Η εξόρυξη λιθίου και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τους πληθυσμούς των φλαμίνγκο στη Χιλή

Η εξόρυξη λιθίου και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τους πληθυσμούς των φλαμίνγκο στη Χιλή

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός εξόρυξης λιθίου και κλιματικής αλλαγής στα βουνά των Άνδεων μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς των φλαμίνγκο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που έχουν η εξόρυξη λιθίου και η κλιματική αλλαγή στις ρηχές λίμνες αλμυρού νερού στις Χιλιανές Άνδεις όπου συρρέουν τα φλαμίνγκο για τροφή και αναπαραγωγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δύο είδη φλαμίνγκο που αναπαράγονται μόνο σε αυτά τα βουνά έχουν ήδη χάσει το 10 έως 12% των πληθυσμών τους μέσα σε μόλις 11 χρόνια, αλλά μόνο στη λίμνη που επηρεάζεται από την εξόρυξη.

Μαζί με τη Βολιβία και την Αργεντινή, η Χιλή είναι μέρος του λεγόμενου «Τριγώνου του Λιθίου - Lithium Triangle» μιας περιοχής που φιλοξενεί περισσότερα από τους μισά βεβαιωμένα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο. Η Χιλή παράγει σήμερα περίπου το 29% της παγκόσμιας προσφοράς αλλά σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή έως το 2025 σε περίπου 250.000 τόνους ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου. Μάλιστα, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε διαγωνισμό για την εξερεύνηση και παραγωγή 400.000 τόνων λιθίου για μπαταρίες σε μια προσπάθεια να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για αυτό το κύριο στοιχείο ηλεκτρικών οχημάτων και συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, η επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί να συνεπάγεται την αξιοποίηση αδιατάρακτων επί του παρόντος αλμυρών λιμνών σε ολόκληρη τη χώρα. 

«Δεδομένου του πόσο γρήγορα αυξάνεται η ζήτηση για λίθιο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε ποιές αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει η εξόρυξη του στη βιοποικιλότητα και ειδικά σε εκείνα τα είδη, όπως τα φλαμίνγκο, που είναι σημαντικά για τις τοπικές οικονομίες», είπε σε δηλωσή του στα μέσα ενημέρωσης ο Nathan Senner, Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και συν-συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Senner, τρία είδη φλαμίνγκο -των Άνδεων, του είδους James και του Χιλιανού- ζουν γύρω από το Lithium Triangle και αποτελούν τα θεμέλια της βιομηχανίας οικοτουρισμού της περιοχής. Εκτός από τις επιπτώσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας στην περιοχή, ο Αμερικανός επιστήμονας και οι συνάδελφοί του από τη Χιλή και την Ισπανία παρατήρησαν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί τη συρρίκνωση των λιμνών σε όλη την περιοχή. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε μείωση των επιπέδων τροφής που, με τη σειρά του, μειώνει τον αριθμό των φλαμίνγκο προς αναπαραγωγή. Η αλυκή Atacama μήκους 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η μεγαλύτερη στη χώρα και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι το μέρος όπου δύο είδη φλαμίνγκο έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται, ακόμα κι αν δεν έχουν μειωθεί στην υπόλοιπη περιοχή.

«Το πρόβλημα είναι ότι, στο Salar de Atacama, εκτός από τις αλλαγές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή σε ολόκληρη την περιοχή, η εξόρυξη λιθίου μειώνει τα επίπεδα του νερού και αυξάνει τις διαταραχές για τα φλαμίνγκο», δήλωσε ο Jorge Gutiérrez, οικολόγος στο Universidad de Extremadura στην Ισπανία που ηγήθηκε της μελέτης. «Αυτό σημαίνει ότι χρόνια με αρκετό νερό για να αναπαραχθούν τα φλαμίνγκο συμβαίνουν λιγότερο συχνά και λιγότερα φλαμίνγκο υπάρχουν τώρα, ακόμη και όταν υπάρχει αρκετό νερό».

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι συγγραφείς βασίστηκαν σε 30 χρόνια καταμέτρησης φλαμίνγκο που συνέλεξαν πολίτες επιστήμονες και βιολόγοι από την κυβέρνηση της Χιλής στις πέντε λίμνες αλμυρού νερού. Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα τηλεπισκόπησης για να εντοπίσουν αλλαγές στα επίπεδα του νερού και τη διαθεσιμότητα τροφής σε κάθε λίμνη με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έδωσε την ευκαιρία να διερευνηθεί ποιοί κλιματικοί παράγοντες επηρέασαν τη διαθεσιμότητα του νερού και των τροφίμων των φλαμίνγκο, καθώς και πώς το νερό και τα τρόφιμα, με τη σειρά τους, επηρέασαν την αφθονία των φλαμίνγκο.

«Η πτώση του φλαμίνγκο που καταγράψαμε στο Salar de Atacama μπορεί σύντομα να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη περιοχή. Δεδομένου ότι δύο από αυτά τα είδη φλαμίνγκο δεν αναπαράγονται πουθενά αλλού στον κόσμο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές μειώσεις σε όλο το φάσμα τους και να βλάψει σοβαρά την τοπική βιομηχανία οικοτουρισμού που βασίζεται στα φλαμίνγκο», επισημαίνει η Cristina Dorador, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης και καθηγήτρια στο Universidad de Antofagasta. 

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER