Νέο ορυχείο λιθίου στη Γαλλία θα μπορούσε να προμηθεύει μπαταρίες για 700.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως

Ένα ορυχείο με δυνατότητα παροχής λιθίου για 700.000 μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως, πρόκειται να ανοίξει στη Γαλλία. Το τεράστιο έργο εξόρυξης - που ανακοινώθηκε από τη γαλλική εξορυκτική εταιρεία Imerys - θα λειτουργήσει στο χώρο του υπάρχοντος λατομείου καολίνη στην περιοχή Beauvoir στην Κεντρική Γαλλία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η περιοχή εκμετάλλευσης περιέχει ένα εκατομμύριο τόνους λιθίου, βάσει δεδομένων από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, ποσότητα ικανή για εξόρυξη 34.000 τόνων λιθίου ετησίως για μία περίοδο 25 ετών. Το λίθιο είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά η εξόρυξή του μπορεί να έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες. Η Ε.Ε επί του παρόντος εισάγει τη συντριπτική πλειοψηφία του λιθίου που χρησιμοποιεί.

Τι είναι το λίθιο και γιατί το χρειάζεται η Ευρώπη;

Καθώς οι χώρες και οι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν αυξηθεί. Τον Δεκέμβριο του 2021, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα οχήματα για πρώτη φορά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη Δυτική Ευρώπη, αγοράστηκαν 176.000 νέα ηλεκτρικά οχήματα σε σύγκριση με 160.000 πετρελαιοκίνητα.

Η Ε.Ε σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035. Ωστόσο, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, οι προμηθευτές απαιτούν τεράστιες ποσότητες μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών. Το λίθιο είναι το πιο κοινό από αυτά τα μέταλλα μαζί με τον γραφίτη και το κοβάλτιο.

Για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα, η Ε.Ε θα χρειαστεί 18 φορές περισσότερο λίθιο έως το 2030 σε σύγκριση με αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα και σχεδόν 60 φορές περισσότερο έως το 2050. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει μόνο ένα ορυχείο λιθίου σε λειτουργία, στην Πορτογαλία, που σημαίνει ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές. Συνολικά, η Ε.Ε εισάγει το 78% του λιθίου της από τη Χιλή, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρέχουν το 8% και το 4% αντίστοιχα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι «το λίθιο και οι σπάνιες γαίες θα γίνουν σύντομα πιο σημαντικές από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο ορυχείο λιθίου της Imerys θα είναι λειτουργικό έως το 2028.

Είναι το λίθιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι πολύ επιβλαβή για τον πλανήτη. Γενικά, οι μεταφορές παράγουν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών άνθρακα της Ε.Ε και οι οδικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% αυτών των εκπομπών.

Όπως κάθε είδους εξόρυξη πρώτων υλών σχετίζεται με περιβαλλοντικά προβλήματα έτσι και η εξόρυξη λιθίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Γενικά η εξόρυξη πρώτων υλών μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση του εδάφους, έλλειψη νερού, απώλεια βιοποικιλότητας, βλάβη στις λειτουργίες του οικοσυστήματος και αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επίσης, υπάρχει διαβούλευση εντός Ε.Ε για κατάταξη του λιθίου στα επικίνδυνα υλικά, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος ενός έργου του υλικού.

Όταν το λίθιο παράγεται από λίμνες εξάτμισης, χρειάζονται περίπου 2,2 εκατομμύρια λίτρα νερού για να παραχθεί ένα μετρικός τόνος λιθίου.

Επίσης, νέα έργα εξόρυξης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, οι περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες στη Σερβία οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις άδειες που κατείχε η Rio Tinto για το μεγαλύτερο έργο λιθίου της Ευρώπης.

Η Imerys ισχυρίζεται ότι θα μειώσει αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, χρησιμοποιώντας μια υπάρχουσα τοποθεσία εξόρυξης - η τοποθεσία Beauvoir είναι ένα λατομείο καολίνη - και χρησιμοποιώντας μεθόδους υπόγειας εξόρυξης.

Πηγή: euronews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER