Μας ενημερώνει ο Δ. Κ. Κωνσταντινίδης, Δρ. Οικονομικής Γεωλογίας
Το βουνό Έρεβος της άγνωστης Ανταρκτικής μοιάζει να είναι από άλλο πλανήτη. Tο βουνό αυτό είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στο νότιο ημισφαίριο της Γης. Ο σχηματισμός του ξεκίνησε πριν από 1,3 εκατομμύρια χρόνια, ενώ σήμερα υψώνεται σε ένα επιβλητικό ύψος 3.794 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι πλευρές του είναι καλυμμένες με πάγο, χιόνι και βάραθρα, ενώ συγκυριακά εκπέμπει «ποτάμια» λάβας. Αλλά η πιο εντυπωσιακή όψη του είναι μακράν ο ατμός που αναδύεται από την κορυφή του και οι πολυάριθμες έξοδοι διαφυγής του.
Ο Έρεβος είναι μια παγωμένη κόλαση, εξωτερικά ολόλευκη, εσωτερικά καυτή. Οι παροδικές εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν αφήσει πίσω τους υπέροχα γλυπτά με τη μορφή σπηλιών, σχηματισμών χιονιού και λάβας και γενικά ενός πρωτόγνωρου ανάγλυφου. Οι παρυφές του καλύπτονται από γιγάντιες ακίδες πάγου, πολλές από τις οποίες σχηματίζονται από φουμαρόλες. Ο ατμός που διαφεύγει από τις σπηλιές παγώνει στη συνέχεια κατά την έξοδό του και δημιουργεί καμινάδες που μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα δεκαοκτώ μέτρα (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Καμινάδες χιονιού και ατμοί πάνω από το ηφαίστειο του Έρεβου (photo credits: Alasdair Turner)
Οι παγωμένες σπηλιές του που κρύβουν τις ψυγμένες λάβες δημιουργούν παραμυθένια σενάρια επιστημονικής φαντασίας (Εικόνα 2).

Εικόνα 2: Παγωμένες σπηλιές του ηφαιστείου Έρεβος! (bbci.co.uk)
Ο Έρεβος ανακαλύφθηκε το 1841 από τον σερ Τζέιμς Κλαρκ Ρος, ο οποίος τον ονόμασε έτσι σύμφωνα με το όνομα ενός από τα πλοία της αποστολής, το H.M.S Erebus. Ωστόσο, το πλοίο αυτό του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας πήρε το όνομα του από τη Ελληνική Μυθολογία.
Κατά τον Όμηρο, Έρεβος είναι ο χώρος που συνορεύει με τον Άδη (ο χώρος από όπου περνάνε οι ψυχές για τον άλλο κόσμο). Το μαγευτικό ηφαιστειακό βουνό αποτελεί επίσης μέρος αυτού που είναι πλέον γνωστό με το όνομα «Δακτύλιος της Φωτιάς του Ειρηνικού» (Εικόνα 3).

Εικόνα 3: Φωτιά και λάβα από το ηφαίστειο Έρεβος
Ενώ λοιπόν ο Έρεβος είναι γνωστός για τις εκπομπές ατμού, αερίων και ηφαιστειακών βομβών, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμα πιο πολύ είναι και η διάχυση στον αέρα ψηγμάτων χρυσού. Οι ημερήσιες εκπομπές ανέρχονται σε περίπου 80 γραμμάρια χρυσού, αξίας περίπου 6.000 δολαρίων. Το φαινόμενο αυτό καθιστά το Έρεβος το μοναδικό γνωστό ηφαίστειο που απελευθερώνει μεταλλικό χρυσό σε στερεή μορφή.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο αποδίδεται στη λάβα που αναδύεται από το εσωτερικό της Γης, μεταφέροντας σωματίδια χρυσού που κρυσταλλώνονται στις υπό το μηδέν θερμοκρασίες της Ανταρκτικής. Ενώ πολλά ηφαίστεια παράγουν χρυσό σε αέρια ή υγρή μορφή, το όρος Έρεβος ξεχωρίζει για την απελευθέρωση στερεάς χρυσόσκονης.
Σύμφωνα με το GeologyHub, το ηφαίστειο παράγει κάθε χρόνο περίπου 64 κιλά του πολύτιμου μετάλλου, αξίας περίπου 2 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η αξιοποίηση του χρυσού αυτού είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των απρόβλεπτων εκρήξεων του ηφαιστείου. Εντούτοις, φαντάζομαι ότι η σύγχρονη τεχνολογία θα βρει τρόπο να αξιοποιήσει το κίτρινο μέταλλο χωρίς κινδύνους.
[Εικόνα εξωφύλλου: Ο πυκνός ατμός που αναδύεται συνεχώς από την κορυφή του Έρεβου (https://fotograflardanbirdemet.blogspot.com/2014/08/erebus-dag_15.html)]
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο