Οικονομική βιωσιμότητα παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου στην Ελλάδα από εγχώρια μεταλλεύματα

Οικονομική βιωσιμότητα παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου στην Ελλάδα από εγχώρια μεταλλεύματα

Ο Μάριος Λεονάρδος, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρώην Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων Δ.Ε.Η., παρουσίασε τα βασικά βήματα για ένα νέο ξεκίνημα στην παραγωγή νικελίου στην Ελλάδα, σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς έρευνας και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Η τιμή του Νικελίου έχει υποστεί καθίζηση και έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που καθιστά το 35% της παγκόσμιας παραγωγής είναι ασύμφορο. Αιτία είναι η Ινδονησία η οποία προσθέτει συνεχώς χαμηλού κόστους δυναμικότητα και θα καλύπτει το ήμισυ της μελλοντικής παγκόσμιας ζήτησης.

Η ΛΑΡΚΟ με χαμηλή ποιότητα κοιτασμάτων, υψηλό κόστος εξόρυξης και ακριβή ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η συντήρηση του εργοστασίου της Λάρυμνας με σκοπό την πιθανή ταχεία επαναφορά του σε λειτουργία από επενδυτή που θα μπορούσε να το δουλέψει κυρίως με εισαγόμενο μετάλλευμα, πλουσιότερο σε νικέλιο από τα υπάρχοντα ελληνικά.

Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους πτωχά κοιτάσματα Νικελίου και Κοβαλτίου. Προτείνεται η στροφή της ΛΑΡΚΟ σε Υδρομεταλλουργία με εκχύλιση του μεταλλεύματος σε σωρούς. Η τεχνολογία αυτή, αναπτυγμένη ειδικά για τα Ελληνικά κοιτάσματα από το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, απαιτεί χαμηλού κόστους επενδύσεις και είναι οικονομικά βιώσιμη ακόμα και σε ακραία χαμηλές τιμές της αγοράς.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER