Το Ινστιτούτο ETH Zürich στην Ελβετία ανέπτυξε καινοτόμες τεχνικές με τις οποίες κατασκευάστηκε ο ψηλότερος τρισδιάστατα εκτυπωμένος πύργος στον κόσμο στη μικρή Ελβετική πόλη Mulegns. Με την ονομασία Tor Alva («Λευκός Πύργος»), το νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του ETH Zürich και του πολιτιστικού ιδρύματος Origen με στόχο την αναζωογόνηση της ιστορικής, αλλά ερημωμένης, πόλης Mulegns, η οποία έχει μόλις 11 κατοίκους.
Το έργο εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό. Καταρχάς να δημιουργήσει έναν μοναδικό χώρο που συνδυάζει την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και την επιστήμη, ενώ παράλληλα αναζωογονεί ένα χωριό που αντιμετωπίζει προκλήσεις. Επιπλέον, προβάλλει την διεπιστημονική έρευνα του ETH Zürich, προωθώντας τις πρακτικές ψηφιακού κτιρίου που υποστηρίζουν καινοτόμα και βιώσιμα περιβάλλοντα.
Οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν 3D-εκτυπωμένο δομικό σκυρόδεμα, δημιουργώντας μια πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή, που περιέχει 32 μοναδικές λευκές στήλες. Κάθε στήλη διαθέτει μια αρχιτεκτονικά τολμηρή σειρά μορφών και περίπλοκη διακόσμηση σε πολλαπλές κλίμακες, δίνοντας στη συνολική κατασκευή μια αινιγματική και πολύ ξεχωριστή παρουσία. Ο πύργος έχει ξεκάθαρη επιρροή από την τέχνη του Baroque και λειτουργεί ως μια γέφυρα μεταξύ των παραδόσεων, του παρελθόντος και των καινοτομιών του μέλλοντος.
Με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και την πρωτοποριακή τεχνολογία, το Tor Alva λειτουργεί ως τοπόσημο για το χωριό Mulegns. Ο αρχιτέκτονας Michael Hansmeyer και ο καθηγητής Ψηφιακών Τεχνολογιών Κτιρίων του ETH Zurich, Dr. Benjamin Dillenburger, ηγήθηκαν του σχεδιασμού του πύργου, χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο διαδικασία προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing) που βασίζεται στη βοήθεια ρομπότ. Αρχικά, οι αλγόριθμοι δημιουργούν τις διακοσμητικές και δομικές πτυχές και στη συνέχεια τα ρομπότ ξεκινούν την εργασία εφαρμόζοντας το σκυρόδεμα στρώση-στρώση χωρίς την ανάγκη για υποστηρικτικά καλούπια χύτευσης.
Η ομάδα σχεδιασμού υποστηρίζει ότι εξοικονομώντας σκυρόδεμα, η διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να συνεπάγεται σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά την παραγωγή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας πύργος με 32 λευκές κολώνες από σκυρόδεμα, με δομή που φαίνεται ταυτόχρονα φυσιοκρατική και φουτουριστική. Στην κορυφή του πύργου, οι κίονες ξεδιπλώνονται σε σχηματισμό δέντρου για να δημιουργήσουν τον θολωτό χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα και το τοπίο.
Ο πύργος έχει τη δυνατότητα να αποσυναρμολογηθεί και να ξαναστηθεί αλλού, ωστόσο, για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα φιλοξενηθεί στο Mulegns. Τα αποκαλυπτήρια του Tor Alva έγιναν στις 20 Μαϊου 2025 και ο πύργος είναι ανοιχτός καθημερινά για ξεναγήσεις. Οι 300 καλεσμένοι στα εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στον πύργο, να εξερευνήσουν τον περίπλοκο σχεδιασμό του και να απολαύσουν πανοραμική θέα στο αλπικό τοπίο.
Με πληροφορίες από www.tor-alva.ch
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR