Ερευνητές του Ashland University των ΗΠΑ ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα μολύβδου και άλλων μετάλλων σε μαγειρικά σκεύη από ανακυκλωμένο αλουμινίο στη Γκάνα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου με έδρα το Οχάιο ανακάλυψε ότι η μέση ποσότητα μολύβδου που καταλήγει σε μια μερίδα φαγητού που έχει μαγειρευτεί στα μεταλλικά μαγειρικά σκεύη ανακυκλωμένου αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στη Γκάνα, είναι 36 φορές μεγαλύτερη από τις οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την ημερήσια πρόσληψη μολύβδου.
Επιπλέον, η χρήση φοινικέλαιου και όξινων τροφίμων κατά την μαγειρική διαδικασία οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση της έκθεσης σε μόλυβδο, οι ερευνητές βρήκαν επίπεδα μολύβδου κατά 220 φορές μεγαλύτερα από το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο των 0,5 μg ημερησίως για τον μόλυβδο που ισχύει στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές συνδέουν αυτή τους την ανακάλυψη με τα αποτελέσματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης για τη χώρα της Αφρικής που διαπίστωσε ότι το 65% των αιμοδοτών είχαν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα πάνω από 5 μg/dl.
Μετά από διερεύνηση διαφόρων πηγών υλικών για να δει εάν υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μαγειρικά σκεύη που παράγονταν από ανακύκλωση επτά διαφορετικών ροών αποβλήτων που χρησιμοποιούνται συνήθως απελευθέρωναν επιβλαβείς συγκεντρώσεις μολύβδου, καδμίου, χρωμίου και άλλων μετάλλων.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Perry Gottesfeld, αναφέρει: «Απαιτείται μεγαλύτερη επίγνωση αυτού του κινδύνου στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες όπου χρησιμοποιούνται συνήθως ανακυκλωμένα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου».
Με πληροφορίες από IOM3