Φανταστείτε αυτό: Το έτος είναι το 2040. Μόλις αποβιβαστήκατε από μια υπερηχητική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, ένα απλό ταξίδι δύο ωρών, και σας παραλαμβάνει ένα drone αστικής κινητικότητας για να γλυτώσετε την κίνηση στην ώρα αιχμής του Λονδίνου και να μπείτε στο σπίτι σας σε 20 λεπτά. Παράλληλα συμμετείχατε σε μια ολογραφική διάσκεψη σε πραγματικό χρόνο, χάρη στην άψογη συνεργασία των επίγειων και δορυφορικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, που έγινε δυνατή χάρη στην τεχνολογία 6G. Αυτά όλα ίσως δεν είναι όνειρο αλλά μια ματιά στο άμεσο μέλλον.
Ο τρόχος στο ακόλουθο σχήμα παρέχει μία αποτύπωση των παραγόντων ανά τομέα που θα διαμορφώσουν το μέλλον, διαχωρίζοντας αυτούς του παράγοντες σε γνωστούς, σχεδόν γνωστούς και παντελώς άγνωστους.
Ο υπερ-συνδεμένος κόσμος
Κάθε τεχνολογική γενιά στις τηλεπικοινωνίες έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε και αλληλεπιδρούμε. Η τεχνολογία 3G έκανε δυνατή την ανταλλαγή δεδομένων σε ικανοποιητικές ταχύτητες, η τεχνολογία 4G έκανε δυνατό το διαμοιρασμό video, ενώ η τεχνολογία 5G έκανε δυνατή την υλοποίηση B2B χρήσεων, όπως το Internet of Things, το οποίο κάνει δυνατή τη διασύνδεση μεταξύ μηχανών (εργοστάσια, αυτοκίνητα, και ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, μπορούν να «συνομιλούν»). Τι θα γίνει όμως όταν γίνει διαθέσιμη η τεχνολογία 6G;
Το άλμα από το 5G στο 6G μοιάζει τεράστιο, εφόσον θα πρέπει να φέρει απομονωμένες οντότητες όπως σπίτια, αυτοκίνητα και πόλεις σε ένα ενοποιημένο, συνδεδεμένο, ζωντανό οικοσύστημα. Αν αυτό συνδυαστεί με το ότι θα εκτοξεύσουμε 20.000 δορυφόρους την τρέχουσα δεκαετία, οι οποίοι θα παρέχουν υψηλής ταχύτητας ευρυζωνική σύνδεση, πιθανώς ταχύτητες 5G στο μέλλον και υπηρεσίες υψηλής ακρίβειας βάσει θέσης, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι θα είμαστε συνδεδεμένοι οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, καθιστώντας τον κόσμο μας υπερ-συνδεδεμένο, γεγονός που θα πυροδοτήσει καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Το μέλλον, στην ουσία, θα μας επιβάλλει να είμαστε συνεχώς online. Σε έναν τέτοιο κόσμο, το να βρεθούμε κάποια στιγμή αποσυνδεδεμένοι, μπορεί να είναι η μόνη αληθινή πολυτέλεια.
Η εποχή της τεχνολογικής μοναδικότητας (technological singularity)
Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται από την τεχνητή νοημοσύνη περιορισμένων χρήσεων μέχρι την ανάδειξη της μοναδικότητας σε σχέση με αυτή την τεχνολογία, όπου ευφυείς και πανισχυρές τεχνολογίες θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν ριζικά την πραγματικότητα μας με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Με την έλευση του Generative AI, έχουμε εισέλθει πλέον στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης (General AI).
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πραγματικά παραδείγματα Τεχνητής Υπερνοημοσύνης (Artificial Superintelligence, ASI), όπου η τεχνητή νοημοσύνη φτάνει σε ανθρώπινα επίπεδα συνείδησης, νοημοσύνης και ικανοτήτων. Μια βασική υπο-τάση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και του υπερσυνδεδεμένου κόσμου θα είναι να εισέλθουμε σε αυτό που ονομάζουμε Αυτόνομο Κόσμο (Autonomous World), μια επιχειρηματική ευκαιρία 10 τρις. δολαρίων.
Μέχρι το 2035, θα έχουμε την έλευση νέων τεχνολογιών πληροφορικής. όπως το Neuromorphic Computing, το DNA computing και το Quantum computing, οι οποίες εισερχόμενες στη ζωή μας θα αμφισβητήσουν περαιτέρω το νόμο του Moore και θα επιταχύνουν τη μετάβαση από το General AI στο Super AI, που σημαίνει ότι οι μηχανές θα γίνουν πιο έξυπνες από τους ανθρώπους, φτάνοντας με αυτό τον τρόπο στην τεχνολογική μοναδικότητα.
Industry 5.0 - Η εποχή της συμβίωσης
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) αφορά στην εφαρμογή αναδυόμενων τεχνολογιών που είναι διασυνδεδεμένες, διαδραστικές και διαισθητικές. Ο τελικός στόχος είναι να εξαχθεί η μέγιστη αποδοτικότητα σε όρους κόστους και χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφει το Industry 5.0 ως «το όραμα μιας βιομηχανίας που στοχεύει πέρα από την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα και ενισχύει το ρόλο και τη συμβολή της βιομηχανίας στην κοινωνία».
Αυτές οι κατακλυσμικές τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν ιστορικά βαθιά τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση μας οδήγησε από την πρωτογενή παραγωγή στην μεταποιητική οικονομία και είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες τάσεις, όπως η αστικοποίηση. Ομοίως, με το Industry 5.0, θα υπάρξει ένας σημαντικός αντίκτυπος στην κοινωνία μας γενικότερα, όπου η συνεργασία ανθρώπων και μηχανών θα αναδιαμορφώσει τις βασικές αρχές της εργασίας, των δεξιοτήτων και της παγκόσμιας επάρκειας σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Ενεργειακή μετάβαση
Το μέλλον της ενέργειας θα είναι απελευθερωμένο από τον άνθρακα, θα είναι αποκεντρωμένο, θα λάβει υπόψιν του τοπικές παραμέτρους και θα ψηφιοποιηθεί με αποτελέσμα, πιθανά, κάποια μέρα η ενέργεια να είναι δωρεάν. Η απανθρακοποίηση αναφέρεται στη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αποκέντρωση στον τομέα της ενέργειας αναφέρεται στην ανάπτυξη μικρότερων, τοπικών, λύσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η ψηφιοποίηση αναφέρεται στη μετάβαση από αναλογικές σε ψηφιακές λύσεις στην ενεργειακή υποδομή, όπως οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα και στη διαχείριση και επεξεργασία δισεκατομμυρίων σημείων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την αυτοματοποίηση της λήψης αποφάσεων με σκοπό την ενοποίηση διαφορετικών πηγών παραγωγής ενέργειας.
Η συμπερίληψη του τοπικού χαρακτήρα της ενέργειας και η αξιοποίηση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του καλύτερου ενεργειακού μείγματος για τη συγκεκριμένη χώρα/περιοχή θα βοηθήσει την παροχή ενέργειας με τρόπο προσβάσιμο σε όλους. Μια μέρα, στον 21ο αιώνα, η ενέργεια θα μπορούσε να είναι δωρεάν και θα έχει ως αποτέλεσμα νέα, ανατρεπτικά επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες που είναι θα μοναδικά και πολύ διαφορετικά από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μελλοντικά καύσιμα, όπως το πράσινο υδρογόνο, θα είναι άφθονα εάν η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια για την παραγωγή τους είναι δωρεάν.
Δειτε ακομη
Η καινοτομία έχει καθοριστικό ρόλο
Η καινοτομία με σκοπό τον μηδενισμό όλων των αρνητικών παραγόντων του σύγχρονου κόσμου δεν είναι απλά μία κυρίαρχη τάση. αλλά ένα κυρίαρχο όραμα, μια επιθυμία για τελειότητα στην κοινωνία μας, στον επιχειρηματικό κόσμο και σε κάθε προϊόν και υπηρεσία που καταναλώνουμε. Ένας ιδανικός κόσμος θα έχει μηδενική εγκληματικότητα, μηδενικές ασθένειες, μηδενική πείνα, μηδενικούς θανάτους, κτίρια με ουδέτερα εκπομπές άνθρακα, πόλεις και έθνη με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αυτός ο ιδανικός κόσμος περιλαμβάνει τις κατασκευές, το λιανικό εμπόριο, τις πόλεις, τα άτομα, τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις, την εργασία, την κατοικία, τον ελεύθερο χρόνο, τα προϊόντα, τις επιδόσεις και τις διαδικασίες. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που περιστρέφεται γύρω από ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες πρακτικές. Πέρα από την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα, πρόκειται για τη συνειδητή οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, χωρίς λάθη, ελαττώματα και αρνητικές επιπτώσεις.
Το μέλλον της κινητικότητας
Το μέλλον των ταξιδιών δεν είναι απλώς πιο γρήγορο αλλά και πιο έξυπνο. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς προβλήματα στις μεταφορές, όπου τα πολυτροπικά, ολοκληρωμένα συστήματα μεταφορών, προσφέρουν δυναμική καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο, με αποκορύφωμα τα σχεδόν στιγμιαία ταξίδια. Το μέλλον της κινητικότητας θα είναι πολυτροπικό και ολοκληρωμένο, συνδυάζοντας πολλαπλά ενεργειακά αποδοτικά μέσα μεταφοράς, προσφέροντας λύσεις όπου η κινητικότητα προσφέρεται ως υπηρεσία και δεν περιέχει απαραίτητα την έννοια της ιδιοκτησίας ενός μεταφορικού μέσου.
Η κινητικότητα θα είναι αναπόσπαστο μέρος ενός ιδανικού κόσμου, όπου τα τρία αρνητικά σημεία των μεταφορών -κυκλοφοριακή συμφόρηση, ρύπανση και ατυχήματα- θα εξαλειφθούν πλήρως. Θα δούμε να γίνεται πραγματικότητα η τέταρτη και η πέμπτη διάσταση του ταξιδιού που θα εισαχθεί με τα υποεπιφανειακά και υπερ-επιφανειακά ταξίδια σε υπερηχητικές ταχύτητες. Το συγκεκριμένο σενάριο θα μας οδηγήσει σε μια κατάσταση κινητικότητας που μας φέρνει πιο κοντά στην υπέρβαση του χρόνου και στην παροχή στιγμιαίας κινητικότητας.
Κοινωνία και αστικοποίηση
Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, ορισμένα έθνη στην Ασία και την Αφρική έχουν μικρής ηλικίας, ταχέως αναπτυσσόμενους πληθυσμούς. Οι μελλοντικοί καταναλωτές θα είναι διαφορετικοί ως προς την ηλικία, το φύλο, τον πολιτισμό και τον πλούτο και θα απαιτούν εξατομικευμένες και παραμετροποιημένες υπηρεσίες. Η αύξηση των ποσοστών αστικοποίησης σε πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ασία, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νέες αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες. Περιοχές της Ασίας θα δουν ανάπτυξη τεράστιων αστικών περιοχών οπότε και θα προκύψει ανάγκη για τεράστιες υποδομές μεταφορών. όπως ο βιομηχανικός διάδρομος του Δελχί με τη Βομβάη, μήκους 1350 χιλιομέτρων.
Οι οικονομικές δυνάμεις του μέλλοντος
Με αυξανόμενους πληθυσμούς και μεγάλο ποσοστό νέων, πολλές αναδυόμενες οικονομίες θα ξεπεράσουν σε ανάπτυξη τις σημερινές προηγμένες οικονομίες. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 2040, οι σημερινές αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι πολύ πιθανό ότι οι χώρες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οικονομίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2040.
Ως εκ τούτου, η μελλοντική ανάπτυξη θα καθοδηγείται από την ύπαρξη πληθυσμού μικρής ηλικίας και, σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως οι απόλυτες και κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις μέχρι το 2050. Η μετατόπιση της οικονομικής δυναμικής σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί επίσης προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Με την μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού και τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες του τέλους της ανάπτυξης, όπως τη γνωρίζουμε.
Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην αναδυόμενη μεσαία τάξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι φιλοδοξίες, τα όνειρα τους και η οικονομική ώθηση που θα φέρουν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα δομή γεωπολιτικής και οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας κόσμος όπου οι φιλοδοξίες αυτών των πληθυσμών οδηγούν την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, διαμορφώνοντας ένα μέλλον, τόσο απρόβλεπτο όσο και συναρπαστικό.
Με πληροφορίες από forbes.com