Το Lightyear 0 είναι εδώ — το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο έτοιμο για παραγωγή!

H Lightyear ανακοίνωσε και παρουσίασε, στις 9 Ιουνίου 2022, σε παγκόσμια διαδικτυακή πρεμιέρα, το πρώτο έτοιμο προς παραγωγή ηλιακό αυτοκίνητό της, το Lightyear 0.

Η Ολλανδική εταιρεία παραγωγής του Lightyear 0 παρουσίασε την τελική σχεδίαση, τις μοναδικές προδιαγραφές και τις επαναστατικές δυνατότητες του αυτοκινήτου. Οι βασικές τεχνολογίες που κάνουν το Lightyear 0 μοναδικό — πρωτοπόρο σε απόδοση — προέκυψαν καθώς η εταιρεία επαναξέτασε τις ρίζες, την αποστολή και τη στρατηγική της. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί η πρώτη και αποκλειστική σειρά Lightyear 0 θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου στόχου που θα εκτείνεται σε κάθε γωνιά της γης: καθαρή κινητικότητα για όλους, παντού

Γιατί Lightyear 0;

Η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να αλλάξει πορεία. Κάθε χρόνο, τα αυτοκίνητα διανύουν παγκοσμίως 9.460.000.000.000 χιλιόμετρα κινούμενα με ορυκτά καύσιμα. Είναι πολλά! Στην πραγματικότητα, είναι ένα έτος φωτός (lightyear). Στόχος μας είναι ο κόσμος να οδηγεί με ηλιακή ενέργεια ένα έτος φωτός σε χιλιόμετρα μέχρι το 2035.

Ο Lex Hoefsloot, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολλανδικής εταιρείας, εξηγεί: «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο κλιμακώνεται η χρήση τους. Μέχρι το 2030, μπορούμε να περιμένουμε 84 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα (EVs) στους δρόμους μόνο στην Ευρώπη. Προφανώς η πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης δεν θα μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για να ελαχιστοποιηθεί η φόρτιση με καλώδιο και να μεγιστοποιηθεί η εμβέλεια, η στρατηγική της βιομηχανίας, μέχρι στιγμής, ήταν η προσθήκη αξιόπιστων μπαταριών. Αυτό αυξάνει το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή το οποίο με τη σειρά του αυξάνει το βάρος των οχημάτων και την ανάγκη για σταθμούς φόρτισης υψηλής ισχύος. Η στρατηγική μας αντιστρέφει αυτήν την προσέγγιση. Το Lightyear 0 προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία με λιγότερη μπαταρία, μειώνοντας το βάρος και τις εκπομπές CO₂ ανά όχημα». 

Image

Το Lightyear  0 σε αριθμούς — Προδιαγραφές

Το Lightyear 0 εμπνέεται από την προσεκτική ισορροπία της φύσης, όπως και εμείς. Σχεδιάσαμε ένα αυτοκίνητο με το δικό του οικοσύστημα απόδοσης — ισορροπημένο και σε πραγματικές διαστάσεις — κατασκευασμένο για να αποδίδει εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία: στην καθημερινή ζωή

Image

Νέα δεδομένα φόρτισης

Η βελτιστοποιημένη ηλιακή οροφή και ο ολιστικός σχεδιασμός σημαίνουν ότι το αυτοκίνητο μπορεί να κινείται για εβδομάδες, ακόμη και μήνες, χωρίς φόρτιση. Σε κλιματολογικές συνθήκες με συχνή νέφωση, θέτοντας ως βάση μια μέση διαδρομή των 35 χιλιομέτρων την ημέρα, το Lightyear 0 μπορεί να κυκλοφορεί έως και δύο μήνες χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Σε πιο ηλιόλουστες χώρες, το διάστημα αυτό μπορεί να είναι έως και επτά μήνες. Επιπλέον, η τεχνολογία του αυτοκινήτου δίνει τη δυνατότητα  οποιαδήποτε πρίζα στον κόσμο να γίνεται σταθμός φόρτισης. Συνδεδεμένο ακόμη και σε μια οικιακή, κοινή, πρίζα, το Lightyear 0 μπορεί να φορτίζει για εμβέλεια 32 χιλιομέτρων ανά ώρα. Και για το Lightyear 0, η εμβέλεια δεν ξεκινά και δεν τελειώνει με βύσματα και πρίζες. Ο ήλιος είναι η πηγή του!

Image

Βιώσιμος σχεδιασμός

Ο βιώσιμος σχεδιασμός αντανακλά σε κάθε σημείο του εσωτερικού του Lightyear 0 που είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Το σαλόνι είναι vegan, φιλικό προς το περιβάλλον, με δέρμα φυτικής προέλευσης, υφάσματα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET και ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία από ράταν που έχει χρησιμοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο.

Το εξωτερικό του αμαξώματος του Lightyear 0 είναι επίσης κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο άνθρακα και συγκεκριμένα από υπολειμματικά υλικά από ανθρακονήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένα.

Image

Πότε θα αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους το Lightyear 0;

Το 2022 είναι μια σημαντική, μια φωτεινή (light) χρονιά για την κινητικότητα. Τα ηλιακά αυτοκίνητα θα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη. Τον Ιούνιο θα προσφερθούν τα πρώτα test drives. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η παραγωγή, με τα πρώτα αυτοκίνητα να φτάνουν στους οδηγούς τους τον Νοέμβριο του 2022.

Το lightyear 0 θα βρεθεί σε μια πόλη κοντά σας, σύντομα!

Πηγή: https://lightyear.one

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER