Christofer Catania: Η σύγχρονη εξορυκτική βιομηχανία χρειάζεται δεξιότητες και μια δυνατή ομάδα

Christofer Catania: Η σύγχρονη εξορυκτική βιομηχανία χρειάζεται δεξιότητες και μια δυνατή ομάδα

Ο CEO της MEC Mining, Christofer Catania, αναλύει σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη εξορυκτική βιομηχανία και τους ανθρώπους της: από τις ελλείψεις δεξιοτήτων μέχρι τη δημιουργία επιτυχημένων ομάδων, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας κάθε μέλους της ομάδας για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων ESG.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων, πιστεύετε ότι η εξορυκτική βιομηχανία ανταγωνίζεται άλλες βιομηχανίες τόσο για γενικευμένες όσο και για εξειδικευμένες δεξιότητες;

Christofer Catania: Ναι σίγουρα. Με τόσο υψηλές τιμές προϊόντων και ενεργές επενδύσεις γύρω από τις ορυκτές πρώτες ύλες, η έλλειψη δεξιοτήτων στον εξορυκτικό τομέα σίγουρα θα αυξάνεται. Τα τελευταία στοιχεία του Australian Bureau of Statistics δείχνουν αύξηση του εργατικού δυναμικού στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών, υποδηλώνοντας ότι λαμβάνουμε δεξιότητες από άλλους τομείς.

Η πανδημία επιδείνωσε περαιτέρω την έλλειψη δεξιοτήτων. Ακόμη και πριν από την πανδημία, ο τομέας αντιμετώπιζε προκλήσεις προσέλκυσης και διατήρησης εργαζομένων με γνώσεις τεχνολογίας σε παραδοσιακούς αλλά και αναδυόμενους ρόλους. Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, ο σημαντικότερος ίσως είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ευκαιρίες και τις επαγγελματικές διαδρομές που είναι διαθέσιμες στη βιομηχανία εξόρυξης, καθώς και στην έλλειψη κατανόησης των οφελών που έχει η συγκεκριμένη βιομηχανία για την κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των πτυχιούχων μεταλλειολόγων μηχανικών/μηχανικών ορυκτών πόρων παραμένει ελλειμματικός, με πολλούς φοιτητές να επιλέγουν να σπουδάσουν σε τομείς σχετικούς με τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά. Μετά την αποφοίτησή τους, τείνουν, ωστόσο, να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σε άλλους τομείς.

Ένα θετικό στοιχείο, με τα διακρατικά σύνορα πλέον ανοιχτά, είναι ότι ο κλάδος μπορεί να αξιοποιήσει μια ευρύτερη δεξαμενή εργαζομένων. Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων τόσο σε παραδοσιακά αντικείμενα όσο και σε αναδυόμενα.

Οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει επίσης να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους σπουδαστές και αποφοίτους, ακόμη και σε περιόδους ύφεσης, μέσω χορηγιών, παροχής εργασιακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια των διακοπών και προγραμμάτων απασχόλησης πτυχιούχων. Με τον τρόπο αυτό, τα Πανεπιστήμια θα διατηρήσουν τις κρίσιμες δεξιότητες στα προγράμματα σπιουδών τους και θα υποστηρίξουν, με τη σειρά τους, τον κλάδο μας στο μέλλον.

Όταν μιλάμε για δεξιότητες, από ποιους άλλους κλάδους θεωρείται ότι μπορούν να προσελκυθούν ταλέντα που θα βοηθήσουν στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη εξορυκτική βιομηχανία;

Christofer Catania: Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για προσέλκυση νέων ταλέντων και μιας ποικιλίας διαφορετικών συνόλων δεξιοτήτων για την προώθηση της καινοτομίας και τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην εξόρυξη. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η εύρεση ανθρώπων που κατανοούν τις ανάγκες του κλάδου της εξόρυξης, τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία σε αυτά. Οι άνθρωποι που είναι γνώστες της τεχνολογίας με εμπειρία σε καταστάσεις υψηλού ρίσκου και σε έργα μεγάλης κλίμακας θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι.

Η εστίαση στην πρόσληψη ατόμων με υπόβαθρο σε επιστήμη δεδομένων, τεχνολογία υπολογιστών και λογισμικό θα έχει διαρκώς αυξητική τάση, άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της εξόρυξης για να τους προσελκύσουμε στον τομέα μας, αντί να τους χάσουμε σε άλλους κλάδους. Μηχανικοί μεταλλείων, γεωλόγοι, τοπογράφοι και γεωτεχνικοί μηχανικοί είναι επίσης δύσκολο να βρεθούν και να διατηρηθούν στον τομέα.

Αυτοί οι ρόλοι που κατεξοχήν σχετίζονται με την εξόρυξη θα είναι καθοριστικοί για να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ατόμων που έχουν ψηφιακές δεξιότητες αλλά καθόλου γνώσεις σε σχέση με την εξόρυξη. Το «πάντρεμα» αυτών των δύο διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων που έχουν γνώσεις σε διαφορετικά αλλά τόσο απαραίτητα πεδία, θα βοηθήσει στην μεταφορά της γνώσης και θα προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στον κλάδο σε επίπεδο ανθρώπων.

Όπως ανέφερα εν συντομία παραπάνω, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η αντίληψη που έχει ο κόσμος για την εξορυκτική βιομηχανία θα αλλάξει από μια «βρώμικη» βιομηχανία, σε μια απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή βιομηχανία που τηρεί περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Η σύγχρονη κοινωνία εξακολουθεί να μην κατανοεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας, που όλοι απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, προέρχεται και τροφοδοτείται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες και οι ορυκτές πρώτες ύλες που απαιτούνται, μπορούν να εξαχθούν με βιώσιμο τρόπο.

Ως τομέας, πρέπει επίσης να προωθήσουμε ευέλικτες συνθήκες εργασίας και καλές συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζομένους μας, την κουλτούρα ενός υγειούς και ασφαλούς χώρου εργασίας και να παρέχουμε υποστήριξη για την επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων μας. Αν η εξορυκτική βιομηχανία είναι σε θέση να προσελκύει προσωπικό και εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, παρέχοντας κίνητρα και αξία, θα διαθέτει διαρκώς ηγετική θέση και την απαραίτητη κουλτούρα για να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Η ομάδα σας αποτελείται από επαγγελματίες από διάφορα υπόβαθρα. Πώς διασφαλίζετε ότι τα δυνατά σημεία κάθε μέλους της ομάδας τονίζονται και επιβραβεύονται, επιτρέποντας ταυτόχρονα μια ποικιλία απόψεων εντός της ομάδας που μπορεί να μην είναι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση;

Christofer Catania: Είμαστε μια ομάδα και δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτή τη λέξη. Είτε είστε εργοδηγός, πτυχιούχος μηχανικός ή ακόμη και διευθύνων σύμβουλος, όλοι έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες τους και ενθαρρύνονται για αυτό. Μια ιδέα μπορεί να ξεκινήσει από μικρή ή αβέβαιη και μόλις τη μοιραστείτε με μια σειρά διαφορετικών ανθρώπων με διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο και εμπειρίες, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι υπέροχο. Στην πραγματικότητα επιδιώκουμε να εκφράζονται όλα τα μέλη της ομάδας.

Είμαστε επίσης εξαιρετικά περήφανοι για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της MEC Mining, το οποίο προωθεί και υποστηρίζει νέους πτυχιούχους στη σταδιοδρομία τους μαζί μας. Πρόσφατα εξασφαλίσαμε συνεργασία με την AusIMM, η οποία θα υποστηρίξει περαιτέρω τις βέλτιστες πρακτικές και την τεχνική αριστεία στον τομέα. Επίσης διοργανώνουμε τακτικά, διάφορες συναντήσεις ή συζητήσεις με στόχο την υποστήριξη και προώθηση των ικανοτήτων της ομάδας και προσπαθούμε να προσθέσουμε αξία στον κλάδο μέσω της ανταλλαγής αυτής της γνώσης.

Από τη θέση ευθύνης που κατέχετε, ποιους θεωρείτε τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την προώθηση της καινοτομίας στον κλάδο;

Christofer Catania: Παρόλο που οι περισσότεροι ηγέτες θέλουν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα καινοτομίας είναι συχνά δύσκολο να το πετύχουν. Εάν η καινοτόμος νοοτροπία δεν είναι συνυφασμένη με το συνολικό πνεύμα ενός οργανισμού, η επιτυχία μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Η καινοτομία απαιτεί την ύπαρξη ταλέντων σε διαφορετικούς τομείς, την ανάληψη κινδύνων, τη δημιουργικότητα και χρόνο για σκέψη και ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό, χρειάζεται ηγέτες πρόθυμους να αποδεχτούν την πρόκληση και την ασάφεια που συνοδεύει την καινοτομία. Ωστόσο, η προώθηση καινοτόμων ιδεών αποτελεί προτεραιότητα για την εξορυκτική βιομηχανία και είναι κρίσιμο στοιχείο για τις ίδιες τις εταιρίες για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Πιστεύω επίσης ότι η πρόσληψη κορυφαίων επαγγελματιών και η δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος όπου αυτοί θα ευδοκιμήσουν πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα. Εάν οι εργαζόμενοι είναι ισορροπημένοι και χαρούμενοι, τότε παρατηρούμε λιγότερες απουσίες, βελτιωμένο ηθικό και απόδοση, καθώς και καινοτόμο σκέψη. Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και αφοσιωμένοι δεν αποσπώνται, και έτσι έχουν χρόνο να σκεφτούν και να εξετάσουν εναλλακτικές και καινοτόμες λύσεις για τη δουλειά τους.

Η βιομηχανία έχει εστιάσει περισσότερο από ποτέ στον τομέα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αλλά τα εξορυκτικά έργα αντιμετωπίζονται με όλο και περισσότερη δυσπιστία. Πώς μπορούν οι ηγέτες να βοηθήσουν όλους τους επαγγελματίες στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών -διευθυντές, εργαζόμενους πρώτης γραμμής, άτομα με συγκεκριμένες ευθύνες ESG- να κατανοήσουν τις δεξιότητες που οι ίδιοι μπορούν να προσφέρουν για να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα ESG;

Christofer Catania: Οι στόχοι του ESG φέρνουν την ανάγκη για νέους τύπους εργαζομένων στον τομέα, όπως επιστήμονες για το κλίμα και τα δεδομένα, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη βλαβών μηχανημάτων, στη λειτουργία πολλών αυτόνομων μηχανημάτων ή στη χρήση τεχνολογίας για το σχεδιασμό τοποθεσιών γεωτρήσεων. Οι ηγέτες μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή τόσο ενεργητικής ατομικής εκπαίδευσης όσο και προληπτικής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων ώστε να διευκολυνθεί η απαραίτητη διαφοροποίηση των ρόλων που ο καθένας θα αναλάβει.

Το ταξίδι για την επίτευξη των στόχων ESG πρέπει επίσης να οριστεί ως μέρος του μακροπρόθεσμου σκοπού μιας εταιρείας και της οικονομικής της θέσης. Είναι σημαντικό να ενσωματωθεί η βιωσιμότητα στη δουλειά κάθε εργαζομένου, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Τα οφέλη της περιβαλλοντικής διατήρησης πρέπει να κοινοποιούνται σε όλους και να γίνεται πλήρως κατανοητή η σημαντικότητά τους, έτσι ώστε κάθε άτομο να βλέπει την αειφορία και τη βιωσιμότητα όχι μόνο ως επιχειρηματική απαίτηση, αλλά και ως προσωπική ευθύνη.

Με πληροφορίες από ausimm.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER