O Δρ. Νικόλαος Αρβανιτίδης, Οικονομικός Γεωλόγος, εξηγεί το ρόλο της βιομηχανίας ΟΠΥ απέναντι στους δασμούς που επέβαλλε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και πως επηρεάζονται η μεταλλευτική πρόσβαση, η δυνατότητα διάθεσης, και «εν τέλει» οι αλυσίδες τροφοδοσίας των στρατηγικών και κρίσιμων ΟΠΥ (ΣΚΟΠΥ).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές του Μεξικού και του Καναδά και 10% σε προϊόντα από την Κίνα ξεκινώντας πιθανώς έναν εμπορικό πόλεμο. Στην αντεπίθεση πλέον, ο Καναδάς, η Κίνα και το Μεξικό απαντούν με σκληρά αντίποινα. Ο Καναδάς προχώρησε για παράδειγμα στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών 25% στα αμερικανικά προϊόντα. Οι τρεις χώρες είναι προμηθευτές ορυκτών και μετάλλων στις ΗΠΑ και αντιπροσώπευαν το 41% της συνολικής αξίας των αμερικανικών εισαγωγών ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ) το 2023 [1].
Ποια είναι όμως η συμμετοχή της βιομηχανίας ΟΠΥ στις εξελίξεις αυτές και πως επηρεάζονται η μεταλλευτική πρόσβαση, η δυνατότητα διάθεσης, και «εν τέλει» οι αλυσίδες τροφοδοσίας των στρατηγικών και κρίσιμων ΟΠΥ (ΣΚΟΠΥ);
Η Κίνα ανακοίνωσε λοιπόν ελεγχόμενες εξαγωγές πέντε ΣΚΟΠΥ που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αμυντική και άλλες βιομηχανίες, λίγα λεπτά μετά την έναρξη ισχύος του πρόσθετου δασμού 10% στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ [2]. Με την απόφαση της να περιορίσει το βολφράμιο και το ίνδιο, μεταξύ άλλων ΣΚΟΠΥ, υποδηλώνει την κυριαρχία της στην εξόρυξη και την επεξεργασία μιας σειράς ΣΚΟΠΥ ζωτικής σημασίας για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μαγνήτες και οπλικά συστήματα. Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, και την ευρωπαϊκή βιομηχανία με πολλαπλές επιπτώσεις στην ομαλή της λειτουργία.
Επίσης η Κίνα πρότεινε τον περιορισμό της εξαγωγής συγκεκριμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία ΣΚΟΠΥ λιθίου και γαλλίου, και την παραγωγή μπαταριών. Ακόμη απαγόρευσε την εξαγωγή των ΣΚΟΠΥ αντιμονίου, γαλλίου και γερμανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν απάντηση στον περιορισμό προμήθειας της Κίνας αμερικανικών τσιπ. Σημειώνεται ότι η Κίνα κυριαρχεί στην αλυσίδα εφοδιασμού για τις τρεις αυτές ΣΚΟΠΥ, τόσο στην εξόρυξη όσο και στην επεξεργασίας τους, αφού ελέγχει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.
Παρόμοιους περιορισμούς είχε επιβάλλει η Κίνα και το 2023, με την απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογίας για την επεξεργασία και διαχωρισμό των 17 ΣΚΟΠΥ σπανίων γαιών, αλλά την παραγωγή μόνιμων μαγνητών νεοδυμίου που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση οχημάτων, την λειτουργία ανεμογεννητριών και κατασκευή ηλεκτρονικών. Την ίδια χρονιά η Κίνα, που ελέγχει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής γραφίτη περιόρισε την εξαγωγή του, προκαλώντας προβλήματα στις βιομηχανίες μπαταριών λιθίου όπου χρησιμοποιείται. Το ίδιο συνέβη και με το μαγνήσιο.
Από την άλλη ο Καναδάς αναμένεται να εκτρέψει το αλουμίνιο προς την Ευρώπη μετά τους δασμούς των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το 56% περίπου των εισαγωγών προϊόντων αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από τον Καναδά [3].
Η αυξημένη προοπτική εισαγωγών Καναδικού αλουμινίου στην ΕΕ ενδέχεται να συμβάλλει στην ήδη διαφαινόμενη μείωση της τιμής του αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή αγορά. Οι τάσεις που καταγράφονται οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό αφού το 2024 η ΕΕ εισήγαγε από τον Καναδά σχεδόν 158.000 τόνους προϊόντων αλουμινίου, που κάλυψαν στο 2,9% των αναγκών της, ενώ το 2023 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 110.000 και 1,9%.
Σχετική βιβλιογραφία
1. https://www.spglobal.com/commodity-insights/
2. https://www.reuters.com/world/china/
3. https://www.reuters.com/markets/commodities/
Photo credits εξωφύλλου: mining.com
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο