του Alessandro Dazza, Chief Executive Officer στην IMERYS
Δεν είναι δυνατόν να φανταστούμε τον σύγχρονο κόσμο χωρίς εξορυκτικές δραστηριότητες. Οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι της Γης -από μέταλλα μέχρι βιομηχανικά ορυκτά- είναι ζωτικής σημασίας για τις κοινωνίες, τις οικονομίες μας και την καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η εξόρυξη υποστηρίζει τα ενεργειακά μας συστήματα, την παραγωγή τροφίμων, τις κατασκευές, τις μεταφορές και τις υποδομές μας -η λίστα είναι σχεδόν ατελείωτη.
Ένας κόσμος χωρίς εξόρυξη θα ήταν ένας κόσμος χωρίς τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας – από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι φάρμακα, τα τρόφιμα που τρώμε, τα κτίρια στα οποία ζούμε και κοινούμαστε. Σε επίπεδο IMERYS, αξίζει να αναφέρουμε ένα παράδειγμα ορυκτού που εξορύσσουμε και αξιοποιείται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας: ο καολίνης χρησιμοποιείται σε είδη υγιεινής και κεραμικά πλακίδια, σε καταλυτικούς μετατροπείς, σε φυσικά εντομοκτόνα, σε προϊόντα χάρτου αλλά και σε μονωτικά συστήματα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους.
Οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη
Η χρήση των φυσικών πόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη εδώ και αιώνες. Η κάλυψη της ζήτησης για αυτούς τους φυσικούς πόρους είναι απαραίτητη για τη στήριξη της συνεχούς προόδου και της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια κατανάλωση πρώτων υλών (από το 2018) πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2060 καθώς η παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται και το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται, ασκώντας διπλάσια πίεση στο περιβάλλον από αυτήν που βλέπουμε σήμερα. Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ένας παράγοντας που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης για φυσικούς πόρους έως το 2035 ακόμη περισσότερο και από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με το World Economic Forum.
Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις νέες μορφές παραγωγής καθαρής ενέργειας και τις σχετικές τεχνολογίες που την υποστηρίζουν, οι οποίες βασίζονται όλες στην εξόρυξη. Αυτό περιλαμβάνει επίσης, για παράδειγμα, τους ημιαγωγούς που αποτελούν τη βάση των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, η προηγμένη ρομποτική και ο κβαντικά συστήματα.
Παγκόσμιες προκλήσεις, μεταβαλλόμενες ανάγκες
Οι ανάγκες του κόσμου για φυσικούς πόρους μεταβάλλονται ραγδαία. Η αύξηση του πληθυσμού και ο καταναλωτισμός δοκιμάζουν τα όρια των σημερινών μοντέλων κατανάλωσης και ασκούν αυξημένη πίεση στα φυσικά συστήματα.
Με περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να αναμένεται να ζουν σε πόλεις έως το 2050, υπάρχει ήδη τεράστια αλλά και διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για νέες κατασκευές και βελτιώσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές. Οι αλλαγές στα παγκόσμια δημογραφικά στοιχεία και οι πιέσεις στον εφοδιασμό τροφίμων οδηγούν επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος.
Η αντιμετώπιση αυτών των περίπλοκων παγκόσμιων τάσεων απαιτεί δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, που συχνά περιλαμβάνει λεπτούς συμβιβασμούς και διακριτικές λύσεις. Η εξορυκτική βιομηχανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μόνη της, μπορεί ωστόσο να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων – για παράδειγμα, στην υποστήριξη της αυξανόμενης τάσης για πιο φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια και υποδομές. Απαιτούνται επίσης καινοτόμες λύσεις ορυκτών για την προστασία των καλλιεργειών από χωροκατακτητικά είδη, για την αντιμετώπιηση της υποβάθμισης της ποιότητας των γεωργικών εκτάσεων, των ασθενειών των καλλιεργειών και νέα γενιά φυτοφαρμάκων.
Ο εξορυκτικός κλάδος μπορεί και πρέπει να παίξει βασικό ρόλο στην καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων και στη δημιουργία μιας πιο κυκλικής αλυσίδας αξίας προκειμένου για την άμβλυνση των πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό απαιτεί μια αλλαγή στον τρόπο που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε προϊόντα γενικά: ανάπτυξη εξυπνότερων μεθόδων παραγωγής, παράταση της διάρκειας ζωής των διαθέσιμων πόρων, εύρεση εναλλακτικών πρώτων υλών, μείωση ή καλύτερη χρήση των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανακατασκευή ώστε να προκύπτουν διαρκώς τα απαραίτητα προϊόντα με χρήση όλο και λιγότερων πρώτων υλών.
Όλα αυτά απαιτούν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση της εξόρυξης, με πιο βιώσιμη χρήση των πόρων και με υψηλότατα περιβαλλοντικά και ηθικά πρότυπα. Η IMERYS, ως παγκόσμιος ηγέτης στις εξειδικευμένες λύσεις που βασίζονται σε ορυκτά, δεσμεύεται να "ξεκλειδώσει" το δυναμικό των ορυκτών με αειφορικό τρόπο.
Υποστήριξη της μετάβασης σε καθαρές εκπομπές
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί επείγουσα δράση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά όρια που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.
Αυτό οδήγησε σε μια δραματική αλλαγή της κοινής γνώμης και σε μεταβαλλόμενες προσδοκίες μεταξύ των πελατών, των επενδυτών, των ρυθμιστικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών της εξορυκτικής βιομηχανίας. Και φυσικά είναι πλέον έντονη η ανάγκη για πιο βιώσιμες λύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα -τα βιομηχανικά ορυκτά αποτελούν βασικό κομμάτι αυτών των λύσεων.
Ταυτόχρονα, η εμφάνιση νέων τεχνολογιών ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες ανάγκες και χρήσεις φυσικών πόρων για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση.
Για παράδειγμα, τα συστήματα παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας χαμηλών εκπομπών είναι μεγαλύτερης έντασης ορυκτών από τα αντίστοιχα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι συσκευές που καταναλώνουν "πράσινη" ενέργεια, από αυτοκίνητα έως τουρμπίνες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 500% αύξηση στην εξόρυξη ορυκτών όπως ο γραφίτης, το λίθιο και το κοβάλτιο για να καλύψουν τη ζήτηση για τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Τα ηλεκτρικά οχήματα από μόνα τους απαιτούν εξαπλάσιες εισροές ορυκτών από τα συμβατικά αυτοκίνητα, καθώς και αυξημένες ποσότητες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Μέταλλα και ορυκτά, όπως το πυρίτιο που χρησιμοποιείται στα φωτοβολταϊκά στοιχεία, είναι θεμελιώδη για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών.
Εν ολίγοις, ο κόσμος δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τις εκπομπές άνθρακα χωρίς εξόρυξη τουλάχιστον μερικών από τους μη ανανεώσιμους πόρους του. Η ενεργειακή μετάβαση, επομένως, παρουσιάζει συναρπαστικές νέες ευκαιρίες για τον τομέα της εξόρυξης να δημιουργήσει αξία για τους πελάτες του και τον ευρύτερο κόσμο μακροπρόθεσμα. Ο κόσμος χρειάζεται την τεχνογνωσία του εξορυκτικού κλάδου για την υποστήριξη όλων των τύπων επιχειρήσεων σε όλη την αλυσίδα αξίας για την επίτευξη του στόχου των χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η βιωσιμότητα είναι, επομένως, καταλύτης για την ανάπτυξη και τη θεμελιώδη αλλαγή σε ολόκληρο τον κλάδο.
Αλλαγή της στάσης των επενδυτών
Οι επενδυτές στη βιομηχανία της εξόρυξης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στον μετριασμό των περιβαλλοντικών κινδύνων και στη στήριξη της μετάβασης στο net zero μέσω των ίδιων των κεφαλαίων τους.
Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι ΜΚΟ, προσθέτουν διαρκώς πιέσεις παρά τις προσπάθειες της εξορυκτικής βιομηχανίας να ανεβάσει τον πήχη στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ζητημάτων διακυβέρνησης (ESG), οι επενδυτές επαναξιολογούν όλο και περισσότερο τον κλάδο από την άποψη του κινδύνου και προσπαθούν να μειώσουν την έκθεση των χαρτοφυλακίων τους σε κινδύνους.
Πρωτοβουλίες όπως το EU Sustainable Finance Framework που έχει σχεδιαστεί για να κατευθύνει τα επενδυτικά κεφάλαια προς βιώσιμες και αειφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποτελούν σαφή ένδειξη της κατεύθυνσης στην οποία πρέπει να κινηθούν οι όποιες επενδύσεις, χωρίς φυσικά να αποκλείεται νέο μεγαλύτερο επίπεδο ρυθμιστικού ελέγχου της επενδυτικής κοινότητας.
Υπό την αυξανόμενη πίεση να δείξουν τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα, όλο και περισσότεροι κοινωνικά υπεύθυνοι επενδυτές ελέγχουν τα χαρτοφυλάκια τους με βάση τα κριτήρια ESG και εγγράφονται για λήψη αναφορών από τις εταιρίες σχετικά με το κλίμα. Οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες και οι ασφαλιστές αναζητούν τη συνεργασία με εταιρείες εξόρυξης σε αυτά τα θέματα.
Αυτό επιβαρύνει τις εταιρείες εξόρυξης με τη διαρκή απαίτηση να απαντούν σε περισσότερες ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα, να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις και να αρθρώνουν μια συνεκτική αφήγηση γύρω από τις δράσεις ESG που υλοποιούν – για παράδειγμα πώς μειώνουν τις εκπομπές CO2 ή πώς διατηρούν τη βιοποικιλότητα. Το βάρος της απόδειξης βαρύνει όλο και περισσότερο τις εταιρείες εξόρυξης ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες και απαιτήσεις των επενδυτών προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.
Ανεβάζοντας τα standards
Η αλλαγή νοοτροπιών και οι διαρκείς έλεγχοι από πλευράς των κυβενρήσεων και του κοινού προς την εξορυκτική βιομηχανία σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα για να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά μας.
Ενώ υπάρχει πληθώρα προτύπων και κανονισμών που αφορούν τις εταιρείες εξόρυξης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη στο πλαίσιο των πολιτικών της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, υπάρχει ακόμη μικρή παγκόσμια συναίνεση σχετικά με το πού πρέπει να τεθεί ο πήχης ή ακόμη ποιος πρέπει να αποφασίσει για το πού θα τεθεί ο πήχης.
Μια εταιρεία εξόρυξης μπορεί να είναι πλήρως δεσμευμένη σε υπεύθυνα πρότυπα εξόρυξης, αλλά η τήρηση αυτών των προτύπων έχει σημαντικό κόστος, κυρίως την κεφαλαιουχική δαπάνη που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων τεχνικών λύσεων, καθώς και τους πρόσθετους ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για τη μέτρηση, πόσο μάλλον την τήρησή τους. Αυτά τα πρόσθετα κόστη πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλη την αλυσίδα αξίας. Επίσης, δυνητικά θέτουν σε μειονεκτική θέση όσες εταιρείες εξόρυξης αναλαμβάνουν σοβαρά τις ευθύνες τους και εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα.
Σχετικά με την Imerys
Στην Imerys, το να ενεργεί η εταιρεία με υπευθυνότητα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που είναι και του τι κάνει. Αυτό πηγαίνει πέρα από τη διατήρηση της φήμης της εταιρείας και της άδειας λειτουργίας της - είναι θεμελιώδες για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και τη βιωσιμότητά της ως επιχείρηση.
Ως παγκόσμια επιχείρηση – με 16.900 υπαλλήλους, περίπου 90 ενεργά ορυχεία, 245 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και παρουσία σε 40 χώρες, εξυπηρετώντας περισσότερους από 15.000 πελάτες σε 142 χώρες – η Imerys λαμβάνει τις ευθύνες που έχει απέναντι στον κόσμο εξαιρετικά σοβαρά. Αυτό περιλαμβάνει την ανάληψη σαφών δεσμεύσεων σε σχέση με την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών της επιπτώσεων όπως και την επένδυση σε μια επιχειρηματική λειτουργία αφιερωμένη στην εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων.
Με πληροφορίες από Mining today