Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Nικολάου και Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών-Τεχνολογικών Μουσείων των Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Είναι το μοναδικό στην Ευρώπη Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας και ένα από τα σπάνια βιομηχανικά συγκροτήματα.

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της. Το Εργοστάσιο λειτούργησε από το 1926 έως το 1978, ενώ σήμερα στους χώρους του Μουσείου αναδεικνύεται ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής όπως ήταν την περίοδο της λειτουργίας του.

Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα: βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann, καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Έτσι, το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα «λειτουργεί» ξανά, ζωντανεύοντας:

  • Όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων
  • Την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο
  • Μέσω μακετών και πλούσιου εποπτικού υλικού που διαθέτει το Μουσείο 
Image
Image

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια. Μπορούν να μπουν μέσα στην κάμινο Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικόν στο είδος του στην Ελλάδα. Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Χτίζοντας τούβλα και κεραμίδια», όπου τα παιδιά παίζουν με μικρογραφίες των μηχανημάτων του εργοστασίου.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER