Η γυναίκα του σήμερα μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνει

Η γυναίκα του σήμερα μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνει

Γράφει η Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οι γυναίκες αντιμετώπισαν, ιστορικά, σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη της ισότητας σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής, κοινωνικής και οικογενειακής ζωής. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προς την ισότητα των φύλων και πρέπει να συνεχίσουμε για να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες.

Το Δεκέμβριο του 2021, σε ειδική εκδήλωση, παρουσίασα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2021-2025 παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΕΣΔΙΦ είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία, στερεότυπα και διακρίσεις και συνιστά ένα πλέγμα δράσεων για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική και πολιτική ζωή, τη γυναικεία εργασία και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, και για την εφαρμογή της οριζόντιας ενσωμάτωσης της οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές.

Όσον αφορά την Ισότητα των Φύλων, στο ΕΣΔΙΦ 2021-2025 προβλέπονται δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην άρση των φραγμών που εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην άμβλυνση των διακρίσεων που υφίστανται, δράσεις που ενθαρρύνουν το συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προάγουν την ισότητα στις αμοιβές, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα επαγγελματικά στερεότυπα λόγω φύλου, προωθούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών στην έρευνα και την τεχνολογία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Ο ν. 4808/2021, ο οποίος κύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με τη θέσπιση διατάξεων κατά της παρενόχλησης και της βίας στην εργασία και τη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος στην Ανεξάρτητη Αρχή «Επιθεώρηση Εργασίας» για την παρακολούθηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, δημιουργώντας ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας για τα θύματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Επιπρόσθετα επεκτάθηκε το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες, ενώ με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκαν εργασιακές διατάξεις που εξασφάλισαν στην Ελλάδα μια θέση μεταξύ των 12 χωρών παγκοσμίως που έχουν επιτύχει τη νομική ισότητα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2021-2025,  είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία, στερεότυπα και διακρίσεις

Με τον ν. 4921/2022 «Δουλειές ξανά», θεσπίζεται το πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης για τη «δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων», ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε μητέρες κατά την επιστροφή στην εργασία, μετά από τη γέννηση των παιδιών τους, να μπορούν να έχουν μαζί τους τα βρέφη, να τα θηλάζουν, αλλά και σε ώρες που δουλεύουν σε βάρδιες που δεν λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Αντικείμενο του προγράμματος -που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- είναι η επιδότηση επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων. Θεσπίστηκε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών και νηπίων, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο πιλοτικής εφαρμογής.

Όπως ανέφερα και ανωτέρω η γυναίκα του σήμερα μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνει. Από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των γυναικών να επιτύχουν απρόσκοπτα τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, η διαρκής εκπαίδευση και η κατάρτιση των γυναικών, μπορούν να μεταβάλλουν καθοριστικά τις έμφυλες ανισότητες. Είναι προφανές ότι η ισότιμη συμμετοχή είναι ένας δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος στόχος που είναι μπροστά μας για να επιτευχθεί.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER