Αγαπητή generation Z - του Θ. Αποστολόπουλου

Αγαπητή generation Z - του Θ. Αποστολόπουλου

Ο κ. Θεόδωρος Αποστολόπουλος είναι Σύμβουλος Διοίκησης ΑΕΒΕ Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου Πεντέλης και μέλος Δ.Σ του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Η παρεξηγημένη γενιά ήταν, είναι και θα είναι πάντα η επόμενη.

Η γενιά κληρονόμος κάθε προόδου, επιτυχίας, αστοχίας και εγκλήματος.

Σας παραδίδουμε ένα κόσμο που δε νομίζω ότι οποιοσδήποτε από σας μπορεί να πάει σχολείο, να διασκεδάσει, να πάει στο πανεπιστήμιο, σε διαδήλωση, σε εκδρομή χωρίς το κινητό του τηλέφωνο, το tablet του ή τον Η/Υ του.

Όλα τα ανωτέρω κατασκευάζονται με υλικά που προέρχονται από πρώτες ύλες που προσφέρει απλόχερα το υπέδαφος του πλανήτη μας και εξορύσσονται από λατομεία, μεταλλεία, ορυχεία και γεωτρήσεις.

Εάν αύριο το πρωί σταματήσουμε την εξόρυξη, εσείς στα παιδιά σας θα δώσετε μαρμαρόπλακες ή παπύρους για να στέλνουν τα SMS; (το χαρτί χρειάζεται ανθρακικό ασβέστιο για τη λεύκανση του και το μολύβι γραφίτη).

Εάν κλείσουμε τα «κακά» μεταλλεία – που δυστυχώς δεν μπορούμε να κρύψουμε πίσω από την αυλή του γείτονα – θα μείνετε σε αχυροκαλύβες; Τα σπίτια μας είναι προϊόντα σύνθεσης ορυκτών πρώτων υλών. Θα μετακινήστε με τα πόδια; Γιατί και τα πάσης φύσεως οχήματα χρειάζονται ορυκτά για να κατασκευαστούν.

Ωραία λοιπόν να μην εξορύσσουμε, αλλά με το μαγικό μας ραβδί να παράξουμε Ηλεκτρική Ενέργεια από άλλες πηγές πλην ορυκτών. Τα φωτοβολταϊκά πάνελς και οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται ορυκτά για να υπάρξουν. Και μετά τα EV οχήματα του μέλλοντος χρειάζονται μπαταρίες για να κινηθούν.

Επομένως είναι μάλλον άτοπο να συζητάμε για επιστροφή στον πρωτογονισμό. Αντ’ αυτού ας δούμε πως πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Όλα γύρω μας κατασκευάζονται με υλικά που προέρχονται από εξορυσσόμενες πρώτες ύλες που
προσφέρει απλόχερα το υπέδαφος του πλανήτη μας. Είναι μάλλον άτοπο, λοιπόν, να συζητάμε για επιστροφή στον πρωτογονισμό. Αντ’ αυτού ας δούμε πως πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Η μικρή μας χώρα που είναι γενναιόδωρα προικισμένη σε πάρα πολλούς τομείς έχει και μεγάλη ποικιλία ορυκτών (κάποια με παγκόσμιες πρωτιές).

Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον κύριο που άλλαξε την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της χώρας, στην πιο δύσκολη φάση μίας παγκόσμιας κρίσης, να εμπνεύσει με τους συνεργάτες του μία πολιτική για την διαχείριση του ορυκτού μας πλούτου ώστε το 3,5% της συμβολής στο ΑΕΠ να περάσει και το 5%.

Δεν χρειάζονται άλλες επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσιακούς που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να λένε ότι οι υπηρεσίες τους είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να εγκριθούν άδειες, περιβαλλοντικές μελέτες και χίλιες δυό διαδικασίες που σχετίζονται με την λειτουργία των εκμεταλλεύσεων.

Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε από την δικιά σας γενιά να προσεγγίσει επιστημονικά, την οικολογία, τη διαχείριση των πρώτων υλών, να προσφέρει μέσω R&D νέες προτάσεις για εξέλιξη της τεχνολογίας των εξορύξεων, την εφαρμογή της ρομποτικής, την εξέλιξη μορφών ΑΙ, με τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση της οικονομικότητας των εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στους δύσκολους χώρους των εξορύξεων. Χρειάζεται όραμα, φαντασία και πολλή χαμαλοδουλειά.

Ήρθε η ώρα η δικιά σας γενιά να προσεγγίσει επιστημονικά, την οικολογία, τη διαχείριση των πρώτων υλών, τις εφαρμογές της τεχνολογίας στην εξόρυξη με στόχο τη μεγιστοποίηση της οικονομικότητας των εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στους δύσκολους χώρους των εξορύξεων. Χρειάζεται όραμα, φαντασία και πολλή χαμαλοδουλειά.

Οι αφορισμοί, οι υπερβολές, οι στείρες αντιδράσεις επί πάντων ανήκουν στην δικιά μας γενιά (generation F από τον Frappe) και δεν οδήγησαν πουθενά.

Είσαστε σαφώς μια καλύτερη γενιά, απαλλαγμένη από πολλά κόμπλεξ που δυστυχώς μας κληρονόμησαν και εμάς οι πρόγονοι μας, μια γενιά με πληθώρα πληροφόρησης και εικόνων που βοηθούν στην εξέλιξη του είδους. Προς το παρόν διασκεδάστε αλλά προετοιμαστείτε για το αύριο.

Και σαν καλά παιδιά που είσαστε, το βράδυ που πλένετε τα δόντια σας θυμηθείτε ότι η οδοντόπαστα έχει και ανθρακικό ασβέστιο και φθορίτη και ορυκτά νατρίου μεταξύ των άλλων αγαπητή generation Z.

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER