Ερευνητές από το University of Sheffield υποστηρίζουν ότι τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη επιλογή σε σύγκριση με τα τεχνητά δέντρα. Η σχετική μελέτη καταλήγει ότι ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί περισσότερες από πέντε φορές για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα σε μικρότερες από αυτές ενός πραγματικού δέντρου.
Αν και τα αληθινά δέντρα (εκτός αν είναι σε γλάστρες) κόβονται για μία και μόνο χρήση, στην πραγματικότητα αποτελούν μια πιο βιώσιμη επιλογή εάν ανακυκλωθούν υπεύθυνα ή κομποστοποιηθούν, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής ενός τεχνητού δέντρου είναι σημαντικές.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Grantham Center for Sustainable Futures του University of Sheffield, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Ο Δρ. Stuart Walker, Senior Research Fellow in Sustainability Assessment, εξέτασε μια ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Κατέληξε ότι οι δύο βασικοί παράγοντες βιωσιμότητας είναι (α) πόσες φορές ένα δέντρο επαναχρησιμοποιείται και (β) πώς τελικά απορρίπτεται. Ο Walker εξηγεί: «Καθώς τα αληθινά δέντρα μεγαλώνουν, προσλαμβάνουν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, η καύση ενός δέντρου απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα γρήγορα και συμβάλλει σε πρόσθετους ρύπους, όπως σωματίδια και αιθάλη. Ωστόσο, η ανακύκλωση ή η κομποστοποίηση επιτρέπει πιο αργή απελευθέρωση άνθρακα και μερική απορρόφηση στο έδαφος, καθιστώντας αυτές τις μεθόδους πιο βιώσιμες. Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα έχει ένα ολοένα αυξανόμενο κλιματικό όφελος, καθώς θα συνεχίσει να απορροφά άνθρακα - αρκεί να μεταφυτευτεί όταν γίνει πολύ μεγάλο για τη γλάστρα».
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν οι επιλογές στο τέλος της ζωής των αληθινών χριστουγεννιάτικων δέντρων για να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Σε πολλές πόλεις στον κόσμο υπάρχουν προγράμματα συλλογής που διασφαλίζουν ότι τα δέντρα ανακυκλώνονται, κομποστοποιούνται ή επαναφυτεύονται σωστά.
Ο Δρ Walker συνεχίζει: «Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αληθινά δέντρα είναι συχνά η πιο βιώσιμη επιλογή, αλλά μόνο εάν απορριφθούν σωστά ή έχετε υπολογίσει τι θα τα κάνετε μετά. Συχνά η πιο βιώσιμη επιλογή είναι ένα αντικείμενο που ήδη κατέχετε, επομένως η επαναχρησιμοποίηση ενός τεχνητού δέντρου όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μειώνει σημαντικά τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις».
Η καθηγήτρια Rachael Rothman, ειδικός στα πλαστικά και συνδιευθύντρια του Grantham Center for Sustainable Futures του University of Sheffield, δήλωσε σχετικά: «Είτε είναι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τα υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, η μείωση των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση όσων έχουμε και η υπεύθυνη ανακύκλωση είναι μικρές αλλά σημαντικές ενέργειες οι οποίες, συλλογικά, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές».
«Στο Grantham Center for Sustainable Futures, μέρος της έρευνας μας αξιολογεί τη βιωσιμότητα για να ανακαλύψει τι έχει νόημα, πού, πότε και πώς. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να απομακρυνθούμε από την εξάρτηση μας από το πλαστικό μιας χρήσης και προς ευρύτερες συστημικές αλλαγές που αλλάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα υλικά. Μειώνοντας την εξάρτηση από πλαστικά μιας χρήσης, προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση υλικών και ενισχύοντας τα συστήματα ανακύκλωσης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες προκλήσεις των απορριμμάτων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Αυτές οι συστημικές αλλαγές είναι απαραίτητες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης αλλά και για την επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τα υλικά σε κάθε μέρος της ζωής».
Με πληροφορίες από sheffield.ac.uk