Ca'n Terra: Ένα πρώην λατομείο μεταμορφώνεται σε αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Ca'n Terra: Ένα πρώην λατομείο μεταμορφώνεται σε αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Το Ca'n Terra είναι το σπίτι της γης: πρώτα από όλα γη. Ο χώρος ήταν αρχικά λατομείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το στρατό ως αποθήκη πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και αργότερα εγκαταλείφθηκε, για να ανακαλυφθεί ξανά δεκαετίες αργότερα και να γίνει ένα αριστούργημα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ensamble Studio, στη βάση του ότι η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο και η αρχιτεκτονική είναι ο στόχος.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το «Mares» ήταν ένα λατομείο πέτρας εγκαταλελειμμένο για σχεδόν έναν αιώνα. Ο χώρος έχει βιομηχανική λογική και εξαιρετικές καλλιτεχνικές δυνατότητες ως ένα υπέροχο λαξευμένο σπήλαιο, απόσπασμα του πετρώδους τοπίου στο νησί της Μινόρκα. Το καλοκαίρι του 2017, η οικογένεια του Antón García-Abril και της Débora Mesa, Ισπανών αρχιτεκτόνων, ιδρυτών του Ensamble Studio, επισκέφθηκε τη Μινόρκα για διακοπές και εντοπίζουν το παλιό λατομείο.

Συνεπαρμένοι από τις καταπληκτικές ιδιότητες και τις προοπτικές του χώρου, οι αρχιτέκτονες αγοράζουν τη γη και ξεκινούν να φτιάχνουν αυτό που εμπνεύστηκαν: ένα σπίτι, το προσωπικό τους ησυχαστήριο που θα τους έφερνε κοντά στη γη. Το όνομα Ca'n Terra δεν είναι τυχαίο, στα καταλανικά σημαίνει «σπίτι που ανήκει στη γη». Για τους αρχιτέκτονες, το project είναι βαθιά προσωπικό, ένα εργαστήριο που μεταμορφώνουν διαρκώς. «Το έργο δεν έχει τελειώσει, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Πρέπει να ζήσουμε μέσα σε αυτό, πρέπει να το βιώσουμε για να δούμε τι έχει νόημα να προσθέσουμε» λέει χαρακτηριστικά η Mesa.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Οι εμπνευστές του Ca'n Terra αντιμετωπίζουν το χώρο όπως θα έκαναν οι εξερευνητές. Το μάτι του αρχιτέκτονα, σκηνοθετεί, ερμηνεύει, δημιουργεί ξανά τον χώρο, κάνει παρεμβάσεις κυρίως για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και του φωτός. Τρεις φεγγίτες είναι σκαλισμένοι στις πιο σκοτεινές γωνίες για να φωτίζουν και να αερίζουν φυσικά το χώρο. Οι πέτρινες επιφάνειες έχουν καθαριστεί επιμελώς από τη μούχλα και τη βρωμιά ετών. Κάποια ημι-διαφανή χωρίσματα, σαν κουρτίνες, εισάγονται για να οριοθετούν περιοχές ιδιωτικότητας. Τα μηχανικά συστήματα ενσωματώνονται σε μια σειρά από χυτές πλάκες που ακολουθούν την τοπογραφία του σπηλαίου και αναμιγνύουν το τσιμέντο με τη σκόνη από το λατομείο δημιουργώντας νέα πέτρα. Το Ca'n Terra διαθέτει δικά του ηλιακά πάνελ, σηπτική δεξαμενή και δεξαμενή νερού και είναι πλήρως αυτόνομο εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Ensamble Studio
Ensamble Studio
Ensamble Studio

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ελάχιστα και λιτά: μια αιώρα ανάμεσα σε ακατέργαστους τοίχους, στρώματα και μαξιλάρια πάνω σε βαθμιδωτά κοψίματα ψαμμίτη, ένα τραπέζι και μια καρέκλα μέσα σε μια λαξευμένη σχισμή, ένας νεροχύτης τοποθετημένος ανάμεσα σε ένα άνοιγμα βράχου. Η αρχιτεκτονική είναι το μέσο για να φτιάξουμε χώρους κατοικίας. Το Ca'n Terra είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα αναγνώρισης της ομορφιάς ενός χώρου. Πρόκειται για ένα έργο που επιδιώκει με τόλμη μια ισορροπία μεταξύ φύσης και τέχνης, μεταξύ ιστοριών και εποχών, μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος. 

Ensamble Studio
Ensamble Studio
Ensamble Studio
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER