Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας

Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας

Σπάνιο πυροσβεστικό και φωτογραφικό υλικό θα βρει ο επισκέπτης στο Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας, που στεγάζεται σε χώρο της δημοτικής αγοράς της πόλης, υλικό που προέρχεται από τις δωρεές των συνταξιούχων πυροσβεστών. Το όραμα της δημιουργίας του Μουσείου συνέλαβε το 2001, ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων πυροσβεστών νομού Καρδίτσας, Χριστόφορος Κωστούλας.

Η μόνιμη έκθεση γενικών πυροσβεστικών υλικών μουσειακού χαρακτήρα οφείλεται κυρίως στην αγάπη και το μεράκι που έκαναν πράξη όλα τα μέλη του συλλόγου συνταξιούχων πυροσβεστών νομού Καρδίτσας.

Από το 2000, που πήρε σάρκα ο σύλλογος, ξεκίνησε και η συλλογή διαφόρων πυροσβεστικών υλικών, φωτογραφιών, στολών και άλλων αντικειμένων, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρωθούν όλα τα υλικά που φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο, δηλαδή πυροσβεστικά κράνη παλαιότερου και νέου τύπου, στολές αξιωματικών και υπαξιωματικών, στολές πυρόσβεσης, διακριτικά και εμβλήματα, έκθεση αρχειακών φωτογραφιών από την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος (12 Μαϊου 1930) μέχρι και σήμερα, πυροσβεστήρες, όπως και αντικείμενα της παλαιάς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

Σε ειδικό χώρο του μουσείου γίνονται επίσης μαθήματα πυροπροστασίας και κατάσβεσης της φωτιάς σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνο, από έμπειρους συνταξιούχους αξιωματικούς πυρονόμους, υπαξιωματικούς και πυροσβέστες.

Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας
Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας
Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας

Ο Χριστόφορος Κωστούλας αρχιπύραρχος ε.α. πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων Πυροσβεστών Ν. Καρδίτσας και του Μουσείου, τονίζει πως στόχος του Πυροσβεστικού Μουσείου Καρδίτσας είναι η διαιώνιση της ιστορίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας και του Πυροσβεστικού Σώματος γενικότερα, όπως και η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία, στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που φέρνουν καθημερινά εις πέρας.

Αρχικά το Μουσείο λειτούργησε στην οδό Τρικάλων 120 στην Καρδίτσα. Από 28.2.2014 η μόνιμη έκθεση γενικών πυροσβεστικών υλικών μουσειακού χαρακτήρα στεγάζεται στη νέα αγορά στον πρώτο όροφο της νότιας πλευράς του κτιρίου χάρη στη γενναία ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Καρδίτσας που ελήφθη επί Δημαρχίας του Κώστα Παπαλού, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ειδική θέση στο Μουσείο καταλαμβάνουν επίσης οι φωτογραφίες αυτοδιοικητικών προσώπων που βοήθησαν ώστε αυτή η προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά. Η έκθεση διατηρείται – συντηρείται και λειτουργεί με τις ετήσιες συνδρομές των μελών της και το φιλότιμό τους, τονίζει ο Ελευθέριος Βλάχος αντιπρόεδρος του Μουσείου.

Η είσοδος στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου είναι δωρεάν για το κοινό.

Με πληροφορίες από www.emvolos.gr

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER