Δρ. Ν. Αρβανιτίδης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ του Κανονισμού για τις ΣΚΟΠΥ

Δρ. Ν. Αρβανιτίδης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ του Κανονισμού για τις ΣΚΟΠΥ

Πριν από περίπου 10 ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε και υιοθέτησε με απόλυτη πλειοψηφία τον Κανονισμό για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατηγικών. Ο Δρ. Νικόλαος Αρβανιτίδης, Οικονομικός Γεωλόγος, EU Critical Mineral Raw Materials Expert, εξηγεί γιατί η πρόσβαση σε αξιόπιστες κοιτασματολογικές πηγές, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αυτάρκειας της ΕΕ.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο δέχθηκε, με άλλα λόγια, ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν στην πράξη οι στόχοι του Κανονισμού για την διασφάλιση προμήθειας και εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε Στρατηγικές και Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΣΚΟΠΥ) για να υπάρξει η ζητούμενη και πολυπόθητη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση.

Είναι γεγονός ότι η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση και εξέλιξη έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάρτηση της ΕΕ σε ΣΚΟΠΥ από τρίτες χώρες (Σχήμα 1), κάτι που με την σειρά του έχει επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα σχετικών αλυσίδων αξίας, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί εμπόδια στην πραγματοποίηση της πράσινης οικονομίας. Οι γενικότερα χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης μεταλλευτικών έργων δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ταχύτητα και το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

Σχήμα 1: Κάθε κύκλος δείχνει τη συνολική παραγωγή διαφόρων ΣΚΟΠΥ για κάθε χώρα, υπολογιζόμενη σαν ποσοστό κατά βάρος και αντιπροσωπεύει το μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή (πηγή: https://www.sgu.se/en/mineral-resources/critical-raw-materials/)

Έτσι λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται αποφασισμένο μέσα από την νομοθετική πλατφόρμα του Κανονισμού ΣΚΟΠΥ να δρομολογήσει την οριστική επίτευξη των παρακάτω στόχων με καταληκτικό χρονικό ορίζοντα το 2030:

  • Το 10% των απαιτούμενων αναγκών για ΣΚΟΠΥ να εξορύσσεται από ευρωπαϊκά κοιτάσματα με υπεύθυνο τρόπο και βιώσιμες διαδικασίες, κάτι που απαιτεί εντατικοποίηση της κοιτασματολγικής έρευνας και ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης
  • Το 20% των επεξεργασμένων προϊόντων ΣΚΟΠΥ που εισάγονται να παράγονται εντός της ΕΕ, μια σημαντική τεχνολογική προσέγγιση που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα αυτόνομων ευρωπαϊκών αλυσίδω αξίας ΣΚΟΠΥ
  • Το 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης κάθε συγκεκριμένης ΣΚΟΠΥ να προέρχεται από ανακύκλωση «εν γένει» αποβλήτων, κάτι που σταδιακά αυξάνει την επενδυτική προοπτική βιομαηχανικής αξιοποίησης δευτερογενών κοιτασματολογικών πηγών ΣΚΟΠΥ.
  • Το 65% είναι το ανώτατο όριο εξάρτησης μιας ΣΚΟΠΥ από μια συγκεκριμένη τρίτη χώρα στην κατεύθυνση σταδιακής γεωπολιτικής απεξάρησης της ΕΕ στις ΣΚΟΠΥ που χρειάζεται.

Στις στρατηγικές προθέσεις του Κοινοβουλίου βρίσκεται επίσης η διασφάλιση της πρόσβασης σε ΣΚΟΠΥ μέσα από βιώσιμες εμπορικές συνεργασίες με τρίτες χώρες. Επίσης προτεραιότητα αποτελεί η διευκόλυνση και η συνεκτική πολιτική προσέγγιση απέναντι σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην παραγωγική αξιοποίηση ΣΚΟΠΥ σε όλο το εύρος των σχετικών τους αλυσίδων αξίας.

Οι βιώσιμες προσεγγίσεις αξιοποίησης τους βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αξιών που επιδιώκουν να είναι παγκόσμιο πρότυπο, όπως για παράδειγμα είναι οι διαβουλεύσεις με θεσμικούς φορείες και εκπροσώπους της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ έχει μπροστά της ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα στόχων σχετικά με την ενίσχυση αυτάρκειας της σε ΣΚΟΠΥ, κάτι φυσικά που συνεπάγεται την λήψη επισταμένων αποφάσεων ώστε να υπάρξουν πρακτικές δράσεις και αποτελέσματα.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER