστημικής που έχει σκοπό τη συλλογή πρώτων υλών από τον προορισμό της αποστολής, μειώνοντας ραγδαία τη μάζα εκτόξευσης, το ποσοστό ανεφοδιασμού καθώς και τα κόστη της αποστολής. Έτσι, ο στόχος μου στην ομάδα ήταν η επεξεργασία των πρώτων υλών στη Σελήνη με σκοπό την παραγωγή 1000kg αλουμινίου, πυριτίου, και νερού ετησίως.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ίσως το ότι η αποστολή ήταν στη Σελήνη. Σε ένα εργαστήριο στη Γη, η αγορά και αποστολή, παραδείγματος χάριν, κάποιου καταλύτη ή η κάλυψη ενεργειακών αναγκών είναι αρκετά εύκολη και οικονομική. Η αποστολή στη Σελήνη ενός χιλιόγραμμου υλικού εκτιμάται να κοστίζει περίπου $1.8Μ! Ως εκ τούτου έπρεπε να βρεθούν οι οικονομικότεροι και απλούστεροι τρόποι επεξεργασίας και συναρμολόγησης από τις πρώτες ύλες έως τα προϊόντα –  κάτι που στην πορεία αποδείχτηκε αρκετά πολύπλοκο. 

Το ISRU (In-Situ Resource Utilization) είναι μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία στο κλάδο της αεροδιαστημικής που έχει σκοπό τη συλλογή πρώτων υλών από τον προορισμό της αποστολής, μειώνοντας ραγδαία τη μάζα εκτόξευσης, το ποσοστό ανεφοδιασμού από τη Γη, καθώς και τα κόστη της αποστολής.

Podcast: Ηγεσία, οργανωσιακή συμπεριφορά και ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία

RAWMATHUB.GR: Τι θεωρείς ότι κέρδισες από αυτή την εμπειρία σε κάθε επίπεδο (γνωσιακό, προσωπικό, κοινωνικό);

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Σε προσωπικό επίπεδο, κατάλαβα πως δεν πρέπει να αμφιβάλλω για τις γνώσεις μου και πως χρειάζεται να είμαι πιο σίγουρος για τον εαυτό μου. Μετά το πέρας του workshop, ζήτησα από τα άτομα της ομάδας μου να καταθέσουν ανώνυμα κριτική σχετικά με την επίδοση μου, γεγονός που στην πορεία αποδείχθηκε εξαιρετικά εποικοδομητικό, καθώς απάντησαν πράγματα που δεν περίμενα (τόσο θετικά όσο και σημεία που πρέπει να βελτιώσω).

Σε επίπεδο κοινωνικό, συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου έλειπαν τέτοιες εμπειρίες! Θεωρώ πως είμαι αρκετά εσωστρεφής και μέσω του Workshop είχα την ευκαιρία να ανοιχτώ και να προσπαθήσω να γνωρίσω τα άτομα τόσο στις ομάδες, όσο και μερικούς από τους ειδικούς που μας καθοδηγούσαν.

Τέλος από άποψη γνώσεων, διεύρυνα πολύ τις γνώσεις μου στο κλάδο της αεροδιαστημικής καθώς και τον τρόπο ομιλίας μου σε κοινό και τις παρουσιάσεις. Πάνω σε αυτό, θέλω να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι είχα επιλεγεί να είμαι ένας από τους παρουσιαστές σε ένα κωμικό debate! Ως μουσικός, δεν έχω θέμα να παίξω μπροστά σε άτομα, αλλά σε ομιλία στο ευρύ κοινό αγχωνόμουν αρκετά. Ως εκ τούτου, η όλη εμπειρία με βοήθησε να αναπτύξω και ένα κομμάτι της προσωπικότητας μου που δεν ήξερα ότι διέθετα.

RAWMATHUB.GR: Πέρα από τις γνώσεις που προσφέρει το συγκεκριμένο workshop, υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρότεινες σε φοιτητές να το παρακολουθήσουν;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Είναι πιστεύω μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα εκτός Ελλάδας και τώρα θέλω να γυρίσω και την υπόλοιπη Ευρώπη! Εάν κανείς ενδιαφέρεται για την αεροδιαστημική, το Workshop είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να καταλάβει εάν όντως είναι η σωστή επιλογή, καθώς είναι μια γεύση από το πως είναι να δουλεύει σε μια ομάδα με ποικίλο πολιτιστικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Το workshop επίσης σε φέρνει σε επαφή με ειδικούς στους τομείς τους γεγονός που βοηθάει και στη δικτύωση και στην εποικοινωνία. Επίσης, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να δημιουργήσεις δίκτυο ανθρώπων ίδιων ενδιαφερόντων, καθώς και να συζητήσεις για ιδέες και στόχους για το μέλλον

Το Workshop ήταν για εμένα μια τεράστια ευκαιρία να ανοιχτώ και να γνωρίσω άτομα τόσο στις ομάδες εργασίας όσο και μερικούς από τους ειδικούς που μας καθοδηγούσαν. Είναι επίσης μια συγκυρία να δημιουργήσεις δίκτυο ανθρώπων ίδιων ενδιαφερόντων καθώς και να συζητήσεις για ιδέες και στόχους γαι το μέλλον. 

RAWMATHUB.GR: Ποιοί είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σου;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου με κάποιο μεταπτυχιακό, οπότε ψάχνω να δω τις επιλογές μου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

RAWMATHUB.GR: Κλείνοντας, ξέρω πως το όνειρο σου είναι να δουλέψεις στον κλάδο της αεροδιαστημικής ή του Αμερικανικού Defence Industry. Θεωρείς ότι αυτοί οι δύο κλάδοι έχουν κοινά; Τι είναι αυτό που βρίσκεις ενδιαφέρον στην έρευνα της αμυντικής βιομηχανίας; Είναι ίσως μια ευκαιρία να δεις την εφαρμογή πολύ εξελιγμένων τεχνολογιών;

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Η αμυντική βιομηχανία έχει τεράστια αλληλοεπικάλυψη με την αεροδιαστημική. Η αποστολή Artemis 1 που αναμένεται να εκτοξευτεί σύντομα, είχε πολλούς κατασκευαστές που εργάζονται στην αμυντική βιομηχανία. Η Boeing, η Lockheed Martin, η Northrop, είναι όλες εταιρίες που θα ήθελα πολύ να εργαστώ στο μέλλον. Τα προγράμματα Mercury και Gemini χρησιμοποιούσαν τροποποιημένα ICBMs (Διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι) για να εκτοξεύσουν ανθρώπους στο διάστημα.

Από την αρχή του Space Race, η αμυντική βιομηχανία αποδείχτηκε «θεμέλιο» της σύγχρονης αεροδιαστημικής, και αναμφίβολά αυτοί οι δύο κλάδοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται παράλληλα. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πως πολλές τεχνολογίες που διευκολύνουν τη ζωή μας ξεκίνησαν από την αμυντική βιομηχανία όπως το GPS, οι κινητήρες τζετ, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το internet και η πυρηνική ενέργεια.

RAWMATHUB.GR: Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ! Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι κάνεις. 

Γιώργος Καραθανασόπουλος: Εγώ σας ευχαριστώ!

 

*Τον Γιώργο Καραθανασόπουλο μπορείτε να τον βρείτε στη διεύθυνση: 
www.linkedin.com/in/GeorgeKarathanasopoulos

 

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER